Το 80% των βρετανών αγροτών δεν σκοπεύει να συνταξιοδοτηθεί

Οι παραγωγοί θέλουν να συνεχίσουν να δουλεύουν στις εκμεταλλεύσεις τους μέχρι το τέλος της ζωής τους

Τέσσερις στους πέντε Βρετανούς αγρότες σκοπεύουν να συνεχίσουν να ασχολούνται με την εκμετάλλευσή τους μέχρι την ημέρα που θα πεθάνουν, αποκαλύπτει έρευνα του πανεπιστημίου του Έξετερ, την οποία αναδημοσιεύει το Farmers Weekly. Η μέτρηση έγινε σε δείγμα 700 αγροτών σε όλη την Αγγλία, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Οι απαντήσεις έδειξαν ότι μόλις το 19% των αγροτών σχεδιάζει να αποσυρθεί πλήρως από την αγροτική εργασία, ενώ ακόμη λιγότεροι (2%) δήλωσαν ότι σκοπεύουν να εγκαταλείψουν εντελώς την εκμετάλλευσή τους. Περισσότεροι από ένας στους πέντε (21%) θα ήθελαν συνεχίσουν να καλλιεργούν με πλήρη απασχόληση έως ότου πεθάνουν, ενώ οι μισοί επισημαίνουν ότι επιθυμούν να συνεχίσουν να κάνουν τις ίδιες εργασίες, αλλά σε λιγότερο εντατικούς ρυθμούς.

Οι τάσεις που σκιαγράφησε η μελέτη έδειξαν ότι οι αγρότες έχουν την τάση να αποσύρονται αργότερα από τον ευρύτερο πληθυσμό, ενώ όσοι διαχειρίζονται μικρότερες εκμεταλλεύσεις είναι λιγότερο πιθανό να κρεμάσουν τις μπότες τους. Πιο συγκεκριμένα, σε εκμεταλλεύσεις κάτω των 200 στρεμμάτων, το 44% των ιδιοκτητών αποκάλυψε ότι δεν προτίθεται να συνταξιοδοτηθεί ποτέ, σε σύγκριση με το μόλις 11% που διευθύνει εκμεταλλεύσεις που ξεπερνούν τα 2.000 στρέμματα.

Η πιθανότητα διαπραγμάτευσης με την επόμενη γενιά για την παράδοση των ηνίων της εκμετάλλευσης αυξάνεται, επίσης, ανάλογα με το μέγεθος της εκμετάλλευσης, ωστόσο το 1/4 (27%) των αγροτών δηλώνει ότι δεν έχει κάνει σχέδια διαδοχής. Από όσους έχουν παιδιά, μόνο οι μισοί (50,7%) έχουν εντοπίσει έναν πιθανό διάδοχο. Ακόμη, πάντως, και όταν υφίστανται σχέδια διαδοχής, δύο στους πέντε αγρότες (43%) ξεκαθαρίζουν ότι θα εξακολουθήσουν να εμπλέκονται στην επιχείρηση, αντλώντας εισόδημα από αυτήν.

Ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Έξετερ, Matt Lobley, παραδέχεται ότι η παράδοση της σκυτάλης μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά διαδικασία. Ωστόσο, παρότι η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη διαδοχή έχει αυξηθεί, οι αγρότες θα πρέπει να αρχίσουν να σχεδιάζουν περισσότερο ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Είναι κάτι που η βιομηχανία χρειάζεται απεγνωσμένα», τονίζει χαρακτηριστικά.