Συμβουλές συντήρησης τροφίμων σε υψηλές θερμοκρασίες, από τον Σύνδεσμο Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών

03/07/2024
3' διάβασμα
symvoules-syntirisis-trofimon-se-ypsiles-thermokrasies-apo-ton-syndesmo-eboron-kentrikis-lachanagoras-athinon-121375

«Η σπατάλη τροφίμων αποτελεί μείζον ζήτημα, με σοβαρό αντίκτυπο στην οικιακή οικονομία και το περιβάλλον, ενώ εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες. Κάνουμε ανάληψη ευθύνης, υιοθετώντας απλές, καθημερινές συνήθειες».

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών (ΣΕΚΛΑ) Νίκος Καλόγρης, με αφορμή ανακοίνωση του συνδέσμου για την καλύτερη συντήρηση των τροφίμων και την αποφυγή σπατάλης.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα αποτελεί η κλιματική κρίση και η συνακόλουθη δυσκολία πρόσβασης εκατομμυρίων ανθρώπων σε επαρκή θρεπτική τροφή, καθώς και η επισιτιστική ανασφάλεια. Οπότε, συνεχίζει η ανακοίνωση, είναι αδήριτη η ανάγκη, για να προστατεύσουμε τον πλανήτη αλλά και την υγεία μας, να μη σπαταλάμε τρόφιμα, να διαχειριζόμαστε με σύνεση τις αγορές μας και να αποθηκεύουμε/συντηρούμε σωστά τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Ο σύνδεσμος υπογραμμίζει ότι «μπορούμε να αποφύγουμε τη σπατάλη κάνοντας προγραμματισμό αγορών, αποθηκεύοντας ορθώς τα τρόφιμα, μαγειρεύοντας σωστές ποσότητες φαγητού, επαναχρησιμοποιώντας υλικά και πρώτες ύλες».

Ο ΣΕΚΛΑ, καλεί τους καταναλωτές στην υιοθέτηση ενός βιώσιμου μοντέλου για κάθε νοικοκυριό, αλλά και συνηθειών οι οποίες θα βοηθήσουν μακροπρόθεσμα τον πλανήτη και προσθέτει ότι η καλή συντήρηση ξεκινά από τον προγραμματισμό και την προσεκτική επιλογή από τον πάγκο.

   Πιο αναλυτικά αναφέρεται: «Προγραμματίζουμε τις αγορές μας, τι θα μαγειρέψουμε καθώς και ποια ποσότητα και επιλέγουμε είδη τα οποία δεν φέρουν χτυπήματα ή δυσχρωμίες στην επιφάνεια τους. Αναφορικά με τη συντήρηση των φρούτων και λαχανικών, επιλέγουμε το χαμηλότερο ράφι του ψυγείου, τα ειδικά συρτάρια και θερμοκρασία έως και 10°C, ώστε να διατηρήσουν το άρωμα, τη γεύση, το χρώμα και τη θρεπτική τους αξία. Τα αποθηκεύουμε άπλυτα, καθώς η έξτρα υγρασία θα επιταχύνει την αλλοίωσή τους. Τα λαχανικά πρέπει να είναι τοποθετημένα σε ειδικές σακούλες και διαχωρισμένα από τα φρούτα, διότι τα δεύτερα εκπέμπουν μια ουσία που ονομάζεται αιθυλένιο και τα κάνει να ωριμάζουν ή/και να αλλοιώνονται πιο γρήγορα. Για τα φρέσκα βότανα (όπως μαϊντανός, άνηθος, κόλιανδρος, δυόσμος), αφαιρούμε το σπάγκο από το ματσάκι, και τα τυλίγουμε σε ελαφρώς νωπό χαρτί κουζίνας και στη συνέχεια τα αποθηκεύουμε σε πλαστικό σακουλάκι. Τα λαχανικά ρίζες (όπως τα καρότα, παντζάρια, οι πατάτες) διατηρούνται για πολύ περισσότερο χρόνο, είτε εντός είτε εκτός ψυγείου».

   Η ανακοίνωση του ΣΕΚΛΑ καταλήγει με την επισήμανση ότι «κάθε γραμμάριο τροφής που καταλήγει σε ένα κάδο απορριμμάτων αντιστοιχεί σε πολύτιμους φυσικούς πόρους, οι οποίοι σπαταλούνται».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΓΡΑΦΕΙ: