Αυτό το άρθρο είναι 71 μηνών

Η «Λάφυγμα Φυλλορροούσα» απειλεί τα δημητριακά της Κίνας

10/05/2019
1' διάβασμα
i-lafygma-fyllorroousa-apeilei-ta-dimitriaka-tis-kinas-156587

Σε ένα είδος πεταλούδας με την επιστημονική ονομασία “Spodoptera frugiperda” (σσ Fall Armyworm στα αγγλικά), που εξαπλώνεται ταχύτατα στις Νότιες επαρχίες της Κίνας και απειλεί σωρεία καλλιεργειών, αναφέρεται, σε πρόσφατη ενημέρωσή του το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

Το παράσιτο έχει ήδη προσβάλλει πάνω από 85.000 στρέμματα στις επαρχίες Yunnan, Guangxi, Guangdong, Guizhou, Hunan και Hainan και σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εξαπλωθεί σε όλη την Κίνα μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο.

Το παράσιτο έχει ήδη προσβάλλει πάνω από 85.000 στρέμματα στις επαρχίες Yunnan, Guangxi, Guangdong, Guizhou, Hunan και Haina

Το υπουργείο Γεωργίας της Κίνας είχε εντοπίσει για πρώτη φορά τo παράσιτο στις 29 Ιανουαρίου του 2019 και σύμφωνα με τα όσα είχαν αναφερθεί τότε σε Διεθνή Επιστημονική Σύνοδο για τη Φυτοπροστασία (ΙPPC) πιθανόν να πέρασε στην Κίνα από τη γειτονική Μιανμάρ.

Μέχρι στιγμής η ευρεία γκάμα καλλιεργειών στις οποίες έχει εντοπιστεί η «Λαφύγμα» περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αραβόσιτο, ρύζι, σιτάρι, σόργο, ζαχαρότευτλα, βαμβάκι, σόγια και φιστικιά ενώ η παρουσία της στις καλλιέργειες επιφέρει χαμηλές παραγωγές και επιπτώσεις στην ποιότητα της παραγωγής.

Η «Λάφυγμα» είναι ενδημικό παράσιτο της Βόρειας Αμερικής και έχει εντοπιστεί να τρέφεται με πάνω από 80 είδη φυτών. Από το 2016 έχει καταγραφεί να έχει προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές σε καλλιέργειες της Αφρικής ενώ πλέον φαίνεται ότι απειλεί και άλλες ηπείρους με την καταστροφική της δράση.