75η επέτειο της Μάχης της Κρήτης: Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις στα Χανιά

Κρήτη: Αυξημένη αναμένεται η τουριστική κίνηση από τη Γερμανική αγορά

Οι επετειακές εκδηλώσεις για την 75η επέτειο της ιστορικής μάχης συνεχίστηκαν σήμερα(21/5) στα Χανιά με τελετή μνήμης στο μνημείο Κερίτη στην περιοχή του Αλικιανού, όπου κατά την εισβολή των Γερμανών στην Κρήτη τον Μάιο του 1941 εκτελέστηκαν 166 κάτοικοι της περιοχής.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται αύριο Κυριακή(22/5), ενώ χθες βράδυ, παρά τον βροχερό καιρό, δόθηκε στο φρούριο Φιρκά συναυλία από τη μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού που βρέθηκε στην πόλη.

Για περίπου δύο ώρες οι 37 μουσικοί και τραγουδιστές της μπάντας ερμήνευσαν με ένα ξεχωριστό τρόπο 22 μεγάλες επιτυχίες κυρίως Ελλήνων συνθετών.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης την οποία παρακολούθησαν και υψηλόβαθμα στελέχη ξένων αντιπροσωπειών που βρίσκονται στα Χανιά για τις εκδηλώσεις της Κρήτης, τιμήθηκαν ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ‘Αμυνας Ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης καθώς και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναύαρχος Γιώργος Γιακουμάκης. Και οι δύο έλαβαν από τον Μητροπολίτη Κυδωνίας – Αποκορώνου Δαμασκηνό την ευαρέσκεια της τοπικής εκκλησίας για το κοινωνικό έργο των ενόπλων δυνάμεων.

«Η αυτοθυσία των ηρώων της μάχης της Κρήτης εκπέμπει διαχρονικά μηνύματα σε όλους εμάς»,επεσήμανε μεταξύ άλλων σε σύντομο χαιρετισμό του ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ‘Αμυνας, ενώ ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού τόνισε μεταξύ άλλων ότι, «τούς δύσκολους αυτούς καιρούς που περνάει η χώρα μας λόγω των διεθνών συνθηκών οικονομικής κρίσης αλλά κυρίως της κρίσης αξιών, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να συμβάλομε τα μέγιστα για την ανόρθωση του έθνους και της ελληνικής κοινωνίας».

Νωρίτερα, στο χωριό Γαλατάς, πραγματοποιήθηκε μια ακόμα εκδήλωση στο εκεί μνημείο των Νεοζηλανδών μαχητών.

Οι εκδηλώσεις για την Μάχη της Κρήτης θα συνεχιστούν το απόγευμα στο συμμαχικό νεκροταφείο που βρίσκεται στην περιοχή του Βλητέ Σούδας με τελετή μνήμης που οργανώνει η πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα. Στο χώρο αυτό «αναπαύονται» 1527 στρατιωτικοί των συμμάχων χωρών που έλαβαν μέρος στη Μάχη της Κρήτης.

Απόψε, στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης, θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων με ομιλητή τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνο Βερεμή.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει την προβολή ντοκιμαντέρ Νεοζηλανδού σκηνοθέτη για τον ρόλο των γυναικών στη Μάχη της Κρήτης καθώς και συναυλία από την πολυφωνική ορχήστρα Θεσσαλονίκης και την χορωδία Χανίων.

Πηγή: ΑΠΕ