Στα 35-37 λεπτά ξεκίνησε η Καρολίνα, κοντά στα 30 λεπτά αναμένονται τα μεσόσπερμα

Τα φετινά μειωμένα στρέμματα ορυζώνων κατά 15% περίπου και οι μικρότερες αποδόσεις ανέβασαν την τιμή εκκίνησης για την Καρολίνα στα 35-37 λεπτά το κιλό, ενώ γύρω από τα 30 λεπτά δείχνει να «κάθεται» η τιμή για τα Japonica για τα οποία αναμένονται μέσα στον Νοέμβρη οι πρώτες μεγάλες εμπορικές πράξεις. Η διαμόρφωση της τιμής συνδέεται και από τις εξελίξεις στο διεθνές τοπίο: την προηγούμενη Δευτέρα η τιμή του αμερικανικού μεσόσπερμου ήταν 37 λεπτά, στην Ιταλία ξεκίνησε στα 28 λεπτά, με την παγκόσμια παραγωγή μειωμένη κατά 4,4%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας (USDA), και την παγκόσμια κατανάλωση να καταγράφει αυξητική τάση της τάξης του 5,4% την οποία σε μεγάλο βαθμό θα καλύψει το υπάρχον στοκ στις αγορές.

Στο μισό οι εκτάσεις των Σερρών

Στις Σέρρες, όπου καλλιεργείται κατά κύριο λόγο Καρολίνα και ο αλωνισμός ολοκληρώνεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, οι πρώτες εμπορικές πράξεις πραγματοποιούνται στα 35-37 λεπτά το κιλό, μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σερρών, Χρήστος Φούρναρης. Φέτος, η ορυζοκαλλιέργεια περιορίστηκε στα 14.000 στρέμματα από 28.000 περίπου που ήταν πέρσι, καθώς οι καλλιεργητές επέλεξαν να στραφούν σε πιο προσοδοφόρες καλλιέργειες. Οι αποδόσεις είναι μειωμένες και υπολογίζονται στα 550-650 κιλά το στρέμμα, λόγω του καύσωνα που προηγήθηκε κατά την καλλιεργητική περίοδο. «Δεδομένου ότι η καλλιέργεια της Καρολίνας, που είναι και από τις βασικές ποικιλίες που καταναλώνει η εσωτερική αγορά, είναι ελλειμματική, ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών είναι μεγάλος και δίνουν καλή τιμή για να την προμηθευτούν», αναφέρει ο κ. Φούρναρης. Σύμφωνα με τον ίδιο, από το σύνολο της φετινής παραγωγής, το 50% θα μπει στις αποθήκες, με την προοπτική της περαιτέρω αύξησης της τιμής.

«Ο συνεταιρισμός δεν έχει ξεκινήσει ακόμα την εμπορία, αναμένοντας να ολοκληρώσει τον αλωνισμό και η Θεσσαλονίκη και να αρχίσει να πουλάει, ωστόσο τα μηνύματα από την αγορά μας δείχνουν 35 λεπτά για την Καρολίνα και 30 λεπτά για τα Japonica», μας είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Β’ Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσολογγίου, Σταύρος Πάσιος. Ο αλωνισμός στους ορυζώνες της περιοχής βρίσκεται στα τελειώματα, ενώ, όπως και στις Σέρρες, κυριαρχούν τα Indica κατά 80%. Η μείωση των φετινών εκτάσεων και οι μειωμένες αποδόσεις στις περισσότερες περιοχές είναι καθοριστικές για τη διαμόρφωση καλύτερων τιμών. Ο ίδιος σημείωσε πως «οι τιμές και η διακίνηση επηρεάζονται και από την Ιταλία, όπου η σεζόν άνοιξε στα 28 λεπτά. Η γειτονική χώρα είναι καθοριστική ως κύριος παίκτης ρυζιού στην Ευρώπη, και πολύ περισσότερο για εμάς, ιδίως σε σχέση με την Τουρκία, η οποία αποτελεί τον μεγάλο πελάτη μας, ως πιο κοντινό της προμηθευτή».

Προς το τέλος ο αλωνισμός στη Θεσσαλονίκη

Με ξένους εμπόρους, κυρίως από Τουρκία και από Βουλγαρία, ξεκινά τις επαφές της για τη φετινή εμπορική σεζόν την επόμενη εβδομάδα ο Β’ Συνεταιρισμός Χαλάστρας, πλησιάζοντας προς την ολοκλήρωση του αλωνισμού, με μειωμένες αποδόσεις κατά 15%-20%. «Ο συνεταιρισμός κινείται με γνώμονα τις διεθνείς τάσεις. Αυτήν τη στιγμή, διεθνώς η τιμή διαμορφώνεται σε πολύ καλά επίπεδα. Στην Αμερική, το medium grain (μεσόσπερμο) έχει 37 λεπτά. Εκτιμώ πως οι πρώτες εμπορικές πράξεις που θα γίνουν από τους συνεταιρισμούς, μετά τα μέσα Νοεμβρίου, θα “κάτσουν” στα 30 λεπτά για τα Japonica, και πιο πάνω για τα Indica», είπε, μιλώντας στην «ΥΧ», πρόεδρος του συνεταιρισμού, Αχιλλέας Καμπούρης.

Μετά το τέλος Οκτωβρίου περιμένουν και στον Α’ Συνεταιρισμό Χαλάστρας να ξεκινήσει η εμπορική κινητικότητα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού, Λεωνίδα Κουιμτζή. Ο ίδιος σημείωσε πως τα 30 λεπτά είναι μια «λογική» τιμή εκκίνησης για φέτος, και συμπλήρωσε με έμφαση ότι οι συνεταιρισμοί της Θεσσαλονίκης αύξησαν τη δυναμικότητα αποθήκευσης. «Έχουμε νοικιάσει σιλό και έχουμε ανοίξει τις πόρτες μας στους παραγωγούς, για να μπορούν να φέρουν την παραγωγή τους στον συνεταιρισμό, ώστε να είναι δικιά τους, να τη διαχειρίζονται οι ίδιοι και να μην πηγαίνουν στους εμπόρους μεμονωμένα, κάποιες φορές με ανοιχτή τιμή, δίνοντας πλεονέκτημα στον έμπορο. Οι δύο συνεταιρισμοί στη Χαλάστρα, μπορούμε να παραλάβουμε φέτος κοντά στους 100.000 τόνους, δηλαδή τη μισή παραγωγή της χώρας», τονίζει.

Ακατέβατα 29 λεπτά από τη Euricom Hellas

«Η τιμή του ρυζιού θα πρέπει να είναι στα περσινά επίπεδα, ώστε να καθιστά βιώσιμη την ορυζοκαλλιέργεια στην Ελλάδα. Πέρσι η τιμή ξεκίνησε χαμηλά, αλλά η προσφορά δεν ήταν από Έλληνες ορυζοβιομήχανους, ήταν από Τούρκους. Τον Νοέμβριο η δική μας εταιρεία έδωσε 29 λεπτά και από εκεί και μετά σταθεροποιήθηκε και στο τέλος είχε πάει στα 33 λεπτά. Εμείς προσπαθούμε να κλείσουμε συμβόλαια με γνώμονα να μην είναι κάτω από 29 λεπτά», είπε στην «ΥΧ» η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Euricom Hellas και πρόεδρος του Συνδέσμου Ορυζομύλων Ελλάδας, Γεωργία Κωστηνάκη.

Η κα Κωστηνάκη χαρακτήρισε τη φετινή χρονιά «ιδιαίτερη», αφενός λόγω των μειωμένων στρεμμάτων της καλλιέργειας και των μειωμένων αποδόσεων που επηρεάζουν και τη βιομηχανική απόδοση, αφετέρου λόγω της στροφής προς τις μεσόσπερμες ποικιλίες που καταλαμβάνουν το 80% της καλλιέργειας σε βάρος των μακρύσπερμων, που δίνουν τους πρώτους σε κατανάλωση τύπους από την εγχώρια αγορά. «Είμαστε σε μια διαδικασία που παρακολουθούμε την παγκόσμια αγορά και κυρίως την αγορά της Τουρκίας και παράλληλα εστιάζουμε στο να προωθήσουμε το ελληνικό ρύζι στην αγορά της Μ. Ανατολής, ώστε να μην εξαρτιόμαστε από την Τουρκία. Βασικός μας στόχος είναι να μην αφήσουμε να καπηλευτούν την υπερπροσφορά του μεσόσπερμου ρυζιού ξένοι έμποροι και αγοράσουν σε χαμηλές τιμές το ρύζι», σημείωσε η ίδια, ενώ σε ό,τι αφορά τις διεθνείς συνθήκες πρόσθεσε πως «και η Ιταλία έχει μικρότερες αποδόσεις, όπως και η Αυστραλία δεν έχει ποσότητες, δεδομένα που είναι θετικά για εμάς».