Η επίτροπος της ΕΕ για το Εμπόριο, Σεσίλια Μάλμστρομ, δήλωσε στις 17 Ιουνίου ότι η εμπορική συμφωνία με τις χώρες της Mercosur θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος αυτής της θητείας, αλλά «όχι με οποιοδήποτε τίμημα», καθώς άλλοι εμπορικοί εταίροι περιμένουν το αποτέλεσμα με «μεγάλη προσοχή».

Οι χώρες της ΕΕ και της Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη και Παραγουάη) συμφώνησαν ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος τους τελευταίους μήνες, μεταξύ των οποίων και σε ορισμένα από τα πιο δύσκολα σημεία. Ωστόσο, η Μάλμστρομ εξήγησε ότι ορισμένες δύσκολες περιοχές παραμένουν ανεπίλυτες, ιδίως στη γεωργία.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι «θα είναι δύσκολο» να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες μέχρι το τέλος αυτής της θητείας τον Οκτώβριο.

Η Μάλμστρομ, ως «αισιόδοξος άνθρωπος», όπως δήλωσε η ίδια, ήταν πιο θετική και ανέφερε ότι «υπάρχει μια καλή πιθανότητα να μπορέσουμε να το τελειώσουμε όλο αυτό υπό αυτήν τη θητεία». Η επόμενη Κομισιόν αναμένεται να αναλάβει τον Νοέμβριο.

Η συμφωνία ΕΕ-Mercosur θα είναι η μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία μέχρι σήμερα και αφορά 750 εκατομμύρια ανθρώπους. Θα κατοχυρώσει την πρόοδο που σημείωσε αυτή η Επιτροπή, η οποία έχει συνάψει εμπορικές συμφωνίες με τον Καναδά, την Ιαπωνία, το Μεξικό και το Βιετνάμ.

www.euractiv.com