Ανάλυση Farm Europe: Την ώρα που οι ΗΠΑ στηρίζουν τους αγρότες, η ΕΕ προτείνει τεράστιες περικοπές

Σύγκριση της νέας ΚΑΠ με το Farm Bill

Eμπορική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις ΗΠΑ - Δεν θα συμπεριλάβει τα γεωργικά προϊόντα

Προς εκ διαμέτρου αντίθετες κατευθύνσεις οδεύει η αγροτική πολιτική σε ΗΠΑ και ΕΕ, με ωφελημένους τους Αμερικανούς παραγωγούς, όπως δείχνει η τελική μορφή του νέου αμερικανικού αγροτικού νόμου που ενέκρινε το Κογκρέσο των ΗΠΑ. Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, το «Farm Bill» ενισχύει τα προγράμματα βασικών αγαθών και τα εργαλεία ασφάλισης καλλιεργειών, που ήταν ήδη διαθέσιμα στους Αμερικανούς αγρότες, σε αντίθεση με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΚΑΠ, οι οποίες προωθούν τη δραστική μείωση του προϋπολογισμού της πολιτικής και της στήριξης στους αγρότες της ΕΕ.

Σύμμαχος των Αμερικανών παραγωγών το αγροτικό νομοσχέδιο

Σύμφωνα με τον Joao Pacheco, υψηλόβαθμο εταίρο της ευρωπαϊκής δεξαμενής σκέψης Farm Europe, ο νέος αγροτικός νόμος των ΗΠΑ στηρίζει επισταμένως τους παραγωγούς σε όλα τα μέτωπα. Πρώτον, αυξάνει την οικονομική ενίσχυση με μορφή επιδότησης επιτοκίου δανείου για προϊόντα όπως τα δημητριακά (σιτάρι, καλαμπόκι, ρύζι κ.λπ.), οι ελαιούχοι σπόροι (σόγια), το βαμβάκι, η ζάχαρη και άλλα τρόφιμα, όπως μπιζέλια και φακές. Επιπλέον, δίνει τη δυνατότητα αύξησης των τιμών αναφοράς για το ασφαλιστικό πρόγραμμα Κάλυψης Απώλειας Εισοδήματος και βελτιώνει τον υπολογισμό των αναμενόμενων στρεμματικών αποδόσεων για τα ασφάλιστρα του έτερου προγράμματος Κάλυψης Κινδύνου για τη Γεωργία.

Ακόμη, ο αμερικανικός αγροτικός νόμος ενισχύει την ασφάλιση των εισοδημάτων στον γαλακτοκομικό τομέα, μειώνοντας δραστικά τα ασφάλιστρα για τους μικρότερους παραγωγούς γαλακτοκομικών προϊόντων (δηλαδή εκείνους που διαθέτουν λιγότερες από 240 αγελάδες) και αυξάνοντας το επίπεδο προστασίας για όλους τους αγρότες, μεταξύ άλλων. Τέλος, αυξάνει τους πόρους για την προστασία του περιβάλλοντος και για τα προγράμματα προώθησης των εξαγωγών.

Κάπως έτσι, οι βασικοί ανταγωνιστές των Ευρωπαίων αγροτών λαμβάνουν καθοριστικής σημασίας ώθηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ, τη στιγμή που οι παραγωγοί της ΕΕ αντιμετωπίζουν αντίξοες συνθήκες. Και πώς να μη συμβαίνει κάτι τέτοιο άλλωστε, όταν η Κομισιόν εισηγείται τη μείωση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ κατά 12%;

Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των Αμερικανών έναντι των Ευρωπαίων αγροτών

Για να αποδοθούν, βέβαια, τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, το αμερικανικό αγροτικό νομοσχέδιο είναι χτισμένο γύρω από εργαλεία που δεν ανταποκρίνονται στο μοντέλο και τις ανάγκες της ΕΕ. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Pacheco, «είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αυξάνουν τη στήριξη στους αγρότες, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τεράστιες περικοπές, ακόμη και όταν ο τομέας ταλανίζεται από τα στάσιμα εισοδήματα και οι προοπτικές για το μέλλον παραμένουν δυσοίωνες». Μάλιστα, οι Αμερικανοί αγρότες θα έχουν στη διάθεσή τους ένα ακόμα πιο ισχυρό σύνολο εργαλείων για να βελτιώσουν την αντοχή τους στις κρίσεις της αγοράς και στα ακραία καιρικά φαινόμενα. Στον αντίποδα, οι αγρότες της ΕΕ, οι οποίοι διατηρούν μόνο έναν περιορισμένο αριθμό τέτοιων εργαλείων, στο μέλλον θα έχουν ακόμα λιγότερα, σύμφωνα πάντα με τις προτάσεις της Επιτροπής.

«Η ΚΑΠ δεν έχει παράσχει επαρκή εργαλεία ανθεκτικότητας για την απορρόφηση των κλιματικών και εμπορικών κρίσεων. Χρειαζόμαστε περισσότερη κλιματική και εισοδηματική ασφάλιση και αμοιβαία κεφάλαια, χρειαζόμαστε ένα πραγματικό και καλά χρηματοδοτούμενο ταμείο διαχείρισης κρίσεων, ωστόσο τίποτε από αυτά δεν θα συμβεί χωρίς την υποστήριξη της ΚΑΠ», επισημαίνει ο Pacheco και προσθέτει: «Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να προστατεύσουμε το περιβάλλον και, ταυτόχρονα, να βελτιώσουμε την οικονομία του τομέα, ο οποίος πάσχει από χαμηλή έως αρνητική παραγωγικότητα, θέτοντας σε κίνδυνο το μέλλον των αγροτικών εισοδημάτων και τη βιωσιμότητά του. Αυτό δεν θα συμβεί χωρίς καλά στοχευμένη στήριξη της ΚΑΠ».