Dairy Campus: Οι λύσεις για έναν περιβαλλοντικά φιλικό γαλακτοκομικό τομέα

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace, ο γαλακτοκομικός τομέας είναι ο πιο επιβαρυντικός κλάδος της αγροτικής παραγωγής στο περιβάλλον, με τις εκπομπές του να φτάνουν συνολικά τους 235,7 μετρικούς τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα (MMTCO2Eq). Η μείωσή τους είναι απαραίτητη, προκειμένου η ΕΕ να επιτύχει τον στόχο των μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050 και να καταστήσει τη γαλακτοκομική παραγωγή βιώσιμη.

Στο ολλανδικό Dairy Campus, εθνικό κέντρο καινοτομίας και έρευνας για τα γαλακτοκομικά προϊόντα που υπάγεται στο Πανεπιστήμιο του Βαγκενίνγκεν, μια ομάδα ερευνητών εξετάζει λύσεις για τη μείωση του αποτυπώματος του κλάδου. Μία από τις ενδεδειγμένες οδούς που προτείνονται είναι μέσω των ζωοτροφών, σκιαγραφώντας τους τρόπους με τους οποίους οι εκμεταλλεύσεις μπορούν να ενσωματώσουν τα φύκια στις ζωοτροφές για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου. Πριν από τέσσερα χρόνια, ένα πρότζεκτ στην Αυστραλία διαπίστωσε ότι αυτές οι εκπομπές θα μπορούσαν να μειωθούν κατά περισσότερο από 90% χάρη στη χρήση φυκιών για την εκτροφή του ζωικού κεφαλαίου.

Μια άλλη πρακτική που μπορεί να μειώσει τις εκπομπές του γαλακτοκομικού τομέα και να συμβάλει στη διαφύλαξη των περιβαλλοντικών πόρων αφορά τη χρήση μεμβρανών για το φιλτράρισμα του νερού από το γάλα πριν αυτό σταλεί σε μονάδες επεξεργασίας. Το γάλα αποτελείται περίπου κατά 90% από νερό και έτσι η αφαίρεση τμήματος του τελευταίου πριν από το στάδιο επεξεργασίας μπορεί να εξοικονομήσει 400.000 λίτρα νερού ετησίως για τη μέση αγροτική εκμετάλλευση.

Τέλος, το Dairy Campus εξετάζει ένα συνδυαστικό σύστημα ηλιακών συλλεκτών και βοσκής για τα ζώα, το οποίο μπορεί να αποτελέσει διπλή πηγή εισοδήματος και να συμβάλει στην αντιμετώπιση προβλημάτων που προκύπτουν από την υπερθέρμανση του πλανήτη, δίνοντας σκιά στις αγελάδες και τους βοσκότοπούς τους. Όταν εγκαθίστανται ακριβώς πάνω από αγροκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, τα φωτοβολταϊκά μπορούν να παρέχουν σκιά στο ζωικό κεφάλαιο και, παράλληλα, να προστατεύουν τις γεωργικές καλλιέργειες από το χαλάζι ή τον παγετό, επιτρέποντας να υπάρχουν πιο σταθερές αποδόσεις.

www.euractiv.com