Αυτό το άρθρο είναι 104 μηνών

3D τεχνολογία για smartphone μετράει τις θερμίδες στο φαγητό

26/01/2016
2' διάβασμα
3d-technologia-gia-smartphone-metraei-tis-thermides-sto-fagito-13756

Μία νέα τεχνολογία laser mapping, σε συνδυασμό με εφαρμογή, από ερευνητές του University of Washington, επιτρέπει στον χρήστη να «δει» μέσα από την κάμερα του κινητού ένα πιάτο με φαγητό και να αποκτήσει μια αρκετά ακριβή εκτίμηση των θερμίδων και της θρεπτικής αξίας του.

Για την εξέλιξη του NutriRay3D η ομάδα στράφηκε στο ευρύ κοινό μέσω εκστρατείας crowdfunding, έτσι ώστε να αποτελέσει μια συσκευή που θα μπορεί να απευθυνθεί στο ευρύ καταναλωτικό κοινό.

Μέσω τεχνικών 3D ανακατασκευής/αναπαραγωγής με λέιζερ, η συσκευή μπορεί να υπολογίσει το περιεχόμενο σε θερμίδες για 9.000 διαφορετικά είδη τροφής. Σε αρχικές μελέτες, η ακρίβεια ήταν της τάξης του 87,5% με 91% και, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του πανεπιστημίου, άλλες «παραδοσιακές» μέθοδοι έχουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά επιτυχίας.

Κατά τις εκτιμήσεις των ερευνητών, το τελικό καταναλωτικό προϊόν – ένα αξεσουάρ λέιζερ το οποίο συνδέεται με smartphone – θα κοστίζει μεταξύ 150 και 200 δολαρίων και αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά μέχρι τα τέλη του έτους. 

Αυτό που κάνει η συσκευή είναι να προβάλλει ένα δίκτυο από κουκίδες σε ένα πιάτο ή μπωλ και να υπολογίζει με ακρίβεια την ποσότητα του φαγητού. Από αυτές τις μετρήσεις, η εφαρμογή υπολογίζει τη θρεπτική αξία μιας μπριζόλας, μιας ποσότητας ποπκόρν, ενός μπωλ με δημητριακά και γάλα κ.α. Για την ακρίβεια, η συσκευή δημιουργεί έναν τρισδιάστατο χάρτη του γεύματος και διασταυρώνει τα δεδομένα με στοιχεία από τη βάση δεδομένων του, η οποία περιλαμβάνει πολλά είδη τροφίμων, υπολογίζοντας τις θερμίδες, τα σάκχαρα, τα λίπη, τις βιταμίνες κ.α. Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια αρκετά ακριβής εκτίμηση όσον αφορά στο τι τρώει ο χρήστης. Για ακόμα πιο ακριβείς εκτιμήσεις, ο χρήστης μπορεί να βάλει και λεπτομερείς συνταγές των φαγητών που τρώει.

Αξίζει να σημειωθεί πως η τεχνολογία είχε αναπτυχθεί αρχικά στο πλαίσιο ερευνών για την αντιμετώπιση του καρκίνου, με σκοπό τη μελέτη της σχέσης μεταξύ της κατανάλωσης τροφής και της ασθένειας, κάτι που προϋπέθετε την ακριβέστατη καταγραφή της ποσότητας και της θρεπτικής αξίας της τροφής που λάμβαναν οι συμμετέχοντες στις κλινικές μελέτες.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΓΡΑΦΕΙ: