Στα 62 το όριο ηλικίας για σύνταξη αγροτών με χρέη έως 10.000 ευρώ

Τροπολογίες της τελευταίας στιγμής αναμένεται να ενσωματωθούν στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο που, εκτός απροόπτου, θα ψηφιστεί σήμερα, Τρίτη 19 Δεκεμβρίου από τη Βουλή.

Μία εξ αυτών θα αφορά το όριο ηλικίας στο οποίο μπορούν να συνταξιοδοτηθούν ασφαλισμένοι και, ειδικότερα, μη μισθωτοί με χρέη από απλήρωτες εισφορές. Όπως προανήγγειλε ο υπουργός, Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, το όριο αυτό για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες θα διαμορφωθεί στα 62 έτη (αντί για τα 67), υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν 40 χρόνια ασφάλισης.

Πέραν αυτού, το περιεχόμενο της σχετικής διάταξης δεν αλλάζει, κάτι που σημαίνει ότι το ανώτατο όριο οφειλών για τη συνταξιοδότηση διαμορφώνεται σε 10.000 ευρώ (από 6.000 ευρώ) για τους αγρότες, με βασική προϋπόθεση να μην έχουν περισσότερα από 6.000 ευρώ στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Για τους υπόλοιπους μη μισθωτούς το όριο οφειλών διαμορφώνεται σε 30.000 ευρώ (από 20.000 ευρώ) εφόσον οι καταθέσεις τους δεν υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ.

Ακατάσχετο το επίδομα μητρότητας

Παράλληλα, το επίδομα μητρότητας το οποίο από το 2024 θα λαμβάνουν για εννέα μήνες και οι αγρότισσες θα γίνει ακατάσχετο ώστε, όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, «να μην υπάρχει η ανησυχία ότι θα πάρει κάποιος το επίδομα μητρότητας και μετά δεν θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει». «Ο σκοπός που δίνεται είναι για να βοηθήσουμε στο δημογραφικό ζήτημα και να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τις γεννήσεις στην Ελλάδα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Εξάλλου, αναφορικά με το Ταμείο Εφάπαξ Παροχών (ΤΑΥΦΕ), θα διπλασιαστεί η μεταβατική περίοδος από ένα σε δύο χρόνια έως ότου εφαρμοστεί η μη υποχρεωτικότητα, ωστόσο «στο ενδιάμεσο θα πρέπει το ΤΑΥΦΕ να κάνει καινούργια αναλογιστική μελέτη συμπεριλαμβάνοντας όλα τα νέα σχετικά δεδομένα ώστε να τεκμηριωθεί η βιωσιμότητά του βάσει περιουσίας που έχει», όπως σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.