Ιδανικές οι καιρικές συνθήκες για τη σπορά βιομηχανικού σπανακιού

Συνεχίζονται οι σπορές σπανακιού και παράλληλα η συλλογή του σε διάφορες περιοχές της χώρας, οι οποίες θα ολοκληρωθούν προς τα τέλη Δεκεμβρίου. Οι βροχοπτώσεις και οι καλές για την εποχή θερμοκρασίες βοηθούν στην ανάπτυξη των φυτών και στην αύξηση των στρεμματικών αποδόσεων.

Ειδικότερα, το σπανάκι που προορίζεται για βιομηχανική χρήση και αφορά σχετικά μεγάλες καλλιεργούμενες εκτάσεις βρίσκεται στην κατάλληλη εποχή όχι μόνο για τη σπορά, αλλά και για τη συλλογή. Όπως μας εξηγεί ο Βαγγέλης Παναγιώτου, αντιπρόεδρος του συνεταιρισμού ΘΕΣγη, «οι σπορές με υψηλότερες θερμοκρασίες απαιτούν και τακτικά ποτίσματα. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ένα κόστος άρδευσης, το οποίο αφαιρείται από το συνολικό εισόδημα της παραγωγής.

Η τρέχουσα περίοδος που διανύουμε είναι η καταλληλότερη για τη σπορά του βιομηχανοποιημένου σπανακιού και, για αυτόν τον λόγο, έχουμε προγραμματίσει, μέσα από τη συμβολαιακή καλλιέργεια, οι σπορές να πραγματοποιηθούν μέχρι και τα τέλη Δεκεμβρίου».

Αναφερόμενος στην προοπτική της αύξησης των καλλιεργούμενων εκτάσεων, ο κ. Παναγιώτου ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξος. «Σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, αυξήσαμε κατά 20% τις εκτάσεις μας με την καλλιέργεια σπανακιού. Κρίνοντας από το αποτέλεσμα, βλέπουμε ότι έχει θετικές προοπτικές».

Οι υποδομές είναι το πρόβλημα

Στο ερώτημά μας γιατί οι αγρότες της περιοχής δεν έχουν προχωρήσει με μεγαλύτερους βηματισμούς στην καλλιέργεια όχι μόνο σπανακιού, αλλά και άλλων φυλλωδών λαχανικών για βιομηχανική χρήση, ο κ. Παναγιώτου ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός. «Θέλουμε μία καλύτερη οργάνωση, όχι μόνο σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και υποδομών. Η έλλειψη και οι αδυναμίες αυτών των πρακτικών αποτελούν τροχοπέδη στην εξέλιξη και στην προοπτική τέτοιων πρωτοβουλιών».

Δυναμική αύξηση της αξίας των παγκόσμιων εξαγωγών

Το πλούσιο σε σίδηρο φυλλώδες λαχανικό κερδίζει έδαφος στις προτιμήσεις των καταναλωτών σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό μαρτυρά η αύξηση της αξίας των παγκόσμιων εξαγωγών φρέσκου και κατεψυγμένου σπανακιού, κατά 33,5% το 2018, σε σύγκριση με την αντίστοιχη αξία του 2014, και κατά 7,3%, σε σύγκριση με το 2017. Σε απόλυτα νούμερα, το προηγούμενο έτος, το παγκόσμιο εμπόριο σπανακιού διαμορφώθηκε σε 344,9 εκατ. ευρώ.

Οι πωλήσεις των ευρωπαϊκών χωρών αντιπροσωπεύουν το 53,4% των παγκόσμιων εξαγωγών, ήτοι αξία 184 εκατ. δολαρίων. Ακολουθεί η Βόρεια Αμερική με ποσοστό 42,4%, ενώ μακράν απέχει η Ασία, με ποσοστό μόλις 3,5%. Ανύπαρκτη, ουσιαστικά, είναι στον παγκόσμιο χάρτη εξαγώγιμου σπανακιού η Αυστραλία, με ποσοστό επί του συνόλου της τάξης του 0,5%, η Αφρική με 0,2% και η Λατινική Αμερική με 0,1%.

Πιο αναλυτικά, τα σκήπτρα μεταξύ των 15 χωρών που πραγματοποιούν το 97,3% των παγκόσμιων εξαγωγών κρατούν οι ΗΠΑ, με ποσοστό 36,1%. Ακολουθούν με 18,6% η Ισπανία, με 17,7% η Ιταλία και με 9,6% η Ολλανδία.