Αυτό το άρθρο είναι 58 μηνών

Με κακούς οιωνούς συνεχίζεται η συζήτηση για τη νέα ΚΑΠ

21/06/2020
4' διάβασμα
me-kakous-oionous-synechizetai-i-syzitisi-gia-ti-nea-kap-200982

Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από το μέλλον της ΚΑΠ, κυρίως όσον αφορά τον προϋπολογισμό της, καθώς νέα μέτωπα προστέθηκαν στο ήδη έντονο πολιτικό παρασκήνιο των τελευταίων μηνών. Παρά το αίσθημα αλληλεγγύης που έδειξαν –κατά δήλωσή τους– τα κράτη-μέλη για τα έκτακτα μέτρα στήριξης των παραγωγών λόγω της πανδημίας, σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να κάνουν πίσω από τις κόκκινες γραμμές που έχουν θέσει η Ολλανδία, η Δανία, η Αυστρία και η Σουηδία σχετικά τον προϋπολογισμό της ΚΑΠ στο πλαίσιο του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ).

Την ίδια ώρα, μικροκαραμπόλες σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες και στα όργανα του Ευρωκοινοβουλίου, αφού οι αρμόδιες επιτροπές για τον αγροδιατροφικό τομέα διέκοψαν ξαφνικά τη συνεργασία τους.

Επιμένουν οι Ολλανδοί

Μετά την ανακοίνωση της αναθεωρημένης πρότασης της Κομισιόν για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, στο οποίο και προβλέπεται μία αύξηση της τάξεως των 16,5 δισ. ευρώ –σε τρέχουσες τιμές– για την ΚΑΠ, οι Ολλανδοί υπουργοί Οικονομικών και Εξωτερικών έσπευσαν να στείλουν κοινή επιστολή στο ολλανδικό Κοινοβούλιο, δηλώνοντας την πλήρη αντίθεσή τους σε αυτή την αύξηση. Ουσιαστικά, η ολλανδική κυβέρνηση εμφανίζεται επικριτική και δύσπιστη για τον τρόπο που τα επιπλέον αυτά χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την ανάκαμψη της οικονομίας από την κρίση της πανδημίας.

Μην ξεχνάμε ότι η τετράδα Ολλανδία, Αυστρία, Δανία και Σουηδία έχει διαχωρίσει από νωρίς τη θέση της από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ, επιμένοντας σε έναν σφικτό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Αυτό επανέλαβαν εξάλλου στην επιστολή τους οι εκπρόσωποι της ολλανδικής κυβέρνησης, ότι δηλαδή δεν είναι διατεθειμένοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να αυξήσουν τη συμμετοχή της Ολλανδίας στα ευρωπαϊκά ταμεία.

Η εξέλιξη αυτή, όπως υπογραμμίζουν οι καλά γνωρίζοντες, θα αποτυπωθεί κατά την επόμενη Σύνοδο Κορυφής και στις τελικές αποφάσεις που θα ληφθούν για τις κοινές πολιτικές της Ένωσης.

Τα «έσπασαν» οι επιτροπές

Ο ευρωπαϊκός αγροδιατροφικός τομέας, όμως, έχει πλέον να περάσει και έναν νέο σκόπελο, αφού πριν από λίγες μόλις ημέρες, οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ENVI) αποφάσισαν να τερματίσουν τις συνομιλίες που είχαν με τους ευρωβουλευτές της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου (AGRI) σχετικά με την επόμενη ΚΑΠ. Όπως εξηγούν οι αναλυτές, πρόκειται για κίνηση η οποία μεταφράζεται ως επίδειξη δύναμης όσον αφορά τη διαμόρφωση της γεωργικής πολιτικής, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Η απόφαση αυτή δεν πέρασε ασχολίαστη, με πολλούς ευρωβουλευτές να ζητούν να δοθούν σαφείς απαντήσεις προς τους αγρότες, «οι οποίοι αξίζουν να έχουν σαφήνεια για το μέλλον τους και να μην είναι όμηροι μιας εσωτερικής θεσμικής ίντριγκας λίγων ατόμων», όπως κάποιοι είπαν χαρακτηριστικά.

Εκτός από εκείνους που έπεσαν κυριολεκτικά από τα σύννεφα ακούγοντας αυτή την απόφαση, αφού η συνεργασία των δύο επιτροπών μέχρι στιγμής ήταν εποικοδομητική, για άλλους δεν αποτέλεσε έκπληξη. Σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες, οι δύο επιτροπές έχουν μακρύ παρελθόν σχετικά με το ποιος πρέπει να έχει το πάνω χέρι στη γεωργική πολιτική της ΕΕ. Τον Ιούνιο του 2018 η ENVI κατάφερε μεγάλη νίκη σε αυτήν τη θεσμική διαμάχη, όταν η ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε να της δώσει το περιβαλλοντικό χαρτοφυλάκιο της ΚΑΠ, με την AGRI να μην είναι από τότε η αποκλειστικά υπεύθυνη όσον αφορά τον σχεδιασμό των γεωργικών πολιτικών της ΕΕ.

Μέσω των τροπολογιών που πρότειναν εξάλλου τα μέλη της επιτροπής ENVI, για παράδειγμα, στηρίχθηκαν οι περισσότερο φιλόδοξοι περιβαλλοντικοί στόχοι στο πλαίσιο της επόμενης ΚΑΠ. Πάντως, τον τελευταίο λόγο συνεχίζουν να έχουν οι ευρωβουλευτές της επιτροπής Γεωργίας, αν και το έργο τους πλέον αναμένεται να γίνει πιο δύσκολο. Μάλιστα, όπως μας μεταφέρουν από τις Βρυξέλλες, εάν οι επιτροπές δεν καταλήξουν σε συμβιβασμό, είναι απίθανο να πραγματοποιηθούν οι ψηφοφορίες στην Ολομέλεια και άρα η διαδικασία της γεωργικής μεταρρύθμισης δεν αποκλείεται να παρουσιάσει μεγαλύτερες καθυστερήσεις.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: