Η 5η γιορτή Πορτοκαλιού την Κυριακή στο Φόδελε

Μια Ολοήμερη γιορτή Πορτοκαλιού στο τόπο του!! Γιορτή γιομάτη γεύσεις, γλυκά και αρώματα. Ρακί από πορτοκάλι, ανθόνερο και χρώματα

Η 5η γιορτή Πορτοκαλιού την Κυριακή στο Φόδελε
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Μια παράδοση τουλάχιστον πέντε αιώνων ταυτίζει την ύπαρξη του Φόδελε και των πορτοκαλιών. Αυτήν την παράδοση και το προϊόν που αποτελεί σήμα κατατεθέν για το Φόδελε γιορτάζουν οι Φοδελιανοί την Κυριακή στην 5η γιορτή πορτοκαλιού μια γιορτή που υπόσχεται, γεύσεις, χρώματα και αρώματα.

Ξεκινώντας από το 2013 όπου με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού συλλόγου και τη συνεργασία των υπόλοιπων φορέων του νησιού η γιορτή έγινε θεσμός και συγκεντρώνει όλο και περισσότερο κόσμο αφού υπολογίζεται ότι εκείνη την μέρα περνούν από το Φόδελε πάνω από 2500 επισκέπτες.

-Διαφήμιση-
freskon ekthesi

Οι προετοιμασίες για τη γιορτή είναι πυρετώδεις τουλάχιστον το τελευταίο δίμηνο όπως είπε στο Cretewoman o πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μιχάλης Φακουκάκης και όσοι πάνε θα μπορέσουν να απολαύσουν το πορτοκάλι σε όλες του τις εκδοχές: γλυκό, μαρμελάδα, ρακί και λικέρ από πορτοκάλι, ανθόνερο και βέβαια στη φυσική του μορφή ως βρώσιμο και χυμό.

Στο Φόδελε συναντήσαμε και την Κατίνα Μακρυδάκη που διατηρεί ταβέρνα στην περιοχή και ετοίμαζε γλυκό πορτοκάλι για τη γιορτή.

Η γιορτή θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι, και όπως λέει ο κ.Φακουκάκης θα κρατήσει ως το βράδυ με την προϋπόθεση ότι θα βοηθήσει ο καιρός. Θα περιλαμβάνει ζωντανή μουσική με τους APTALICA, Κρητική μουσική ενώ θα χορέψουν οι «Κρείττονες».

«Φυσικό μνημείο» τα πορτοκάλια

Τα εσπεριδοειδή θα μπορούσαν και να είναι μνημείο της φύσης για τους Φοδελιανούς. Στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου αναφέρεται για το Φόδελε:

Χωριό του Δήμου Μαλεβυζίου, δυτικά του Ηρακλείου, διακλάδωση προς τα δεξιά στο 25 χιλ. της εθνικής Ηρακλείου-Χανίων. Το ειδυλλιακό Φόδελε, όαση πρασίνου, λουλουδιών, χρωμάτων, αρωμάτων και νερών αναπτύσσεται στη στενή κατάφυτη με πορτοκαλιές και λεμονιές ομώνυμη κοιλάδα, που διασχίζεται από το ποταμό Παντομάντρη και περιβάλλεται από ψηλά, γεμάτο αγριόδενδρα, νερά και σπηλιές βουνά. Τόπος πανέμορφος, με ιστορία, γεμάτος θρύλους, γεμάτος μύθους και παραδόσεις: νεράιδες που χορεύουν τις νύχτες στα τρεχούμενα νερά, καταχανάδες που γλυκοτραγουδούν παίζοντας λίρα στους πλατάνους, άγιοι «μεσολαβητές» στους έρωτες, δαιμόνια που μαυλίζουν τους περαστικούς μεσάνυχτα σε τρίστρατα, «οδηγοί», αγαθά δαιμόνια, που προστατεύουν τα σπίτια, καμπάνες που χτυπούνε τις νύχτες στις σπηλιές… Κάτοικοι απλοί, ζεστοί, φιλόπονοι, με κύρια ενασχόληση τη κτηνοτροφία, τη καλλιέργεια κηπευτικών, ελιάς και κυρίως εσπεριδοειδών. Καλλιέργεια που ακολουθεί τα χνάρια μιας μακραίωνης παράδοσης καθιστώντας το Φόδελε ένα είδος φυσικού μνημείου, παράδοση που αποτυπώνεται γλαφυρά στα κείμενα των περιηγητών: Ο Cristoforo Buodelmonti, το 1415, σημειώνει ότι το Φόδελε «στολίζεται με πολυάριθμα οπωροφόρα δέντρα», ενώ το 1842 ο Βυζάντιος τονίζει ότι το «το χωρίον τούτον παράγει πλήθος γλυκολέμονα, πορτοκάλια και λεμόνια».

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κ.Μιχάλης Φακουκάκης
Τα οφέλη του πορτοκαλιού
Το πορτοκάλι είναι ένα από τα πιο κοινά και δημοφιλή φρούτα στον κόσμο, λόγω της εύκολης διαθεσιμότητάς του όλο το χρόνο και της νόστιμης γεύσης του. Καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο, σε θερμές περιοχές και έχει δύο ποικιλίες, τη γλυκιά –που είναι συνήθως πιο αρωματική- και την πιο πικρή.

Εκτός όμως από το ότι είναι νόστιμα, τα πορτοκάλια περιέχουν επίσης πολλά απαραίτητα για τον οργανισμό μας θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Α, Β1 και C. Ένα πορτοκάλι, μας προμηθεύει με σχεδόν το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη C.

Επίσης τα πορτοκάλια είναι μια καλή πηγή αμινοξέων, βήτα-καροτένιου, φολικού οξέως, πηκτίνης, καλίου, ασβεστίου, σιδήρου, ιωδίου, φωσφόρου, μαγγανίου, νατρίου, χλωρίου και ψευδαργύρου. Ένα πορτοκάλι έχει πάνω από 170 διαφορετικά φυτοθρεπτικά συστατικά και περισσότερα από 60 φλαβονοειδή, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι έχουν αντικαρκινική και αντιφλεγμονώδη δράση, αλλά και ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Ο συνδυασμός του υψηλού ποσοστού αντιοξειδωτικών (βιταμίνης C) και φλαβονοειδών στα πορτοκάλια, καθιστά το πορτοκάλι ως ένα από τα καλύτερα φρούτα, που συμβάλλει στην προώθηση της βέλτιστης υγείας.

Πηγή:cretewoman.gr

-Διαφήμιση-
συμβουλευτική στον αγροτικό τομέα