Αρχή μαραθωνίου

γράφει ο Δραγάτης

Δράγατης

Μαραθώνιο, και μάλιστα στην εκκίνησή του, χαρακτήρισε την έναρξη εφαρμογής του νέου ΠΑΑ ο γ.γ. του ΥπΑΑΤ, Νίκος Στουπής, σε συνάντηση με δημοσιογράφους στον 6ο όροφο της Αχαρνών και είχε απόλυτο δίκιο. μετά τις αποτυχίες του προηγούμενου προγράμματος, ακόμα μία θα έβαζε την ταφόπλακα στην αγροτική οικονομία. Ας ελπίσουμε ότι οι νέοι έχουν μάθει από τα λάθη των παλαιών!

Η αλιεία στην πρώτη γραμμή

Στα λάθη του παρελθόντος αναφέρθηκε ο έτερος γ.γ. (με ειδίκευση στο ΠΑΑ), Χαράλαμπος Κασίμης. Ο πανεπιστημιακός, που φαίνεται να πιστεύει πολύ στο νέο ξεκίνημα της προγραμματικής περιόδου έως το 2020, θέλησε να τονίσει τη σημασία του προγράμματος Αλιείας. Η αλήθεια είναι ότι, σε μία χώρα σαν την Ελλάδα, τέτοια αναπτυξιακά μέτρα θα έπρεπε να τυγχάνουν μεγαλύτερης προβολής. Αυτό, όμως, δεν συμβαίνει. Σε αυτό φταίμε και εμείς οι δημοσιογράφοι.

Ex-ante μελέτη

Το μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι πώς θα υλοποιηθούν οι επενδύσεις σε μία χώρα με έντονο το πρόβλημα της ρευστότητας; Πού θα βρει ο αγρότης-επενδυτής το ρευστό για την ίδια συμμετοχή; Όλοι θυμόμαστε το «ναυάγιο» του ΤΑΕ… Σε αυτό πάνω δουλεύουν, λέει, τα στελέχη της κυβέρνησης και εκπονούν… ex-ante (εκ των προτέρων) μελέτη. Ελπίζουμε να μη γίνει… ex-post!

Εκκρεμότητες

Και μιας και καταπιαστήκαμε με το ΠΑΑ, να σας πληροφορήσουμε ότι η ηγεσία του ΥπΑΑΤ ετοιμάζει, λέει, απολογιστικό πεπραγμένων του μπαλτατζή. μήπως, όμως, γίνεται λίγο καθυστερημένα; Ίσως όχι, τελικά, αφού οι εκκρεμότητές του μέχρι και σήμερα είναι πολλές.