Βαμβάκι: Αρνητικές οι συνιστώσες στο παγκόσμιο χρηματιστήριο

Αβέβαιο το ξεκλείδωμα της αγοράς από την Κίνα

Περίοδος που δεν βοηθά στο χτίσιμο ενός ανοδικού μομέντουμ στο βαμβάκι είναι αυτή που διανύουμε, καθώς οι προβλέψεις για αυξημένη παραγωγή παγκοσμίως, σε συνδυασμό με τη στασιμότητα ως προς την επίλυση της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ – Κίνας, κρατάει καθηλωμένη τη χρηματιστηριακή τιμή του προϊόντος.

Οι Αμερικανοί καλλιεργητές αναμένουν τη μεγαλύτερη παραγωγή των τελευταίων 14 ετών. Παρόμοια είναι η εικόνα και της Βραζιλίας, ενώ και οι Ινδοί αγρότες στράφηκαν περισσότερο στο βαμβάκι, γεγονός που μεταφράζεται σε αυξημένη παραγωγή 5% άνω του μέσου όρου της τελευταίας πενταετίας.

Δυσανάλογη αύξηση της παραγωγής έναντι της κατανάλωσης

Σύμφωνα με το ICAC, η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται αυξημένη κατά 6%, στους 17,2 εκατ. τόνους, τη στιγμή που η παγκόσμια κατανάλωση εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά μόλις 1,7%. Ως εκ τούτου, τα παγκόσμια αποθέματα αναμένονται αυξημένα και θεωρείται πιθανό να φτάσουν τους 18 εκατ. τόνους.

Στα παραπάνω αρνητικά δεδομένα προστίθεται η αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει την πρόοδο των συζητήσεων της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ – Κίνας. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει κινητικότητα, αυτή δεν μετουσιώνεται σε κάποια ανακοίνωση που θα μπορούσε να αποκλιμακώσει την πίεση στην αγορά. Συνέπεια της σιγής ασυρμάτου είναι οι «χαμηλές πτήσεις» στο χρηματιστήριο, όπου από τον Αύγουστο του 2018 η τιμή δεν λέει να πάρει τα πάνω της.

Ως εκ τούτου, οι προσδοκίες για αλλαγή στο κλίμα της αγοράς «παγώνουν» μέχρι νεωτέρας, την ώρα που τα συμβόλαια Δεκεμβρίου έχουν πέσει κάτω από τα 60 σεντς/λίβρα, πιάνοντας χαμηλό τριετίας. Πάντως, υπάρχει και το σενάριο που θέλει την Κίνα, αν συνεχίσει να μην αγοράζει βαμβάκι από τις ΗΠΑ, να στραφεί σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα τη Βραζιλία, ωστόσο δεν αποκλείεται στην πίτα των εξαγωγών να προστεθούν και άλλοι διεκδικητές, προσφέροντας μια διέξοδο και για το ελληνικό βαμβάκι.

Επιφυλακτικοί οι αγρότες, σε αναμονή οι εκκοκκιστές

Κύκλοι καταστημάτων αγροεφοδίων, που κατέθεσαν την άποψή τους για την κατάσταση, εξέφρασαν ανησυχίες για την εξέλιξη στην παγκόσμια αγορά. Την ίδια στιγμή, οι αγρότες παρουσιάζονται αισιόδοξοι σε καλλιεργητικό επίπεδο, διατηρούν όμως τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσο το περσινό σενάριο της απογοητευτικής κατάληξης (με πολλούς να πουλάνε στα 47 λεπτά/κιλό) αποτελούσε μια παρένθεση ή πρόκειται για έργο που θα παιχτεί και φέτος.

Μιλώντας στην «ΥΧ», ο πρόεδρος της «Ένωσης» στην Ορεστιάδα, Λάμπρος Κουμπρίδης, μας είπε: «Πέρσι ευτυχώς οι παραγωγοί μας πληρώθηκαν από 49 έως 51 λεπτά το κιλό, ωστόσο είχαμε μεγάλα προβλήματα από το πράσινο σκουλήκι, για το οποίο περιμένουμε μέσα στον Σεπτέμβρη το πόρισμα του ΕΛΓΑ, ώστε να ενταχθούν οι ζημιές στα ΠΣΕΑ».

Τούτων λεχθέντων, παραγωγός βάμβακος από την Καρδίτσα, που δεν ήθελε να μιλήσει επωνύμως, παρουσιάστηκε προβληματισμένος με την κατάσταση. «Ανεξαρτήτως χρηματιστηριακών δεδομένων, η κατάσταση από πέρσι, με την πλειοψηφία των παραγωγών να πληρώνονται στα 47 λεπτά, δημιουργεί ανησυχία. Είναι παρακινδυνευμένο να εκτιμήσουμε τη βάση στην οποία θα κινηθεί τιμολογιακά το προϊόν, ωστόσο και η κατάσταση με την Τουρκία δεν εμπνέει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας».

Πάντως, και οι εκκοκκιστές προς το παρόν τηρούν στάση αναμονής και δεν διακινδυνεύουν να μιλήσουν για την εξέλιξη της χρονιάς με συγκεκριμένους αριθμούς. Γνωστός παίκτης του χώρου μας παρέπεμψε στα μέσα Σεπτεμβρίου, όπου θα υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την κατεύθυνση της φετινής σεζόν.