«Καμπανάκι» για τις επιπτώσεις προσφυγικού και πιστωτικής ασφυξίας από τον ΟΟΣΑ

Επιπλέον οικονομική στήριξη θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα από τους εταίρους της προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από την αύξηση των προσφυγικών ροών ενώ η αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπει η χώρα σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης.
Πρόκειται για δύο από τα ζητήματα που τονίζονται στην έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία την οποία παρέδωσε στον πρωθυπουργό την Πέμπτη 10 Μαρτίου ο επικεφαλής του Οργανισμού, Άνχελ Γκουρία.
Ο ΟΟΣΑ εκτιμά το κόστος της εισροής προσφύγων σε περίπου 0,4% του ΑΕΠ για το 2015 (περί τα 600 εκατ. ευρώ) ενώ επισημαίνει τους κινδύνους που εγκυμονούν για την οικονομία η πιστωτική ασφυξία καθώς η υποτονική ανάπτυξη στις υπόλοιπες χώρες του ευρώ καθώς αυτές αποτελούν προορισμό για το 1/3 των ελληνικών εξαγωγών.
H Οικονομική Έρευνα για την Ελλάδα καταγράφει αύξηση του ποσοστού φτώχειας στο ένα τρίτο του πληθυσμού από την εμφάνιση της κρίσης. Προσθέτει ότι η καταπολέμηση της φτώχειας και της ανισότητας πρέπει να αποτελούν επιτακτικές προτεραιότητες πολιτικής.
Η έρευνα πάντως προβλέπει ενίσχυση της ανάκαμψης το 2017, καθώς –όπως αναφέρει- οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις και η εξωτερική ζήτηση θα ωφελήσουν τις επενδύσεις και τις θέσεις εργασίας.
Επισημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν αρχίσει να αποφέρουν καρπούς και υπογραμμίζει ότι είναι πλέον αναγκαία η βελτίωση της εφαρμογής, η ενίσχυση της εθνικής «κυριότητας» των μεταρρυθμίσεων και η επικέντρωση των προσπαθειών τόσο στην κοινωνική ευημερία όσο και στην ανταγωνιστικότητα.
Διευκρινίζεται ωστόσο ότι η διαδικασία προσαρμογής έχει βασιστεί μέχρι σήμερα υπερβολικά στα δημοσιονομικά μέτρα και την αγορά εργασίας, ενώ δεν έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά αγαθών. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι μεταρρυθμίσεις που δρομολογήθηκαν στην αγορά αγαθών μετά την κρίση έχουν προχωρήσει πολύ αργά, έχουν υπονομευθεί λόγω της ελλιπούς τους εφαρμογής και έχουν αφήσει άθικτη, ως επί το πλείστον, τη μονοπωλιακή εξουσία.
Κατά τον Οργανισμό, το στοχοθετημένο πρόγραμμα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τα φτωχά νοικοκυριά πρόκειται να εφαρμοστεί πλήρως το 2017, ωστόσο η Έρευνα επισημαίνει ότι χρειάζεται περαιτέρω δράση για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων ποσοστών παιδικής φτώχειας. Ανάμεσα στις συστάσεις του, ο ΟΟΣΑ προτείνει τη θέσπιση ενός επιδοτούμενου προγράμματος σχολικών γευμάτων στις φτωχές περιφέρειες. Μεσοπρόθεσμος στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία ενός προγράμματος κοινωνικής στέγασης, αλλά εν τω μεταξύ είναι αναγκαία η καλά στοχευμένη στήριξη για την αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης στέγης και του υψηλού κόστους στέγασης.
Η χρηματοδότηση τέτοιων κοινωνικών προγραμμάτων θα αντιστοιχεί περίπου στο 1,5% του ΑΕΠ. Θα χρειαστεί η ανακατανομή πόρων που έχουν εξοικονομηθεί σε άλλους τομείς, π.χ. συντάξεις, αμυντικές δαπάνες ή βελτιωμένη είσπραξη φόρων, σύμφωνα με την Έρευνα. Η μεταρρύθμιση των συντάξεων θα πρέπει να επικεντρωθεί στην καλύτερη ευθυγράμμιση των εισφορών και των παροχών, στον περιορισμό των ειδικών καθεστώτων και στην ανακούφιση των ασθενέστερων.
Η αύξηση των επενδύσεων, π.χ. στις υποδομές και την εφοδιαστική, θα στηρίξει τις εξαγωγές, οι οποίες είναι αναγκαίες για μια σταθερή ανάκαμψη. Η περαιτέρω απελευθέρωση των βιομηχανιών δικτύου θα τονώσει επίσης τόσο την ποιότητα όσο και την ποσότητα των επενδύσεων. Οι πόροι από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν πιο αποτελεσματικά για την ενίσχυση των επενδύσεων στην παιδεία, την έρευνα και την καινοτομία, καθώς επίσης στις τεχνολογίες της πληροφορίας και των επικοινωνιών, ώστε να συμβάλει στη βελτίωση των δεξιοτήτων.
Οι δηλώσεις
Βέβαιος ότι παρά τις δυσκολίες «θα ξεπεράσουμε αυτή την κρίσιμη στιγμή» και ότι αυτή η χρονιά θα είναι χρονιά ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία, κάτι που, όπως είπε, αποδεικνύεται από μια σειρά απο γεγονότα, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις με τον γγ του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.
Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, που θα δώσει το έναυσμα για την έναρξη ουσιαστικών συζητήσεων για την απομείωση του χρέους και όλα αυτά θα έχουν αλυσιδωτές θετικές αντιδράσεις, ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Βασική πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, τόνισε ο κ. Τσίπρας, είναι η επίτευξη ενός διττού στόχου: ανάκαμψη με κοινωνική δικαιοσύνη, με ταυτόχρονη διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας, ενώ επισήμανε ότι ο ΟΟΣΑ συμμερίζεται την άποψη ότι η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάκαμψη, φέτος.
Την οικονομική έρευνα για την Ελλάδα του 2016 παρέδωσε, επισήμως, στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Γκουρία ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, είπε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με δυσκολίες και απευθυνόμενος στους Έλληνες πολίτες τόνισε: «Έλληνες μπορείτε να συνεχίζετε να στηρίζεστε στον ΟΟΣΑ».
Ο γγ του Οργανισμού ανέφερε ότι τα τελευταία έξι χρόνια η Ελλάδα έχει περάσει από μια φάση επίπονης ύφεσης με αύξηση της ανεργίας, μεγάλη πτώση του εισοδήματος και με αύξηση των επιπέδων της φτώχειας και της ανισότητας, επισημαίνοντας ότι η προσφυγική κρίση έχει επιφέρει σοβαρές οικονομικές συνέπειες στη χώρα, η οποία χρειάζεται σημαντική οικονομική βοήθεια για να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση.
Νωρίτερα το ypaithros.gr μετέδιδε:
Στο Μέγαρο Μαξίμου υποδέχθηκε τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ ‘Ανχελ Γκουρία, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην τρίτη συνάντηση που έχουν οι δύο τους από τον Φεβρουάριο του 2015.
«Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι όλον αυτόν τον χρόνο είχαμε πάρα πολύ καλή συνεργασία» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον κ. Γκουρία σημειώνοντας πως μετά από όλα αυτά χρόνια ύφεσης είναι σημαντικό να υπάρξει ανάκαμψη και να βρεθεί ο τρόπος, ώστε η ανάκαμψη αυτή να περιλαμβάνει όλες τις πτυχές και όλες τις διαστάσεις.
«Είναι πολύ σημαντικό αυτό, ώστε να μπορέσουμε πρώτα από όλα να αφήσουμε πίσω μας την κρίση και δεύτερον να επιχειρήσουμε να εκμεταλλευτούμε τα πλεονεκτήματα της νέας κατάστασης, της ανόδου της οικονομίας, της ανάκαμψης, της ανάπτυξης» ανέφερε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι γι΄ αυτό ο κ. Γκουρία βρίσκεται στην Αθήνα σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή.
«Έχουμε την οικονομική κρίση που τείνει να τελειώσει και έχουμε και την προσφυγική κρίση» επισήμανε ο κ. Τσίπρας, εκφράζοντας την ελπίδα οι προκλήσεις αυτές να λυθούν με τον καλύτερο τρόπο.
Κρίσιμη χαρακτήρισε τη στιγμή της επίσκεψης του και ο κ. Γκουρία και πρόσθεσε πως είναι ευτυχείς στον ΟΟΣΑ που μπορούν να στηρίξουν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση.
Στο σημείο αυτό τόνισε ότι χρειάζεται πολλή δουλειά και υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες για να υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα, εκκρεμότητες που η κυβέρνηση διαχειρίζεται, όπως είπε, όμως αποτελεσματικά.
Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι σε μια οδό σύγκλισης, πρόσθεσε ο κ. Γκουρία, σημειώνοντας ότι από τη μια πλευρά βρίσκονται τα οικονομικά ζητήματα όμως στο κέντρο πρέπει να μπουν και οι κοινωνικές διαστάσεις και πρέπει και αυτές να συμπεριληφθούν στην ανάπτυξη.
Το επόμενο υπουργικό συμβούλιο πρέπει να περιλαμβάνει τη συμμετοχική κοινωνική ανάπτυξη, ανέφερε ο γγ του ΟΟΣΑ και τόνισε ότι στο κέντρο της οικονομικής ανάπτυξης πρέπει να υπάρξει και η κοινωνική ανάπτυξη. Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση, τόνισε ότι το πρόβλημα έχει και οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις.
Aναλυτικά οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Άνχελ Γκουρία, κατά τη διάρκεια της συνάντησή τους:
ΤΣΙΠΡΑΣ: Είμαι πολύ ευτυχής που είστε πάλι σήμερα εδώ.
ΓΚΟΥΡΙΑ: Ναι, πραγματικά. Ήταν 12 Φεβρουαρίου που είχα ξανάρθει. Ακριβώς μια ημέρα μετά που ανακηρυχθήκατε επισήμως Πρωθυπουργός. Τότε ήρθα. Την παραμονή είχατε κηρυχθεί Πρωθυπουργός, την επομένη ήρθα εδώ και μετά πήγατε στο Παρίσι. Είχατε μεγάλο πρόγραμμα. Και πήγατε και στον ΟΟΣΑ.
ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, μου φαίνεται ότι έχουν περάσει χρόνια από τότε. Μόνο ένας μήνας ήταν τελικά.
Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι όλο αυτό τον χρόνο είχαμε πάρα πολύ καλή συνεργασία και θεωρώ ότι ύστερα από όλα αυτά τα χρόνια της ύφεσης, το σημαντικό είναι να μπορέσουμε να ανακάμψουμε και να ανακάμψουμε όλοι. Μέσα από μια τέτοια διαδικασία ανάκαμψης πρέπει να βρούμε τον καλύτερο τρόπο να ανορθωθούν όλα. Θέλουμε μια ανάκαμψη που θα συμπεριλαμβάνει όλες τις πτυχές, όλες τις διαστάσεις. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό ώστε να μπορέσουμε τελικώς πρώτα από όλα να αφήσουμε πίσω μας την κρίση και δεύτερον, να επιχειρήσουμε να εκμεταλλευτούμε τα πλεονεκτήματα της νέας κατάστασης, της ανόδου της οικονομίας, της ανάκαμψης, της ανάπτυξης αυτής. Και θεωρώ, για αυτό τον λόγο, ότι είστε εδώ σε πολύ κρίσιμη στιγμή.
ΓΚΟΥΡΙΑ: Φαίνεται ότι είμαστε εδώ πάντα τις κρίσιμες στιγμές.
ΤΣΙΠΡΑΣ: Βεβαίως έχουμε την οικονομική κρίση, η οποία βέβαια παραμένει, αλλά τείνει να τελειώσει, έχουμε το Προσφυγικό, την προσφυγική κρίση. Ελπίζω βέβαια ότι οι προκλήσεις αυτές, τις οποίες έχουμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα, θα λυθούν με τον καλύτερο τρόπο. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο θεωρώ ότι η σημερινή σας παρουσία εδώ είναι πολύ σημαντική.
ΓΚΟΥΡΙΑ: Ευχαριστώ Πρωθυπουργέ. Φαίνεται πάντα πως επιλέγω πάρα πολύ κρίσιμες στιγμές να βρίσκομαι εδώ. Και εσείς έχετε επισκεφθεί εμάς όταν περιοδεύσατε στις χώρες της Ευρώπης για να ανακοινώσετε το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεών σας.
Είμαστε πολύ ευτυχείς που μπορούμε να στηρίξουμε αυτό το πρόγραμμα. Θεωρούμε ότι έχετε κάνει πολύ μεγάλη δουλειά για να ανανεωθεί η εμπιστοσύνη προς αυτό το πρόγραμμα. Υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες τις οποίες, όμως, χειρίζεσθε αποτελεσματικά και βλέπω ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια οδό σύγκλισης. Από τη μια πλευρά έχουμε να δούμε τα οικονομικά ζητήματα, όμως στο κέντρο πρέπει να βάλουμε και τις κοινωνικές διαστάσεις και πρέπει και αυτές να συμπεριληφθούν στην ανάπτυξη που προσβλέπουμε. Το επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο θα πρέπει να περιλαμβάνει τη συμμετοχική κοινωνική ανάπτυξη μαζί με την οικονομική ανάπτυξη. Θεωρώ ότι πρέπει στο κέντρο της σχεδίασης αυτής της πολιτικής ανάπτυξης θα πρέπει να μπει και η κοινωνική διάσταση. Όσον αφορά το ερώτημα της μετανάστευσης, που έχει ανακύψει τόσο έντονα, και αυτό είναι ένα κοινωνικό ζήτημα το οποίο βεβαίως δεν είναι μόνο ελληνικό και το οποίο έχει και οικονομικές επιπτώσεις και συνέπειες, αλλά και κοινωνικές.
Βεβαίως, κύριε Πρωθυπουργέ, ως ο ΟΟΣΑ είμαστε εδώ, για να σας στηρίξουμε και να δουλέψουμε και για εσάς, ώστε να συνεχιστεί το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με συμμετοχικό τρόπο.