Ζωντάνεψαν και φέτος τα «Καστανωτά»

Την απόλαυση της κατανάλωσης του κάστανου μπορεί να την έχουμε συνδέσει με τον χειμώνα, όμως το κάστανο αποτελεί έναν κατεξοχήν καρπό του φθινοπώρου καθώς η συγκομιδή του γίνεται από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου.

Ακολουθώντας ο επισκέπτης της Πιερίας τους δρόμους για τους παραδοσιακούς οικισμούς, του Παλαιού Παντελεήμονα, των Παλαιών Πόρων και της Σκοτίνας, αυτή την περίοδο συναντά πολύ κόσμο στο διάβα του, να μαζεύει κάστανα στα δασοκτήματά τους. Ολόκληρες οικογένειες, έχοντας επιστρατεύσει τους συγγενείς τους, συλλέγουν ακόμα έναν καρπό από τα δώρα που δίνει απλόχερα ο Όλυμπος.

Όπως αναφέρουν οι παραγωγοί της περιοχής, «τα σχισμένα πάνε άμεσα για να μας δώσουν τα ψημένα κάστανα, ένα από τα πιο υγιεινά σνακ για μικρούς και μεγάλους. Τα γερά πάνε για τα ψυγεία, ώστε να χρησιμοποιηθούν αργότερα».

Τα «Καστανωτά» στις ανατολικές πλαγιές του Ολύμπου αποτελούν από τις πιο όμορφες περιοχές της Πιερίας. Έτσι, αν αυτές τις μέρες επισκεφτείτε τα «Καστανωτά», το σίγουρο είναι ότι η φύση θα σας ανταμείψει με τη φθινοπωρινή ομορφιά της και αν βάλετε και ένα χεράκι βοηθείας στο καστανομάζωμα, οι ιδιοκτήτες θα σας ανταμείψουν με το παραπάνω και μάλιστα με τον πλέον υγιεινό και θρεπτικό τρόπο.