Στα 50 λεπτά η προκαταβολή για το σύσπορο στον θεσσαλικό κάμπο

Φουντώνει και διχάζει η συζήτηση για ποσόστωση στη φέτα

«Κλειδώνει» στα 46 λεπτά το σύσπορο. Προσπάθεια των εκκοκκιστών να ανακόψουν τις τάσεις φυγής από την καλλιέργεια
Στα εκκοκκιστήρια βρίσκεται η συντριπτική πλειοψηφία του θεσσαλικού βαμβακιού, καθώς οι περισσότεροι παραγωγοί παρέδωσαν το προϊόν, λαμβάνοντας την προβλεπόμενη προκαταβολή των 50 λεπτών.

Άλλωστε, ξεκίνησε ήδη ο προγραμματισμός σποράς των σιτηρών (σ.σ. μόλις βρέξει οι αγρότες θα μπούνε στα χωράφια) και η έλλειψη ρευστότητας δεν άφηνε πολλά περιθώρια για διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, ο προβληματισμός των βαμβακοπαραγωγών για την τελική τιμή που θα λάβουν παραμένει. Και αυτό, γιατί οι φήμες για τα άσχημα μαντάτα από το εξωτερικό, που δυσκολεύουν τα… ανοίγματα στους εκκοκκιστές, καλά κρατούν. Όσον αφορά στην ποιότητα του βαμβακιού, η οποία παίζει ρόλο στην έξτρα τιμή που δίνεται, σε γενικές γραμμές επικρατεί ικανοποίηση στον κάμπο.

Σύμφωνα, όμως, με τον διευθυντή του Κέντρου Βάμβακος, Μωχάμεντ Νταράουσε, «υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης του προϊόντος, με έμφαση την ταυτότητα του θεσσαλικού βαμβακιού (brand name), ενώ ολοένα κερδίζει έδαφος το σενάριο να ομογενοποιηθούν οι ποικιλίες σπόρων, οι οποίες σήμερα ξεπερνούν τα 90 είδη».

Να σημειωθεί πως μεγάλο ρόλο στην ποιότητα του βαμβακιού έπαιξε και η σχετική καμπάνια ενημέρωσης που έτρεξε η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος.