Εξόφλησε οφειλές 1,5 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ σε μόλις 18 μήνες o ΤΟΕΒ Νεοχωρίου

Το όχι και τόσο μακρινό 2018, ο ΤΟΕΒ Νεοχωρίου Αιτωλοακαρνανίας χρωστούσε στη ΔΕΗ 3 εκατ. ευρώ, ενώ, σύμφωνα με τον πρόεδρο, Γεράσιμο Μακρή, το σύνολο των συσσωρευμένων χρεών από προηγούμενες διοικήσεις ξεπερνούσε τα 5.000.000 ευρώ. «Όταν αναλάβαμε, ήμασταν στους τρεις πρώτους ΤΟΕΒ σε οφειλές προς τη ΔΕΗ πανελλαδικά», μας είπε.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Μακρή στην «ΥΧ», «παρά τις τεράστιες δυσκολίες στην αρχή, σήμερα ο ΤΟΕΒ παρέχει νερό για άρδευση στα μέλη του, ενώ έχει ρυθμίσει και πληρώνει παλιές και τρέχουσες οφειλές του στη ΔΕΗ και μάλιστα με μειωμένο επιτόκιο».

«Χρειάστηκε οργάνωση, αλλά και τήρηση της νομιμότητας»

Σύμφωνα με τον κ. Μακρή, το παράδειγμα του εν λόγω Οργανισμού μπορεί να αποτελέσει οδηγό για παρόμοιες περιπτώσεις. «Για να φτάσουμε στο σημείο στο οποίο βρισκόμαστε δαπανήθηκαν αμέτρητες εργατοώρες και έγινε μεγάλη προσωπική προσπάθεια, ενώ είχαμε και τη σημαντική συμβολή ενός ικανού νομικού.

Μέσα σε ενάμιση χρόνο, αποπληρώσαμε το 45% των οφειλών μας στη ΔΕΗ και συνεχίζουμε», εξηγεί, ενώ προσθέτει: «Συμφωνούμε με την πρόταση που είχε υποβάλει στο ΥΠΑΑΤ ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, για δανεισμό των ΤΟΕΒ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Θεωρούμε ότι, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση φωτοβολταϊκών, μπορεί να καταστήσει βιώσιμους τους ΤΟΕΒ».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Νεοχωρίου, μετά από επανειλημμένες και κοπιώδεις προσπάθειες, η διοίκηση πέτυχε συμφωνία με τη ΔΕΗ για αποπληρωμή των οφειλών σε ορίζοντα οκταετίας.

Για να πετύχει το νοικοκύρεμα των οικονομικών, εκτός των άλλων, ήταν απαραίτητη και η μεταφορά στην εφορία μεγάλων οφειλών που είχαν συσσωρευθεί από στρατηγικούς κακοπληρωτές. «Προχωρήσαμε σε βεβαίωση των οφειλετών στην εφορία, προκειμένου να μη γίνονται διακρίσεις εις βάρος των αγροτών και να αναλάβει και το κράτος την ευθύνη που του αναλογεί», εξηγεί ο κ. Μακρής.

«Πολύς κόσμος δυσκολεύεται να πληρώσει»

Παρά την ύπαρξη της ανωτέρω κατηγορίας παραγωγών, ο ίδιος επισημαίνει ότι την τελευταία τριετία τα οικονομικά δεδομένα για την πλειονότητα των μελών του ΤΟΕΒ επιδεινώνονται. Το 2019, από τα 100.000 στρέμματα που δύνανται να αρδευθούν, καλλιεργήθηκαν μόλις τα 34.700. Το νερό κοστίζει και ο κόσμος έχει περιοριστεί να ποτίζει κυρίως τις δενδρώδεις καλλιέργειες.

Σύμφωνα με τον κ. Μακρή, το κόστος άρδευσης ανά στρέμμα ανέρχεται σε 34-35 ευρώ, με τον μέσο κλήρο να κυμαίνεται από 20 έως 40 στρέμματα. «Οι ελιές δεν πάνε καλά, το καλαμπόκι δεν πάει καλά, ο κόσμος έχει θέμα ρευστότητας. Ακόμα και άτομα που μέχρι πριν από τρία χρόνια εντάσσονταν στους κακοπληρωτές, ενδεχομένως πλέον να μην έχουν να πληρώσουν», καταλήγει.