Καπνός: Δυσκολίες στις καλλιέργειες της Θράκης

Ομαλή η πορεία της συλλογής στη Στερεά Ελλάδα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η συλλογή του καπνού σε όλες τις περιοχές της χώρας. Αν υπολογίσουμε τα προβλήματα που δημιούργησε ξανά ο ιός του καπνού σε ένα ποσοστό στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, η υπόλοιπη χώρα δεν παρουσίασε ιδιαίτερα προβλήματα από εντομολογικές προσβολές και ασθένειες.

Σε έναν βαθμό λύθηκε και το πρόβλημα της εξεύρεσης, εργατικών χεριών όμως η έξαρση του κορωνοϊού σιγά-σιγά το επαναφέρει. Σύμφωνα με τον Ραμαδάν Ραμαδάν, παραγωγό από το Μέγα Πιστό Κομοτηνής, η μέχρι τώρα εικόνα που παρουσιάζουν τα καπνά της περιοχής του δεν είναι και η καλύτερη: «Ένα ποσοστό των φυτών του καπνού, πάνω από το 25%, παρουσιάζει προβλήματα από την ίδια ιογενή ασθένεια που έχουμε εδώ και χρόνια. Προσπαθούμε, με βάση και τις συστάσεις των γεωπόνων, να ελέγξουμε την εξέλιξη της».

Επιμέρους δυσκολίες αντιμετώπισαν οι καπνοπαραγωγοί και στο θέμα των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν το τελευταίο διάστημα. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, όπως δηλώνει ο κ. Ραμαδάν ήταν «η αύξηση των ποτισμάτων στα κτήματα που έχουν νερό, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό είναι άνυδρα». Αναφερόμενος στο θέμα της απόδοσης το καλλιεργειών και σε συνδυασμό με τις τιμές που θα ακολουθήσουν, ο κ. Ραμαδάν ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικός. «Με μία μέση απόδοση 250 κιλά το στρέμμα για τα ποτιστικά και 150 κιλά τα ξερικά, το εισόδημα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Τιμές που παίρνουμε εδώ και 20 χρόνια παραμένουν στα 4,80 ευρώ για την ποικιλία Μπασμάς, και για τον λόγο αυτόν ένα μεγάλο ποσοστό, κυρίως νέοι, εγκαταλείπουν το επάγγελμα και φεύγουν μετανάστες στο εξωτερικό».

 

Καλές οι αποδόσεις και η ποιότητα στην Ελασσόνα

Διαφορετική εικόνα μεταφέρει στην «ΥΧ» ο Γιώργος Κατσαρός, παραγωγός από την Καλλιθέα Ελασσόνας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η φετινή χρονιά προς το παρόν βρίσκεται σε καλή πορεία. Ήδη έχει συλλεχθεί το 2ο και 3ο χέρι για την ποικιλία Κατερίνης και από τις 20 Αυγούστου ξεκινά η συλλογή της ποικιλίας Βιρτζίνια. «Βρισκόμαστε στη μέση της συλλογής του καπνού και οι πρώτες εικόνες ως προς το θέμα της ποιότητας και της απόδοσης είναι θετικές. Οι τελευταίες βροχοπτώσεις βοήθησαν σε μεγάλο βαθμό τις καλλιέργειές μας.

Επίσης, η απουσία εντόμων και ασθενειών από τα καπνόφυτα είναι ένα σημαντικό γεγονός για εμάς, γιατί συμβάλλει στη μείωση του κόστους παραγωγής και στην υψηλή ποιότητα του προϊόντος». Αναφερόμενος στο θέμα της κάλυψης του αναγκών για τη συλλογή του καπνού από εργατικά χέρια, ο κ. Κατσαρός ήταν συγκρατημένα αισιόδοξος: «Σε έναν βαθμό καλύπτουμε τις ανάγκες μας σε εργατικά χέρια. Η έξαρση του κορωνοϊού μας προβληματίζει για το επόμενο διάστημα της συλλογής, γιατί οι ανάγκες μας μεγαλώνουν».

Κλείνοντας, για το θέμα της τιμής του προϊόντος, δήλωσε ότι δεν θα υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις σε σύγκριση με την περσινή χρονιά: «Πέρυσι πουλήσαμε την ποικιλία Κατερίνη στα 4,70 ευρώ το κιλό και τα Βιρτζίνια περίπου στα 2 ευρώ το κιλό. Εκτιμώ ότι για τη φετινή χρονιά θα πάρουμε 15 έως 20 λεπτά παραπάνω».

Με τα Βιρτζίνια άνοιξε η αυλαία στη Λοκρίδα

Την ίδια εικόνα με αυτή της Ελασσόνας παρουσιάζουν και τα καπνά της Δυτικής Λοκρίδας. Η συλλογή ξεκίνησε από τα ορεινά κτήματα της Τιθορέας και μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα συνεχίσει και στα πεδινά. Όπως υποστηρίζει ο Παναγιώτης Γαζής, παραγωγός καπνού από την περιοχή, «η φετινή χρονιά για τον καπνό, σε σύγκριση με την περσινή, είναι καλύτερη από πλευράς ποιότητας, αλλά και ποσότητας. Λίγα προβλήματα υπήρξαν από τον άλτη, ένα έντομο του καπνού, αλλά μετά από χημικές επεμβάσεις περιορίστηκε σε μεγάλο ποσοστό».

Σε ό,τι αφορά το θέμα των τιμών, και βλέποντας την ποιότητα του καπνού μέσα από τις πρώτες συλλογές που έκαναν, ο κ. Γαζής τόνισε ότι «η ανώτερη ποιότητα θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις τιμές του καπνού για το επόμενο διάστημα». Αναφερόμενος στις περσινές τιμές που πουλήθηκαν τα καπνά στην περιοχή του, δήλωσε ότι «για την α΄ κατηγορία κυμάνθηκαν στα 2,60 ευρώ το κιλό, για τη β΄ κατηγορία στα 2,15 και για τη γ΄ στο 1,80».