«Χωρίς ΦΠΑ» το ισπανικό ελαιόλαδο από 1η Ιουλίου

Εντάσσεται στη λίστα ειδών πρώτης ανάγκης
21.06.2024
1' διάβασμα
choris-fpa-to-ispaniko-elaiolado-apo-1i-iouliou-319817

«Μηδενικός» ΦΠΑ στο ελαιόλαδο έρχεται από την 1η Ιουλίου για τους Ισπανούς, καθώς σύμφωνα με όσα αναφέρουν στον ισπανικό τύπο πηγές του υπουργείου Οικονομικών της χώρας, το μέτρο αναμένεται να έρθει προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο την επόμενη Τρίτη (25 Ιουνίου).

Η ισπανική κυβέρνηση εντάσσει το ελαιόλαδο στα είδη πρώτης ανάγκης (όπου περιλαμβάνονται φρούτα, λαχανικά, ψωμί κ.ά.), ενώ από το 2023, στο πλαίσιο και των ιδιαίτερων συνθηκών που επικράτησαν στην ισπανική ελαιοκαλλιέργεια- συμπαρασύροντας διεθνώς την αγορά του προϊόντος, η χώρα της Ιβηρικής είχε μειώσει τον ΦΠΑ για το προϊόν από το 10% στο 5%.

Πρόκειται για ένα μέτρο, που όπως αποκαλύπτουν κυβερνητικές πηγές, θα επιτρέψει στο προϊόν ιδιαίτερα ευνοϊκή φορολόγηση, εν προκειμένω μηδενικό ΦΠΑ, αφού πλέον εντάσσεται στη λίστα των προϊόντων πρώτης ανάγκης, ο ΦΠΑ των οποίων από το διάταγμα του Ιανουαρίου είχε μηδενιστεί από το ήδη χαμηλό 4%, δεδομένων των πληθωριστικών πιέσεων που είχαν αναπτυχθεί στο πλαίσιο μίας σειράς δυσμενών διεθνών συνθηκών.

Το μέτρο θα έρθει να συμβάλει στην προστασία και ενθάρρυνση της κατανάλωσης για το ελαιόλαδο, ένα εθνικό προϊόν της ισπανικής αγροτικής παραγωγής και βασικό συστατικό της εθνικής της κουζίνας, το οποίο παράλληλα συμβάλει σημαντικά στον περιορισμό αρκετών ασθενειών, όπως αναφέρεται. Μαζί με την ανάκαμψη της παραγωγής που προμηνύουν οι φετινές βροχοπτώσεις, η εφαρμογή αυτής της μείωσης εκτιμάται ότι συνιστά ένα ελπιδοφόρο σενάριο -όπως σχολιάζει ο ισπανικός τύπος- καθώς θα μπορούσε να φέρει σχετικά άμεσα μείωση τιμών για τον καταναλωτή.