4 στα 10 καταστήματα παραβιάζουν τον νόμο για τα φυτοφάρμακα

Για αλλεπάλληλα κρούσματα καταστρατήγησης των κανόνων που διέπουν την πώληση φυτοφαρμάκων στους Γάλλους καταναλωτές κάνει λόγο μελέτη της γαλλικής ομοσπονδίας καταναλωτικών ενώσεων CLCV. Σύμφωνα με αυτήν, σχεδόν τα μισά καταστήματα λιανικής πώλησης φυτοπροστατευτικών προϊόντων της Γαλλίας παραβιάζουν τον νόμο για τα φυτοφάρμακα.

Πιο συγκεκριμένα, το 44% των εξειδικευμένων καταστημάτων, αλλά και σούπερ μάρκετ με τμήματα κηπουρικής συνεχίζουν να πωλούν φυτοφάρμακα σε ράφια αυτοεξυπηρέτησης, παρά την απαγόρευση, που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 2017. Σε αυτήν, το υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας κάνει σαφή διάκριση μεταξύ των βιολογικών προϊόντων, τα οποία είναι κυρίως φυσικές ουσίες που περιορίζουν τον κίνδυνο τοξικότητας και των χημικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων, τα οποία ενέχουν κινδύνους για την υγεία. Ο νόμος υποχρεώνει τα καταστήματα να τοποθετούν τα αμφισβητούμενα χημικά φυτοφάρμακα σε ειδικά διαρρυθμισμένους χώρους, οι οποίοι δεν είναι άμεσα προσβάσιμοι στους καταναλωτές, ενώ τις πωλήσεις θα πρέπει να διαχειρίζεται ένα μέλος του προσωπικού που θα μπορεί να συμβουλεύει τους πελάτες για τις επικίνδυνες ιδιότητες των προϊόντων. Κι όμως, στις κρυφές επισκέψεις που έκανε η γαλλική καταναλωτική οργάνωση διαπίστωσε ότι τέσσερα στα δέκα καταστήματα εξακολουθούν να τοποθετούν τα χημικά φυτοφάρμακα στα ίδια ράφια με τα ασφαλή προϊόντα. «Τα προϊόντα ήταν ελεύθερα προσβάσιμα ή σε ξεκλειδωμένα ντουλάπια», δήλωσε ο επικεφαλής Περιβάλλοντος της CLCV, Adrien Tchang-Minh. «Και η συμβουλή, όταν ήταν διαθέσιμη, δεν ήταν πάντα πολύ ακριβής».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Euractiv, το 2019 οι γαλλικές αρχές θα επιβάλουν πλήρη απαγόρευση της πώλησης χημικών φυτοφαρμάκων σε μη επαγγελματίες. Η CLCV έχει απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση, ώστε να διασφαλίσει με αυστηρά μέτρα ότι, αυτήν τη φορά, η απαγόρευση θα τηρηθεί.

Για την ώρα, οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ και τα εξειδικευμένα καταστήματα πώλησης φυτοφαρμάκων δεν έχουν προβεί σε κάποια επίσημη δήλωση, με αφορμή τα αποτελέσματα της έρευνας.