Το 92% του γάλακτος που παρήχθη στην ΕΕ το 2017 απορροφήθηκε από τη μεταποίηση

Απαντήσεις Καχριμάνη σε δημοσιεύματα για το γάλα

Το 2017, 156,9 εκατ. τόνοι πλήρους γάλακτος απορροφήθηκαν από τη γαλακτοβιομηχανία της ΕΕ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από αυτούς, το 37% χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή τυριού, το 29% για την παρασκευή βουτύρου, το 12% για κρέμα, το 11% για παραγωγή πόσιμου γάλακτος, το 4,2% για οξινισμένο γάλα, το 3% για προϊόντα σε σκόνη και το 2,9% για άλλα προϊόντα.

Σε ό,τι αφορά την παραγωγή γάλακτος στην ΕΕ, υπολογίζεται το 2017 σε 170,1 εκατ. τόνους, αυξημένη κατά 1,9 εκατ. τόνους. Η αύξηση αυτή της παραγωγής εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της κατάργησης των ποσοστώσεων, όπως επισημαίνεται.

Το μεγαλύτερο μέρος του νωπού γάλακτος μεταφέρθηκε στη γαλακτοβιομηχανία, με μόνο 11,5 εκατ. τόνους να χρησιμοποιείται από τις ίδιες τις κτηνοτροφικές μονάδες, είτε για ιδία κατανάλωση, είτε για απευθείας πώληση σε καταναλωτές, είτε για κατανάλωση από τα ζώα ή για απευθείας μεταποίηση. Από τους 158,6 εκατ. τόνους γάλακτος που απορροφήθηκε από τη μεταποίηση, οι 154,8 εκατ. τόνοι ήταν αγελαδινό γάλα, ενώ οι υπόλοιποι αιγοπρόβειο και βουβαλίσιο.

Όπως επισημαίνεται, παραδοσιακά, οι μικροοργανισμοί που περιέχει το γάλα επιβάλλουν συχνή συλλογή και κοντινές αποστάσεις μεταξύ της παραγωγικής μονάδας και της μονάδας επεξεργασίας. Με την τεχνολογική εξέλιξη και τις επενδύσεις σε ψυκτικά και μεγάλης χωρητικότητας βυτία, η συχνότητα της συλλογής αρχίζει να μειώνεται και οι αποστάσεις να διευρύνονται. Αυτό σημαίνει ότι πλέον όλο και περισσότερο αυξάνεται η διασυνοριακή σχέση μεταξύ της παραγωγικής μονάδας και της γαλακτοβιομηχανικής μονάδας. Ωστόσο, οι χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή γάλακτος εξακολουθούν να διατηρούν τα σκήπτρα και στη βιομηχανία μεταποίησης. Έτσι, στη Γερμανία όχι μόνο παρήχθη το 1/5 του αγελαδινού γάλακτος της ΕΕ, αλλά παρήχθη και το 1/5 των γαλακτοκομικών προϊόντων το 2017.

Πέρα από το αγελαδινό, χώρες όπως η Ισπανία, η Ελλάδα και η Γαλλία παράγουν σε σημαντικές ποσότητες αιγοπρόβειο γάλα. Η Ισπανία 1 εκατ. τόνους και η Ελλάδα μαζί με τη Γαλλία 800.000 κιλά. Στην Ελλάδα, μάλιστα, το 57,1% από αυτό το γάλα απορροφήθηκε από τη μεταποίηση.