Πρεμιέρα στα 65-70 λεπτά για το ακτινίδιο, έντονο το ενδιαφέρον από τις αγορές

Εκτιμήσεις για 30% υψηλότερο μέσο όρο τιμής από πέρσι

ΒΒάσιμη αισιοδοξία ότι –εκτός αστάθμητων παραγόντων– η φετινή σεζόν που άνοιξε μετά τις 15 Οκτωβρίου, με τη συγκομιδή καρπών που πληρούν τις προδιαγραφές των 6,2 Brix, θα αποφέρει «καλή σοδειά» και στο εισόδημα των ακτινιδοκαλλιεργητών δημιουργεί το αυξημένο ενδιαφέρον από τις αγορές και οι τιμές στις οποίες ήδη κλείνονται οι πρώτες συμφωνίες.

Στην Άρτα, η συγκομιδή ξεκίνησε την προηγούμενη Δευτέρα με τα νεόφυτα, τα οποία παίρνουν πρώτα τα απαραίτητα Brix. Δίνοντας τα χαρακτηριστικά της φετινής παραγωγής, ο πρόεδρος του ΑΣΕΑ Άρτας, Άγγελος Ξυλογιάννης, μας είπε ότι τα μεγέθη μπορεί να είναι ένα-δυο πιο κάτω από πέρσι λόγω των συνθηκών της γονιμοποίησης, καθώς τα φυτά δεν συμπλήρωσαν τις απαραίτητες ώρες ψύχους. «Εάν πέρσι μιλούσαμε για ένα μέσο νούμερο 27, που σημαίνει 105-110 γραμμάρια, φέτος μιλάμε για ένα μέσο νούμερο στο 33, δηλαδή 90-95 γραμμάρια. Η α’ ποιότητα είναι από το νούμερο 36 μέχρι 42. Οι ευρωπαϊκές χώρες προτιμούν το 33-30-27, στα νούμερα που κινούμαστε, δηλαδή», είπε αναλυτικά.

Ο ίδιος προβλέπει ότι θα είναι μια πολύ καλή χρονιά εμπορικά, η οποία ενθαρρύνεται και από το γεγονός ότι η κραταιά Ιταλία έχει απωλέσει τουλάχιστον το 30% της ακτινιδοκαλλιέργειάς της από την ασθένεια που καταστρέφει την ακτινιδιά.

Τόνισε, όμως, ότι θέλει μεγάλη προσοχή όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διακίνηση, αφενός για να μη μεταφερθεί η ασθένεια στην ελληνική καλλιέργεια, αφετέρου για να μείνει η υπεραξία του προϊόντος στο ελληνικό ακτινίδιο. «Δεν πρέπει για κανέναν λόγο να έρθουν υλικά συσκευασίας που χρησιμοποιούν οι Ιταλοί στην Ελλάδα. Είναι μείζονος σημασίας να μη φεύγουν τα προϊόντα χωρίς να έχουν περάσει διαλογητήριο. Είναι “εγκληματικό” να ματαιώνεται η ευκαιρία να μπει στις αγορές το ελληνικό ακτινίδιο παίρνοντας την υπεραξία που του αναλογεί», είπε χαρακτηριστικά.

Οι τιμές, στις οποίες ήδη έχουν κλειστεί οι πρώτες συμφωνίες, παρά την πρώτη προσπάθεια ορισμένων εμπόρων να διατηρηθούν στα περσινά επίπεδα, μετά και από την παρέμβαση των συνεταιρισμών, σύμφωνα με τον κ. Ξυλογιάννη, διαμορφώνονται στα 65-70 λεπτά.

Με συνολικά αυξημένη παραγωγή κατά περίπου 10% σε σύγκριση με πέρσι, συνυπολογίζοντας την ελαφρά μείωση στα παλαιά κτήματα, η οποία αντισταθμίστηκε από τα νεόφυτα που μπαίνουν στην παραγωγή φέτος, συγκομίζουν στην Καβάλα από τις 15 του μήνα. Όπως μας είπε ο διευθυντής της ΕΑΣ Καβάλας, Κλέαρχος Σαραντίδης, η ισχυρή ζήτηση από την πλευρά της αγοράς και οι πρώτες τιμές δημιουργούν βάσιμη αισιοδοξία ότι η μέση τιμή της σεζόν θα διαμορφωθεί κατά 30% υψηλότερα από πέρσι. «Η μέση τιμή πέρσι ήταν περίπου 60 λεπτά.

Φέτος, διαφαίνεται ότι η τιμή θα φτάσει στα 75-80 λεπτά το κιλό. Ήδη, αυτήν τη στιγμή, κινείται στο 25%-30% πάνω από πέρσι, Μάλιστα, σε κάποια άλλα, κυρίως στα μεγάλα μεγέθη, ακόμα περισσότερο», σημείωσε.

Με αποδόσεις στους 3-5 τόνους/στρέμμα, μετά από μια ομαλή καλλιεργητική περίοδο, ο Πυργετός μπαίνει στην παραγωγή στις αρχές Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πυργετού, Θανάση Βλάχο, «οι τιμές στις οποίες κλείνονται συμφωνίες αυτή την περίοδο είναι από 65-70 μέχρι 80 λεπτά».