Οι υπουργοί Γεωργίας των 20 ισχυρών χωρών υπόσχονται να διαφυλάξουν την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια

Ρητή δέσμευση εν μέσω COVID-19 και περιοριστικών μέτρων

Να απέχουν από τη θέσπιση εμπορικών περιορισμών που θα μπορούσαν να απειλήσουν την επισιτιστική ασφάλεια στον βωμό της προστασίας από την πανδημία του κορωνοϊού δεσμεύτηκαν οι υπουργοί Γεωργίας της Ομάδας των 20 ισχυρότερων χωρών του πλανήτη, γνωστή και ως G20. Οι ηγέτες της αγροτικής πολιτικής πραγματοποίησαν εικονική συνεδρίαση προ λίγων ημερών, καταλήγοντας σε κοινή δήλωση που διαβεβαιώνουν ότι θα «συνεργαστούν στενά», αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες δράσεις για τη διαφύλαξη της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας και διατροφής.

«Πρέπει να διαδώσουμε το καθησυχαστικό μήνυμα ότι οι παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες τροφίμων θα διατηρηθούν ασφαλείς από διαταραχές οπουδήποτε στον κόσμο», είπε ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, ζητώντας από τους συναδέλφους του να αποτρέψουν το ενδεχόμενο να επεκταθεί η υγειονομική κρίση σε επισιτιστική.

Σε μια εποχή κατά την οποία οι παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες αγροδιατροφικών προϊόντων υπόκεινται σε αυξανόμενες πιέσεις από τις διαταραχές της ασθένειας COVID-19, οι υπουργοί Γεωργίας των G20 διεμήνυσαν ότι θα αποτρέψουν τυχόν αδικαιολόγητα περιοριστικά μέτρα που «θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερβολική αστάθεια των τιμών των τροφίμων» ή που θα μπορούσαν «να απειλήσουν την επισιτιστική ασφάλεια και τη διατροφή τμημάτων μερών του παγκόσμιου πληθυσμού».

Οι υπουργοί συμφώνησαν, επίσης, ότι τα έκτακτα μέτρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας πρέπει να είναι «στοχευμένα, αναλογικά, διαφανή και προσωρινά», ώστε «να μη δημιουργούν περιττά εμπόδια στο εμπόριο ή να διαταράσσουν τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες τροφίμων». Επιπλέον, τόνισαν την ανάγκη προστασίας της επισιτιστικής ασφάλειας για όλους τους ανθρώπους, ιδίως στις πιο ευάλωτες χώρες, και δεσμεύτηκαν να μην επιβάλουν περιορισμούς στις εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων για ανθρωπιστικούς σκοπούς.

Τέλος, τα μέλη της G20 υπογράμμισαν τη σημασία της αποφυγής της σπατάλης τροφίμων που προκαλείται από διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων, προειδοποιώντας ότι αυτό θα μπορούσε να επιδεινώσει την επισιτιστική ανασφάλεια και τους διατροφικούς κινδύνους.