9 καυτά θέματα περιμένουν το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Aπό τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ μέχρι τη νομοθεσία σχετικά με τους οδηγούς φορτηγών, το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να πάρει σημαντικές αποφάσεις για καίρια ζητήματα που άφησε ανοιχτά το απερχόμενο Κοινοβούλιο. Πολλά ακανθώδη, ανεπίλυτα ή νέα ζητήματα πολιτικής θα βρεθούν στην ημερήσια διάταξη της ολομέλειας.

Ακολουθεί μια σύντομη παρουσίαση για εννέα ζητήματα που πρέπει να απαντηθούν στους επόμενους μήνες:

Διατήρηση υπεύθυνων πλατφορμών στο διαδίκτυο

Μία από τις επικείμενες προκλήσεις της επόμενης πενταετίας είναι ένας από τους μεγαλύτερους γρίφους για το μέλλον του διαδικτύου: Πώς ελέγχονται πλατφόρμες όπως το Facebook και το Google, αποτρέποντας παρανομίες χωρίς να σκοτωθεί ο ψηφιακός μοχλός που τροφοδοτεί τη σύγχρονη οικονομία;

 

Νομοθεσία για τους οδηγούς φορτηγών

Καθαρίζοντας το χάος που άφησε το τελευταίο Κοινοβούλιο για τις αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις στην αγορά μεταφορών.

Μεταρρύθμιση των κανόνων αερίου

Η επικείμενη ενεργειακή ατζέντα θα αφορά το φυσικό αέριο. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ συμφώνησαν να μεταρρυθμίσουν τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας προβλέποντας περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συνδέοντας καλύτερα τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας. Η Κομισιόν πρόκειται να υποβάλει προτάσεις για τη μεταρρύθμιση των αγορών φυσικού αερίου, μεταξύ άλλων προωθώντας αυτό που ο κλάδος ονομάζει «πράσινο» φυσικό αέριο.

Καλύπτοντας τον πλανήτη με «πράσινο» χρυσό

Η Επιτροπή επιθυμεί να προωθήσει βιώσιμες επενδύσεις, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι ο τίτλος δεν θα χρησιμοποιείται ως «πλυντήριο» επενδύσεων ρυπογόνων επιχειρήσεων.

Αναθεώρηση της ΚΑΠ

Η ΚΑΠ είναι το μεγαλύτερο ενιαίο κονδύλιο, του προϋπολογισμού της ΕΕ, καθιστώντας τη μεταρρύθμισή της ως το μεγαλύτερο στοίχημα της ευρωπαϊκής πολιτικής. Η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ αποσκοπεί στην καλύτερη στόχευση των γεωργικών επιδοτήσεων και στην αύξηση των κονδυλίων για την προστασία του περιβάλλοντος. Το νομοσχέδιο διακρίνεται σε τρία ξεχωριστά νομοθετήματα. Η Επιτροπή πρέπει τώρα να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει με το σχέδιο του Χόγκαν ή θα αποσύρει την πρόταση και θα προτείνει ένα νέο σχέδιο για την ΚΑΠ.

Στο Κοινοβούλιο, η Επιτροπή Γεωργίας κατόρθωσε να ψηφίσει ένα προσχέδιο, αλλά δεν το πέρασε από την Ολομέλεια για έγκριση, γεγονός που αφήνει τη νεοσυσταθείσα Επιτροπή Γεωργίας ελεύθερη να ξεκινήσει εκ νέου τη διαδικασία.

Εκπόνηση προϋπολογισμού της ΕΕ

Το νέο Κοινοβούλιο θα πρέπει να διαπραγματευτεί με το Συμβούλιο της ΕΕ σχετικά με μια πληθώρα κανονισμών αναφορικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2021-2027. Το Κοινοβούλιο δεν έχει τυπικό δικαίωμα να διαπραγματευτεί τα μεγάλα αποφασιστικά ζητήματα του προϋπολογισμού, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα διαδραματίσει κάποιον ρόλο. Μόλις οι ηγέτες της ΕΕ καταλήξουν σε ομόφωνη συμφωνία για τα γενικά περιγράμματα του επόμενου προϋπολογισμού, το Κοινοβούλιο έχει την εξουσία να το καταψηφίσει και να το επιστρέφει στο Συμβούλιο για ακόμη μία προσπάθεια.

Καταπολέμηση των χάκερ

Η Ευρώπη συνειδητοποιεί τους κινδύνους που παρουσιάζονται σε έναν ολοκληρωμένο και πολύπλοκο τομέα πληροφορικής παγκοσμίως. Οι κορυφαίες εταιρείες του κυβερνοχώρου και οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν προειδοποιήσει ότι οι χάκερ έχουν διεισδύσει εδώ και χρόνια στις ευρωπαϊκές βιομηχανικές, οικονομικές και εταιρείες υποδομών, στο πλαίσιο της βιομηχανικής κατασκοπείας.

Αντιμετώπιση της Κίνας ως «συστημικού αντιπάλου»

Η επόμενη Επιτροπή θα πρέπει να εξασφαλίσει την ενότητα της ΕΕ ενόψει της αυξανόμενης κινεζικής επιρροής, χαρακτηρίζοντας το Πεκίνο «στρατηγικό αντίπαλο».

Αντιμετώπιση των τιμών των φαρμάκων

Ενώ τα φάρμακα μπορούν να εγκρίνονται σε επίπεδο ΕΕ, οι τιμολογήσεις εξαρτώνται από κάθε κράτος-μέλος. Η Επιτροπή έχει πιέσει για μεγαλύτερη συνεργασία όσον αφορά την αξιολόγηση νέων φαρμάκων, αλλά έχει βρεθεί να αντιμετωπίζει την άρνηση του Συμβουλίου της ΕΕ.