των Μαρίας Αντωνίου και Μαρίας Αμπατζή

Μετά τη μεγάλη απήχηση που είχε το θέμα που ξεκίνησε η «ΥΧ» την περασμένη εβδομάδα, με τίτλο «Συμβόλαια 13ετίας για αμύγδαλο και φουντούκι κλείνει σε Ροδόπη και Έβρο η ιταλική Besana», η εφημερίδα επανέρχεται, καλύπτοντας το ενδιαφέρον των παραγωγών της Περιφέρειας ΑΜΘ, όπως αυτό εκδηλώθηκε και σε πρόσφατη εκδήλωση του παραρτήματος ΓΕΩΤΕΕ Θράκης. Η ενημερωτική συνάντηση, με θέμα «Συμβολαιακή Γεωργία στην καλλιέργεια των Ακρόδρυων – μια προοπτική τοπικής ανάπτυξης» έλαβε χώρα την περασμένη Δευτέρα στο αμφιθέατρο του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Κομοτηνή, με αφορμή τη συνεργασία με τον ιταλικό όμιλο Besana για συμβολαιακή καλλιέργεια των συγκεκριμένων ακρόδρυων σε 20.000 στρέμματα στην περιοχή. Η εκδήλωση προσέλκυσε το ενδιαφέρον πλήθους παραγωγών και φορέων της περιοχής που επιθυμούσαν να ενημερωθούν για τις καλλιέργειες, τις λεπτομέρειες αυτής της συνεργασίας, αλλά και τις προοπτικές που πρόκειται να επιφέρει για τους παραγωγούς και τον τόπο.

Ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Ξάνθης, Ανδρέας Καμαριανάκης, που πραγματοποίησε και τις επαφές με την εταιρεία, στην εισήγησή του ανέλυσε τα χαρακτηριστικά αυτής της συνεργασίας. Ο Νίκος Εφραιμίδης, περιφερειακός σύμβουλος ΠΕ Ξάνθης, που ξεκίνησε αυτή την πρωτοβουλία, τόνισε ότι στόχος της προσπάθειας σε ό,τι αφορά το φουντούκι είναι «να επαναφέρουμε την καλλιέργεια με σύγχρονες μεθόδους, που θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα της ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος, ώστε το φουντούκι της περιφέρειάς μας να έχει θέση σε διεθνείς εκθέσεις».

Λεπτομέρειες για τη συνεργασία

Η συγκεκριμένη συνεργασία για την καλλιέργεια φουντουκιών με τον Όμιλο «περιλαμβάνει πιστοποιημένα σπορόφυτα, ολοκληρωμένη διαχείριση ακόμη και κατά τα πρώτα 4-5 χρόνια μέχρι την έναρξη παραγωγής, αλλά και διασφαλισμένη τιμή με βάση την αντίστοιχη χρηματιστηριακή, με ελάχιστη τα 2,2 ευρώ/κιλό (με κέλυφος)», δήλωσε στην «ΥΧ» ο γεωπόνος και γεωργικός σύμβουλος, Χρήστος Τρέλλης. Τονίζοντας τη σπουδαιότητα της ευφυούς γεωργίας στην ολοκληρωμένη διαχείριση της καλλιέργειας, κάτι που στηρίζει η εταιρεία, ο ίδιος πρόσθεσε ότι «με την ολοκληρωμένη παρακολούθηση, που παρέχουν αυτά τα συστήματα για τη φουντουκιά, η φυτεία θα φτάσει σε άριστα αποτελέσματα ποιότητας και ποσότητας».

Η διασφάλιση αυτή κρίνεται σημαντική, καθώς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος, με βάση τα ιταλικά στάνταρντ, προϋποθέτουν υγρασία κάτω του 6%, το φουντούκι να μην είναι κούφιο, να μην υπάρχουν ξένες ύλες και η περιεκτικότητα του κελύφους σε ψίχα να φθάνει σε συγκέντρωση το 48%, που είναι ιδανική για τη διασφάλιση της υψηλότερης τιμής.

Το κόστος της πρώτης πενταετίας, μέχρι την απόδοση καρπού, εκτιμάται στα 1.000 ευρώ/στρέμμα. Στα 7 ευρώ ανέρχεται το δέντρο για κτήματα άνω των 15 στρεμμάτων και στα 8 ευρώ για τα μικρότερα, με βάση τα στοιχεία που ανέφερε ο κ. Καμαριανάκης. Ο κ. Τρέλλης, από την πλευρά του, εξήγησε ότι με απόδοση περίπου 400 κιλά/στρέμμα και 2,5 ευρώ/κιλό –που υπολογίζεται η μέση τιμή από τον Όμιλο– το εισόδημα ανέρχεται στα 900 ευρώ. Αφαιρώντας ένα κοστολόγιο εξόδων της τάξεως των 200-225 ευρώ, το υπόλοιπο αποτελεί πραγματικό εισόδημα για τον παραγωγό».

Θετική έκριναν τη συγκεκριμένη προοπτική συνεργασίας ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Κομοτηνής, Νίκος Κυριαζής, και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκορδοπαραγωγών Ξυλαγανής, Γιάννης Στογιαντσάκης, που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση. «Είναι θετική η διασφάλιση της πώλησης, ωστόσο, παραμένει θέμα κατά πόσο οι αγρότες έχουν χρήματα να επενδύσουν 1.000 ευρώ/στρέμμα μέχρι να αρχίσει η απόδοση», σχολίασε ο κ. Στογιαντσάκης. Στο ίδιο πλαίσιο και ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης, Εσάτ Χουσεΐν, αναγνωρίζοντας ότι το ρίσκο είναι μικρότερο συγκριτικά με το αβέβαιο μέλλον του καπνού, δήλωσε ότι «ο συνεταιρισμός θα συνδράμει τους παραγωγούς που θέλουν να επενδύσουν σε θέματα άρδευσης».