85η ΔΕΘ- Κυρ. Μητσοτάκης: Ο ΦΠΑ των ζωοτροφών πέφτει στο 6% – Ελληνοποιήσεις: «Μη τολμήσετε, θα σας βρούμε και θα σας τιμωρήσουμε»

Το περίπτερο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισκέφθηκε το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σχεδόν 2 δισ. ευρώ διατίθενται ήδη για παρεμβάσεις εξοικονόμησης σε επιχειρήσεις και κτίρια. Από τον επόμενο μήνα ο ΦΠΑ των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή πέφτει στο 6%. Τον Δεκέμβριο σε όλους του δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα πιστώσουμε το διπλάσιο ποσό από αυτό που θα λάμβαναν κανονικά» ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: «o ΥΠΑΑΤ κ. Σπήλιος Λιβανός που τον υποδέχθηκε παρουσίασε στον Πρωθυπουργό ένα εξελιγμένο σύστημα που αφορά, τους ελέγχους στα τρόφιμα και ιδιαίτερα στο γάλα.

Το σύστημα Άρτεμις plus, που αφορά τους ελέγχους στα τρόφιμα, το έχει εξελίξει ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με χρήση τεχνολογίας αιχμής και ήδη εφαρμόζεται πιλοτικά σε 200 κτηνοτρόφους στην περιοχή της Ελασσόνας. Την παρουσίαση έκανε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Π. Χατζηνικολάου.

Η δήλωση του ΥΠΑΑΤ

«Προσπαθούμε να συνδέσουμε την έρευνα του «ΕΛΓΟ Δήμητρα», που είναι ο ερευνητικός βραχίονας του Υπουργείου με την εθνική μας στρατηγική και ταυτόχρονα με τον ιδιωτικό τομέα. Το πρώτο που θα δούμε είναι ο τρόπος που αξιοποιούμε την τεχνολογία, με ένα σύστημα, το οποίο ελέγχει τα ισοζύγια του γάλατος και με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε το πλαίσιο ελέγχου για τις ελληνοποιήσεις, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής του γάλακτος κατά 50% από την αρχή του χρόνου.

Στόχος μας είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του αγροδιατροφικού τομέα, που θα μας επιτρέψει να αναπτύξουμε το σύστημα ελέγχου σε όλη την Ελλάδα (μέχρι τώρα ήταν πιλοτικό) και να το επεκτείνουμε και σε άλλα προϊόντα (όπως το μέλι, λάδι) για να διευρύνουμε τους ελέγχους και να δημιουργήσουμε ένα θεσμικό κανονιστικό πλαίσιο που να προάγει την δικαιοσύνη και τη νομιμότητα και κυρίως να στηρίζει τον Έλληνα παραγωγού.

Η δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

«Έχω μιλήσει πολλές φορές για το πώς η τεχνολογία μπορεί να μας βοηθήσει να αυξήσουμε την παραγωγικότητα μας, να μειώσουμε το κόστος, να εντοπίσουμε παραβατικές συμπεριφορές. Είχαμε δεσμευθεί πριν μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός ότι θα πατάξουμε τις παράνομες ελληνοποιήσεις,. Το κάνουμε πράξη, Οι κτηνοτρόφοι μας βλέπουν το αποτέλεσμα ήδη στην αύξηση της τιμής του γάλατος. Σε όσους πιστεύουν ακόμα ότι μπορούν να επιμείνουν σε τέτοιες παραβατικές συμπεριφορές, τους λέω να μην μπουν καν στον κόπο, να το ξεχάσουν, θα σας βρούμε και θα σας τιμωρήσουμε».

Κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στο περίπτερο του ΥΠΑΑΤ στη ΔΕΘ ήταν παρόντες οι υφυπουργοί Γιώργος Στύλιος και Σίμος Κεδίκογλου, οι Γ.Γ. Χριστιάννα Καλογήρου, Κώστας Μπαγινέτας και Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ Δήμητρα κ. Παν. Χατζηνικολάου, ο οποίος ανέπτυξε στον κ. Μητσοτάκης τα τεχνικά χαρακτηριστικά του συστήματος ελέγχου “Άρτεμις Plus”, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ κ. Σερκο Χαρουτουνιαν, ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Δημητρης Μελας και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρεας Λυκουρέντζος.

Απαντώντας σε ερώτηση -στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στην 85η ΔΕΘ- για τον πρωτογενή τομέα, ο πρωθυπουργός σχολίασε:

«Πολύ σύνθετο έργο που προϋποθετει συνεργασία πολλών φορέων, όπως για παράδειγμα η διαχείριση των υδάτων στον θεσσαλικό κάμπο που είναι μία πονεμένη ιστορία. Οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν είναι να δούμε πώς μπορούμε να διαχειριστούμε το νερό που έχουμε. Για μία σειρά από τιμές είμαστε εντός εισαγωγικών όμηροι των χρηματιστηριακών αξιών. Προσβλέπω πολύ στους νέους αγρότες, πρέπει να γίνουν στοχευμένες προσλήψεις».

 Για το φαινόμενο της υπεραλίευσης:

Η Μεσόγειος αντιμετωπίζει φαινόμενα υπεραλίευσης, ουσιαστικά πριονίζουμε το κλαδί που καθόμαστε, ο καλύτερος τρόπος να το αντιμετωπίσουμε είναι να ορίσουμε μία ζώνη απαγόρευσης της αλίευσης, περίπου 10% έως το 2030. Όπου έχουν εφαρμοστεί τέτοιες πρακτικές, το απόθεμα είναι μεγαλύτερο, πρέπει λοιπόν να πείσουμε τους αλιείς μας ότι αυτό είναι το καλύτερο, που θα γίνουν αυτές οι ζώνες θα μας το υποδείξουν οι επιστήμονες, θα συνεχίσουμε να ζούμε από την θάλασσα, πρέπει να συζητήσουμε με τους αλιείς και τους επιστήμονες ώστε να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ερώτηση για το πως μπορεί να περιορισθεί το φαινόμενο της υπεραλίευσης.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ