Μετατίθεται για το πρώτο εξάμηνο του 2020 η είσοδος των ιδιωτικών επιχειρήσεων στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής

Μετατίθεται για το πρώτο εξάμηνο του 2020 η είσοδος των ιδιωτικών επιχειρήσεων στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής

Με ευχαριστίες προς την απερχόμενη διοίκηση αλλά και τη μετάθεση του στόχου για τις αλλαγές στον τομέα της ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής έως τα μέσα του επόμενου έτους, παρουσιάστηκε από το ΥΠΑΑΤ η νέα διοίκηση του ΕΛΓΑ.

Ο υπουργός ΑΑΤ, Μ. Βορίδης ευχαρίστησε την απερχόμενη διοίκηση για τη συνεργασία και τον τρόπο που λειτούργησε κατά το τετράμηνο της συνεργασίας τους, ενώ, υποδέχθηκε τη νέα διοίκηση του οργανισμού, η οποία καλείται να ανταποκριθεί με ταχύτητα και δικαιοσύνη σε ότι αφορά τις αποζημιώσεις των παραγωγών, στο πλαίσιο των συνθηκών που επιδεινώνονται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

Παράλληλα, η νέα διοίκηση του οργανισμού, θα είναι επιφορτισμένη και με τη θέσπιση των μεγάλων ασφαλιστικών αλλαγών στις οποίες περιλαμβάνεται και η είσοδος ιδιωτικών εταιρειών στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής, αποκάλυψε ο υπουργός. Έως τότε θα έχουν ωριμάσει οι συζητήσεις και σε αυτό το χρονοδιάγραμμα στοχεύει το υπουργείο να είναι έτοιμο για την κατάθεση προτάσεων.

Όπως έχει προαναφέρει το υπουργείο, ήδη έχουν ξεκινήσει οι προκαταρκτικές συζητήσεις για την ένταξη ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, συγκεντρώνοντας τόσο το ενδιαφέρον δύο εταιρειών από Γερμανία και Γαλλία αλλά και ελληνικών εταιρειών ασφάλισης, ενώ στόχος της κυβέρνησης το νέο αυτό σύστημα να μη φέρει πρόσθετη επιβάρυνση για τους παραγωγούς.

Τις δεσμεύσεις του για την υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος εκσυγχρονισμού του οργανισμού, αλλά και την ευαισθητοποίησή του ως προς τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος που προέρχεται από τις εισφορές των αγροτών οι οποίοι προσδοκούν έμπρακτη στήριξη, τόνισε ο νέος πρόεδρος του οργανισμού, Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Ο απερχόμενος πρόεδρος του οργανισμού, Φάνης Κουρεμπές, αφού ευχαρίστησε υπουργείο, ΔΣ του οργανισμού και εργαζόμενους για τη συνεργασία τους, επεσήμανε την ανάγκη για «επικαιροποίηση του ασφαλιστικού κανονισμού, ειδικά μετά της επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων των τελευταίων ετών και της κλιματικής αλλαγής», εξηγώντας ότι για το λόγο αυτό δρομολογήθηκε η διαγωνισμός για αναλογιστή σύμβουλο.

Φ. Αραμπατζή: « Ο σχεδιασμός είναι να είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις κι όχι να κυνηγάμε τα γεγονότα»

Στο πλαίσιο της συνέντευξης που ακολούθησε από το ΥΠΑΑΤ, έγινε εκτενής συζήτηση και για το ζήτημα της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων, όπου τόσο ο υπουργός Μ. Βορίδης, όσο και η υφυπουργός Φ. Αραμπατζή, η οποία έχει επιφορτιστεί με αυτή την αρμοδιότητα, παρουσίασαν τα μέτρα που έχει λάβει η χώρα μας για την αποτροπή εισόδου της ζωονόσου στην Ελλάδα. Σε αυτά εντάσσεται και η νέα ΚΥΑ μεταξύ των τεσσάρων συναρμόδιων υπουργείων, για τον προσδιορισμό αυξημένων μέτρων προστασίας με την οριοθέτηση δύο υποπεριοχών στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης και Δράμας, όπου ισχύουν αυξημένα μέτρα διαχείρισης. «Ο σχεδιασμός είναι να είμαστε πάντα μπροστά από τις εξελίξεις κι όχι να κυνηγάμε τα γεγονότα» υπογράμμισε η κα Αραμπατζή.

Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου.