Οι εναρμονισμένες πρακτικές μεταξύ των επιχειρήσεων, που στοχεύουν στον περιορισμό του μεταξύ τους ανταγωνισμού, είναι μια μάστιγα που συντελεί στο μεγάλο άνοιγμα της ψαλίδας τιμών των τροφίμων από τον παραγωγό στον τελικό καταναλωτή. Την πάταξη αυτών των συμφωνιών, που έχουν οδηγήσει στην παγίωση ενός «καρτέλ κονσερβοποιημένων οπωροκηπευτικών» στην ευρωπαϊκή αγορά τροφίμων, επιδιώκουν με νέα έρευνά τους οι αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ιταλική συνεταιριστική εταιρεία τυποποιημένων οπωροκηπευτικών Conserve Italia προέβαινε επί πολλά συναπτά έτη σε συμφωνίες με άλλους εμπλεκόμενους στην αγορά, για τον καθορισμό των τιμών πώλησης και τον διαμοιρασμό της αγοράς «στον εφοδιασμό ορισμένων τύπων κονσερβοποιημένων λαχανικών σε εμπόρους λιανικής πώλησης ή και εταιρείες παροχής υπηρεσιών τροφίμων».

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ ανησυχεί ότι η κατασκευάστρια του γνωστού χυμού ντομάτας Cirio έχει συμμετάσχει σε διάφορες εμπορικές πρακτικές για τη στρέβλωση του ανταγωνισμού.

www.euractiv.com