Οι πυρκαγιές που καταβροχθίζουν το τροπικό δάσος του Αμαζονίου ξεκινούν συχνά από αγρότες που προσπαθούν να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση για σόγια. Τώρα, η Γαλλία θέλει να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους για τον πιθανό ρόλο της ΕΕ ως ηγέτη στην αγορά φυτικών πρωτεϊνών.

Οι πυρκαγιές στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου έδωσαν το προβάδισμα στις πρακτικές γεωργικής παραγωγής της Νότιας Αμερικής. Ο αγροτικός τομέας κατηγορείται για σκόπιμη πρόκληση πυρκαγιών στην τροπική σαβάνα του Cerrado της Βραζιλίας και για εκμετάλλευση της γης. Η γη χρησιμοποιείται για την παραγωγή σόγιας, βαμβακιού, ακόμη και καλαμποκιού, τα οποία προϊόντα σπεύδουν να αγοράσουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ, λόγω ανταγωνιστικών τιμών.

Οι καταστροφικές περιβαλλοντικές συνέπειες ώθησαν τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, να προτείνει την καθιέρωση «ευρωπαϊκής» κυριαρχίας στην πρωτεΐνη, καθώς και να αναστείλει την υποστήριξή του στην εμπορική συμφωνία ΕΕ-Mercosur. Στην έκθεσή της για το κρέας που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούνιο, η Greenpeace δήλωσε επίσης ότι «η Ευρώπη τροφοδοτεί την κλιματική κρίση με τον εθισμό της στη σόγια».

Πράγματι, όχι μόνο η ΕΕ εισάγει το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου και του πετρελαίου της, αλλά εξαρτάται επίσης εξ ολοκλήρου από τις εισαγωγές ζωικών πρωτεϊνών. Οι όρνιθες, οι αγελάδες και οι χοίροι της Ευρώπης καταναλώνουν τουλάχιστον 37 εκατομμύρια τόνους εισαγόμενης φυτικής πρωτεΐνης.