Προγραμματικές δηλώσεις: Στο επίκεντρο ο φόρος των συνεταιρισμών και η λειτουργία των αγορών

Σε τρεις άξονες αναμένεται να κινηθούν οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το τριήμερο 20-22 Ιουλίου στη Βουλή, κατά τη διάρκεια του οποίου η κυβέρνηση θα δώσει το στίγμα τόσο των άμεσων όσο και των μακροπρόθεσμων προτεραιοτήτων της στο πεδίο της αγροτικής πολιτικής.

Το γενικό περίγραμμα έχει ήδη σκιαγραφηθεί από το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, όμως τις τελευταίες μέρες εμπλουτίζεται από τα δεδομένα και την ενημέρωση που διαρκώς λαμβάνει από τα υπηρεσιακά στελέχη της Πλατείας Βάθη η τριάδα των Μάκη Βορίδη, Φωτεινής Αραμπατζή και Κώστα Σκρέκα.

Σε πρώτο πλάνο, σύμφωνα με την πληροφόρηση της «ΥΧ», βρίσκεται η ενίσχυση «με οποιονδήποτε τρόπο», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, των συλλογικών σχημάτων και η ισχυροποίηση της θέσης του Έλληνα αγρότη μέσα από υγιή και βιώσιμα συλλογικά σχήματα, όπως οι συνεταιρισμοί, οι ομάδες παραγωγών, αλλά και οι διεπαγγελματικές οργανώσεις.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των συνεταιριστικών οργανώσεων και των ομάδων παραγωγών στο 10%, μέτρο το οποίο θα επιδιωχθεί να ενσωματωθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Υπό εξέταση βρίσκονται και μια σειρά άλλων κινήτρων για την ένταξη των αγροτών σε συλλογικά σχήματα, αλλά και μια σειρά από παρεμβάσεις στο νομικό πλαίσιο των συνεταιρισμών.

Αυστηρότερα πρόστιμα

Το δεύτερο σημείο στο οποίο η νέα ηγεσία του υπουργείου θα δώσει μεγάλη έμφαση έχει να κάνει με τη λειτουργία των αγορών. Αρμόδιες πηγές υπενθυμίζουν εδώ τη φράση «το πάρτι των ελληνοποιήσεων τελείωσε», που συστηματικά επαναλάμβανε καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και την κεντρική θέση που είχε το συγκεκριμένο ζήτημα στην ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας.

Οι ίδιες προαναγγέλλουν νέο πλαίσιο λειτουργίας και ελέγχου της αγοράς τροφίμων και αγροτικών προϊόντων, αυστηροποίηση προστίμων, ώστε να λειτουργούν αποτρεπτικά για εν δυνάμει παραβάτες, καθώς και ανασχεδιασμό, από μηδενική βάση, των εμπλεκόμενων φορέων και οργανισμών.

Αναπτυξιακός οδηγός το Στρατηγικό Σχέδιο

Ο τρίτος άξονας των προγραμματικών δηλώσεων θα αφορά τη νέα ΚΑΠ και, πιο συγκεκριμένα, την κατάρτιση του Στρατηγικού Σχεδίου για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027. Στόχος της κυβέρνησης είναι το σχέδιο αυτό να αποτελέσει τον αναπτυξιακό οδηγό βάσει του οποίου θα πορευτεί τα επόμενα χρόνια ο εγχώριος πρωτογενής τομέας, ποντάροντας, αλλά και αναδεικνύοντας τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα. Στο πλαίσιο αυτό, τις αμέσως επόμενες εβδομάδες τόσο ο υπουργός όσο και οι υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης, θα ξεκινήσουν μπαράζ επαφών με εκπροσώπους παραγωγικών οργανώσεων, στελέχη της αγοράς, αλλά και επισκέψεις σε όλες τις αγροτικές περιοχές της χώρας, προκειμένου να καταγράψουν ιδέες και προτάσεις.

Σενάριο για φορολογική μεταρρύθμιση σε δύο δόσεις

Tη δύσκολη εξίσωση της υλοποίησης των φοροελαφρύνσεων που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση για το 2020 δίχως παράλληλα να «διαταράσσεται» ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% καλείται να λύσει το οικονομικό επιτελείο.

Η τοποθέτηση του Κλάους Ρέγκλινγκ στο συνέδριο του Economist αυτή την εβδομάδα, με την οποία ο επικεφαλής του ESM συνέδεσε εμμέσως πλην σαφώς τη μείωση των φορολογικών συντελεστών με το «ψαλίδισμα» του αφορολόγητου, έδωσε μια πρώτη γεύση του τρόπου με τον οποίο οι θεσμοί προσεγγίζουν το συγκεκριμένο ζήτημα. «Ο όποιος επανακαθορισμός των δημοσιονομικών πολιτικών θα πρέπει να στοχεύει στην καλλιέργεια της ανάπτυξης, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την επίτευξη του συμφωνημένου πρωτογενούς πλεονάσματος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας: «Μια μείωση των φορολογικών συντελεστών, για παράδειγμα, θα μπορούσε να συνδυαστεί με διεύρυνση της φορολογικής βάσης».

Διεύρυνση, όπως λέμε… μείωση

Στη… γλώσσα των θεσμών η φράση «διεύρυνση της φορολογικής βάσης» μεταφράζεται σε μείωση του αφορολόγητου, αν και ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε λίγο αργότερα στην ΕΡΤ απέφυγε να γίνει πιο συγκεκριμένος, επαναλαμβάνοντας απλώς ότι «στην Ελλάδα ο αριθμός πολιτών που πληρώνουν φόρο εισοδήματος είναι σχετικά μικρός σε σχέση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, πάντως, τονίζουν ότι παραμένει ο στόχος όλες οι παρεμβάσεις φορολογικού χαρακτήρα να έρθουν «πακέτο» σε ένα νομοσχέδιο. Δεδομένου, όμως, ότι δεν αποκλείεται να χρειαστεί περισσότερος χρόνος και ανταλλαγή στοιχείων, ώστε να πειστούν οι θεσμοί ότι ο απαραίτητος για τις φοροελαφρύνσεις δημοσιονομικός χώρος υπάρχει, εξετάζεται και το σενάριο οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις να υλοποιηθούν σε δύο δόσεις.

Η πρώτη, που αφορά το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Αυγούστου, θα περιλαμβάνει τις αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων, τις παρεμβάσεις στην αγορά ακινήτων, ενδεχομένως και το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ (σ.σ. η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει μείωση 30% σε ορίζοντα διετίας).

Το δεύτερο μέρος των φορολογικών μέτρων εξετάζεται να ενσωματωθεί σε δεύτερο νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή το φθινόπωρο με την οριστικοποίηση του προϋπολογισμού και θα περιέχει, μεταξύ άλλων, τις μειώσεις στους συντελεστές για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα (σ.σ. μεταξύ αυτών, την καθιέρωση συντελεστή 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και 10% για συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών), τη σταδιακή μείωση του ΦΠΑ κ.λπ.

Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει το επόμενο διάστημα, δεδομένου ότι οι επαφές του υπουργείου Οικονομικών με τα κλιμάκια των θεσμών θα πυκνώσουν ενόψει και της συνεδρίασης του European Working Group στις 5 Σεπτεμβρίου.