Πιθανή η αναστολή της αύξησης ΦΠΑ στα ακριτικά νησιά

Σχετική παρέμβαση προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης

Πιθανή η αναστολή της αύξησης ΦΠΑ στα ακριτικά νησιά

Ανοιχτό το παράθυρο να ανασταλεί η αύξηση του ΦΠΑ στα ακριτικά νησιά και δη εκείνα που υφίστανται σοβαρή κοινωνική πίεση –και, μαζί με αυτή, οικονομική επιβάρυνση- από το προσφυγικό άφησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης στη Βουλή.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Σεβαστάκη, ο κ. Αλεξιάδης παραδέχτηκε ότι «δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή τα νησιά που είναι στην ακριτική Ελλάδα, τα νησιά που αντιμετωπίζουν ένα τρομερό οικονομικό, αλλά κυρίως κοινωνικό πρόβλημα και τα οποία για άλλη μια φορά αποδεικνύουν και την ανθρωπιά τους και την αλληλεγγύη των κατοίκων τους, να πάμε και να τα επιβαρύνουμε φορολογικά περισσότερο».
Αποφάσεις, όπως προανήγγειλε, θα υπάρξουν μέσα στο επόμενο διάστημα για το θέμα.

Αναλυτικά ο σχετικός διάλογος στη Βουλή είχε ως εξής:

«Θέλω να σας πω ότι το 2016 επίκειται -ελπίζω να ανασχεθεί- η επιβάρυνση των ακριτικών νησιών με την κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ. Τα ακριτικά νησιά έχουν δεχθεί μια δυσανάλογη οικονομική και κοινωνική πίεση από το προσφυγικό. Αυτό το κομμάτι του κοινωνικού πόρου, της κοινωνικής φθοράς, δεν ενσωματώνεται στην οικονομία. Η πρότασή μου, η αντίληψή μου και νομίζω ότι είναι και δική σας αντίληψη, είναι ότι πρέπει να υπάρχουν εκείνες οι ρυθμίσεις, για να αποφορτιστεί η πραγματική οικονομική ζωή, ακριβώς γιατί έχουμε αυτήν την ειδική επιβάρυνση. Για παράδειγμα, μία σκέψη θα ήταν όχι μόνο να γίνει πιο ευλύγιστη η μεταφορά από τη μια μορφή ιδιοκτησίας στην άλλη χωρίς ειδικές επιβαρύνσεις, αλλά θα μπορούσε να μετατεθεί ακόμα περισσότερο η κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ.

Εντούτοις, η γενική μου σκέψη είναι ότι όσο αναπαράγονται και διαιωνίζονται ανισοτιμίες φορολογικές τόσο το φορολογικό σύστημα θα πάσχει ιδρυτικά, θα πάσχει στην ίδια του τη συγκρότηση. 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Κύριε Αλεξιάδη, μπορείτε να απαντήσετε. 

ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Με την τελευταία φράση θέσατε τον πυρήνα του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε στο Υπουργείο Οικονομικών, κύριε Σεβαστάκη.

……

Σε σχέση με το μεγάλο θέμα που θέτετε για το ΦΠΑ και την αναγκαστική επέκτασή του τον Ιούνιο του 2016 στην νέα κατηγορία νησιών –γιατί έχουμε δεσμευθεί σε τρεις κατηγορίες να πάμε- εκεί πραγματικά αντιμετωπίζουμε ένα μεγάλο πρόβλημα. Πολύ σωστά οι επιχειρήσεις από όλες τις νησιωτικές περιοχές λένε: «Βγείτε έγκαιρα και πείτε τι έχετε να κάνετε, διότι πρέπει να κάνουμε συμφωνίες και δεν μπορούμε να κάνουμε συμφωνίες όταν υπάρχει αυτή η ασάφεια σε ό,τι αφορά το θέμα του ποια νησιά θα είναι στη δεύτερη ομάδα, που αφορά τον Ιούνιο του 2016». 

Αυτό, λοιπόν, είναι κάτι που μας απασχολεί, ότι δηλαδή πρέπει έγκαιρα να απαντήσουμε σε αυτές τις επιχειρήσεις, για να τους βοηθήσουμε να προχωρήσουν στο σωστό οικονομικό προγραμματισμό της χρονιάς. 

Όμως, από την άλλη μεριά, έχουμε κι εμείς την ευαισθησία και την αγωνία που έχετε δείξει πολλές φορές κι εσείς, ότι δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή τα νησιά που είναι στην ακριτική Ελλάδα, τα νησιά που αντιμετωπίζουν ένα τρομερό οικονομικό, αλλά κυρίως κοινωνικό πρόβλημα και τα οποία για άλλη μια φορά αποδεικνύουν και την ανθρωπιά τους και την αλληλεγγύη των κατοίκων τους, να πάμε και να τα επιβαρύνουμε φορολογικά περισσότερο.

Αντιμετωπίζουμε, λοιπόν, αυτά τα θέματα αυτή τη στιγμή και τα εξετάζουμε για να δώσουμε λύση πολύ έγκαιρα. Θα το θέσουμε το θέμα το επόμενο χρονικό διάστημα στα αρμόδια όργανα, για να υπάρχουν αποφάσεις και να δούμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα σοβαρά προβλήματα των νησιών».