Κυριακή Σαραβά: Σπάει τα στερεότυπα στην εκτροφή μαύρου χοίρου

Ίδρυση συνεταιρισμού για την υπεραξία του προϊόντος

Σπάει τα στερεότυπα στην εκτροφή μαύρου χοίρου

Παιδικό της όνειρο ήταν να ασχοληθεί ενεργά με την εκτροφή του μαύρου χοίρου, συνεχίζοντας την εξέλιξη της οικογενειακής μονάδας. Η Κυριακή Σαραβά, θέτοντας τις σωστές βάσεις, κατάφερε να μετατρέψει το παιδικό της όνειρο σε μία σύγχρονη καθετοποιημένη μονάδα εκτροφής μαύρου χοίρου, με το όνομα «Φάρμα Σαραβά», που ακολουθεί τις αρχές της εκτατικής κτηνοτροφίας.

Η Κυριακή, μέσω των σπουδών της, αλλά και της εμπειρίας της, κατάφερε να αυξήσει το ζωικό της κεφάλαιο και να τυποποιήσει ένα μέρος των προϊόντων της. Επίσης, η αξία της συνεργασίας, στην οποία πιστεύει, την οδήγησε μαζί με άλλους κτηνοτρόφους στην ίδρυση του Πανελλήνιου Συνεταιρισμού Εκτροφέων Ελληνικού Μαύρου Χοίρου «Κίρκη», στον οποίο συμμετέχει ως πρόεδρος. «Βρισκόμαστε στο χωριό Στεφανινά του Νομού Θεσσαλονίκης, μία ορεινή περιοχή στην οποία εκτρέφουμε γύρω στις 180 χοιρομητέρες», αναφέρει στην «ΥΧ» η Κυριακή, η οποία ασχολείται ενεργά με την κτηνοτροφία από το 2005, όταν και ανέλαβε τη μονάδα της οικογένειάς της. «Το 2005 επέστρεψα στα Στεφανινά μετά από έναν κύκλο σπουδών στη Θεσσαλονίκη. Είμαι απόφοιτη του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και κατέχω πτυχίο κρεοπώλη. Η θέλησή μου να ασχοληθώ με την κτηνοτροφία από μικρή ηλικία με οδήγησε στη συγκεκριμένη σχολή, γιατί ήθελα κάτι διαφορετικό από ένα γενικό λύκειο. Εκεί αγάπησα περισσότερο αυτό που ήδη ήξερα, ενώ έμαθα ότι πλέον δεν είμαστε τσοπάνηδες χοιροτρόφοι, αλλά επιχειρηματίες, που μέσα από τη συλλογικότητα μπορούν να εξελίξουν τη δουλειά τους», τονίζει η Κυριακή.

«Τα ζώα ζουν και διαβιώνουν στο φυσικό τους περιβάλλον, άρα διατηρούν μια πολύ καλή ευζωία»

Όταν η ίδια επέστρεψε μόνιμα στη γενέτειρά της για να αναλάβει την κτηνοτροφική μονάδα, η οικογένειά της διέθετε 27 χοιρομητέρες. «Το 2007, φτάσαμε τις 60 και το 2012 είχαμε 90 χοιρομητέρες. Σήμερα, εκτρέφουμε γύρω στις 180», αναφέρει η Κυριακή, εξηγώντας ότι «η αύξηση του ζωικού κεφαλαίου έγινε γιατί βλέπαμε ότι ο αριθμός των ζώων ήταν μικρός για να μπορέσουμε να ζήσουμε καθαρά από αυτό. Στην πορεία είδαμε, επίσης, ότι υπήρχε καταναλωτική ζήτηση για το προϊόν».

Η χοιροτρόφος ακολουθεί την εκτατική εκτροφή, τονίζοντας ότι «τα ζώα ζουν και διαβιώνουν στο φυσικό τους περιβάλλον, άρα διατηρούν μια πολύ καλή ευζωία. Τρέφονται φυσικά, χωρίς πρόσθετα και αντιβιοτικά, με αποτέλεσμα την αυξημένη ποιότητα του κρέατος, το οποίο αποδεδειγμένα είναι πλούσιο σε ωμέγα 3 και ωμέγα 6. Η μόνη εξειδίκευση στην εκτροφή έχει να κάνει με την προσοχή των ζώων κατά τη γέννα τους και κατά τον απογαλακτισμό των μικρών για να μην έχουμε απώλειες. Τα μειονεκτήματα, επίσης, που έχει συγκριτικά με τα άλλα ζώα είναι ότι λόγω εκτατικής εκτροφής έχουμε να αντιμετωπίσουμε παγετούς που είναι δύσκολοι για τα ζώα».

Προώθηση προϊόντων

Τα προϊόντα της Φάρμας Σαραβά διοχετεύονται είτε στη χονδρική την περίοδο των Χριστουγέννων στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, είτε σε χώρους εστίασης και κρεοπωλεία στην κοντινότερη περιοχή της Θεσσαλονίκης «χωρίς ενδιάμεσους κρίκους», αναφέρει η Κυριακή. Η ίδια επισημαίνει ότι «τα τελευταία δυόμισι χρόνια έχουμε καθετοποιήσει τη μονάδα, παράγοντας προϊόντα όπως καπνιστό μπιφτέκι, σουτζουκάκι και μπριζόλες, τα οποία προωθούνται στην αγορά με την επωνυμία “Φάρμα Σαραβά”».

Γυναικεία υπόθεση

Εκτός, όμως, από αυτά που έχει καταφέρει μέχρι σήμερα, η Κυριακή αναφέρει και τις δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει ως γυναίκα. Αυτό που υπογραμμίζει είναι ότι το 2005, όταν και εντάχθηκε στον κτηνοτροφικό τομέα, ήταν μία νέα κοπέλα, η οποία έμπαινε σε έναν αρκετά ανδροκρατούμενο χώρο. «Ειδικά τότε, αλλά και σήμερα, όταν μια γυναίκα πήγαινε να κλείσει μια συμφωνία, αναζητούσαν τον άντρα της ή τον μπαμπά της. Δεν πίστευαν, δηλαδή, ότι μια γυναίκα έχει ενεργό ρόλο στην εκμετάλλευση». Η δυναμική της πορεία, που τη βοήθησε να εδραιώσει τη θέση της στην εκτροφή του μαύρου χοίρου, έφερε και την ίδρυση του συνεταιρισμού.

Συνεταιρισμός «Κίρκη»

Σπάει τα στερεότυπα στην εκτροφή μαύρου χοίρουΗ ανάγκη καταγραφής του ζωικού κεφαλαίου, αλλά και η προώθηση των προϊόντων μαύρου χοίρου οδήγησε στην ίδρυση του Πανελλήνιου Συνεταιρισμού Εκτροφέων Ελληνικού Μαύρου Χοίρου «Κίρκη», ο οποίος λειτουργεί πανελλαδικά και αυτήν τη στιγμή αριθμεί 18 χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις, κυρίως, από τη Βόρεια Ελλάδα. «Ο συνεταιρισμός λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2018 και μέσα σε αυτόν τον έναν χρόνο έχουμε καταφέρει να διεκδικήσουμε ένα πρόγραμμα από το υπουργείο που αφορά την καταγραφή του ζωικού κεφαλαίου, την καθαρότητα της φυλής και την προώθηση και παρουσίαση του προϊόντος μας, ώστε να διεκδικήσουμε την υπεραξία του, γιατί αυτήν τη στιγμή, όταν δεν υπάρχει σωστή προβολή, συνήθως δεν υπάρχει και καλή πώληση. Μέσα στα βήματα που έχουμε κάνει είναι ότι συμμετείχαμε φέτος για πρώτη φορά στη Zootechnia για να αρχίσει ο κόσμος να μας μαθαίνει». Στόχος του συνεταιρισμού, στον οποίο η Κυριακή είναι πρόεδρος, είναι να υπάρξει καταγραφή όλων των παραγόμενων χοιριδίων, αλλά και κάλυψη των αναγκών της αγοράς όλες τις περιόδους του χρόνου.

«έχουμε εγκλωβίσει τα ζώα λόγω της αφρικανικής πανώλης»

Ένα από τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκτροφείς μαύρου χοίρου την περίοδο αυτή και το οποίο μας μεταφέρει η Κυριακή είναι η αφρικανική πανώλη. «Ακόμα και εμείς που εκτρέφουμε εκτατικά έχουμε εγκλωβίσει τα ζώα λόγω του φαινομένου της αφρικανικής πανώλης, κάτι που μας ανεβάζει λίγο τα κοστολόγια και ταλαιπωρεί τα ζώα. Περιμένουμε κατόπιν συζητήσεων και προτάσεων ότι θα επιλυθεί το θέμα για να διασφαλίσουμε ότι η συγκεκριμένη εκτροφή θα παραμείνει εκτατική και τα ζώα θα διαβιούν στο φυσικό τους περιβάλλον».