Αυτό το άρθρο είναι 74 μηνών

Φράουλα: Δεν την πτοούν τα τερτίπια του καιρού

04/03/2019
4' διάβασμα
fraoula-den-tin-ptooun-ta-tertipia-tou-kairou-150383

Όψυχρός καιρός έριξε κάπως τους ρυθμούς στην παραγωγή φράουλας σε Ηλεία και Αχαΐα, τις τελευταίες ημέρες, χωρίς ωστόσο αυτό να επηρεάζει την ομαλή μέχρι στιγμής τροφοδοσία του προϊόντος στις αγορές του εξωτερικού. Φέτος, τα στρέμματα που μπήκαν είναι αυξημένα και οι εκτιμήσεις των γεωπόνων κάνουν λόγο για 15% επιπλέον εκτάσεις που, υπό προϋποθέσεις, μπορούν να δώσουν και αντίστοιχα αυξημένη παραγωγή. Σύμφωνα με έμπειρους εξαγωγείς, τη φετινή χρονιά μπήκαν επιπλέον 2.000 – 2.500 στρέμματα, ανεβάζοντας το σύνολο των στρεμμάτων σε περίπου 13.000, ενώ οι επικρατούσες ποικιλίες είναι οι Camarosa, Fortuna και Victory.

Καλές οι εξαγωγικές προοπτικές, «ναι μεν αλλά» με Ισπανούς

«Το τελευταίο διάστημα υπήρξε μια μείωση στην παραγωγή εξαιτίας της πτώσης της θερμοκρασίας», ανέφερε στην «ΥΧ» ο παραγωγός και εξαγωγέας από την Αχαΐα, Χαράλαμπος Κυριαζής, ιδιοκτήτης εξαγωγικής εταιρείας που στέλνει φράουλα σε ευρωπαϊκούς προορισμούς. «Αυτή την περίοδο, οι ποικιλίες που διατίθενται στις αγορές είναι οι Fortuna, Camarosa και Victory. Μια μέση τιμή παραγωγού αυτή την περίοδο είναι τα 2 ευρώ/κιλό, χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερες διαφορές σε σχέση με πέρσι», προσθέτει ο ίδιος. Από την πλευρά του, ο καλλιεργητής και εξαγωγέας από την Ηλεία, Δημήτρης Τακτικός, μας είπε: «H μέση τιμή παραγωγού αυτή την περίοδο είναι από 1,80 έως 2 ευρώ/κιλό. Θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε την εβδομάδα που μεσολαβεί μεταξύ του Πάσχα των Καθολικών και των Ορθοδόξων, ώστε να προετοιμάσουμε καλύτερα τις παραδόσεις μας και να τροφοδοτήσουμε την αγορά με τις απαιτούμενες ποσότητες». Για το γεγονός ότι οι Ισπανοί μπήκαν φέτος στην παραγωγή με μερικές εβδομάδες καθυστέρηση, ο κ. Κυριαζής μας είπε: «Είναι γεγονός ότι οι Ισπανοί καθυστέρησαν, όμως τώρα μπαίνουν με μεγαλύτερη ένταση στις αγορές. Επιπλέον, οι ποσότητες που παράγουμε στην αρχή της χρονιάς είναι παραδοσιακά μειωμένες». Για το ίδιο θέμα, ο κ. Τακτικός σχολίασε: «Κρίσιμη είναι πάντα η περίοδος από τις 20 Μαρτίου και μετά, όταν στις αγορές μπαίνουν πολλές φράουλες. Μπορεί οι Ισπανοί να μη μας θεωρούν απειλή, καθώς διαθέτουν 60.000 – 70.000 στρέμματα, όμως υπερτερούμε σε γεύση».

Θετικές οι προοπτικές για τη βιολογική φράουλα

Με τον παραγωγό και έμπορο βιολογικής φράουλας Γιάννη Μέλλο συνομίλησε η «ΥΧ». Ο κ. Μέλλος καλλιεργεί 26 στρέμματα φράουλας σε θερμοκηπιακές και ανοιχτές καλλιέργειες στην Τροιζηνία Αττικής. Μάλιστα, έχει καταφέρει να συσκευάζει ο ίδιος το προϊόν που διοχετεύει εν συνεχεία σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων, λαϊκές αγορές και σούπερ μάρκετ.

Καθοριστική η επιλογή του τόπου καλλιέργειας

Ένα «μυστικό» της βιοκαλλιέργειας φράουλας που μας αποκάλυψε ο κ. Μέλλος είναι η μεγάλη βαρύτητα που πρέπει να δίνεται στην κατάλληλη επιλογή τοποθεσίας, παράγοντας που συντελεί καθοριστικά στη διαμόρφωση του κόστους παραγωγής. «Χάρη στο ξηροθερμικό κλίμα της περιοχής έχουμε καταφέρει να μειώσουμε στο ελάχιστο τις επεμβάσεις με παρασιτοκτόνα, ενώ δεν χρειάζεται να ψεκάσουμε ούτε μία φορά με μυκητοκτόνα. Επομένως, το κόστος μας δεν είναι σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με τη συμβατική καλλιέργεια. Επιπλέον, χρησιμοποιούμε ορισμένα «απωθητικά» εντόμων (θειάφι, ζωμός σκόρδου κ.ά.). Ο ίδιος εξηγεί ότι, εν αντιθέσει, με τη συμβατική καλλιέργεια, ο βιοπαραγωγός πρέπει να «στήσει» πολύ προσεκτικά την καλλιέργειά του, γιατί πολύ απλά δεν μπορεί να επέμβει αποτελεσματικά εκ των υστέρων.

Τα οικονομικά δεδομένα

Μια καλή απόδοση είναι από 2 έως 2,3 τόνους/στρέμμα. Η μέση τιμή παραγωγού ανάλογα με την περίοδο ξεκινά από 4 και καταλήγει με 1,5 ευρώ/κιλό. Υψηλό είναι, όπως μας εξηγεί, το κόστος εγκατάστασης, καθώς ο παραγωγός πρέπει να φυτεύει νέα φυτά κάθε χρόνο: «Φέτος, εγκατέστησα τον Οκτώβριο φυτά με μπάλα χώματος. Το κόστος τους είναι σημαντικά μεγαλύτερο, 26 λεπτά ανά φυτό, 10 λεπτά παραπάνω, δηλαδή, σε σχέση με τα γυμνόριζα φυτά. Χρειάζονται, όμως, πολύ πιο λίγο χρόνο για να εγκατασταθούν, εξασφαλίζοντας πρωιμότητα. Γι’ αυτό φέτος ξεκίνησα να κόβω τον Δεκέμβριο, γεγονός που μου επέτρεψε να μπω νωρίτερα στην αγορά».