Σε μηδενική βάση θα μοιραστεί το υπόλοιπο των 156εκ. των κορωνοενισχύσεων

Ρεπορτάζ: Μαρία Αμπατζή, Γιώργος Αργυρίου, Γιώργος Ρούστας, Γιάννης Σάρρος, Νικολέτα Τζώρτζη, Αφροδίτη Χρυσοχόου
Κορωνοενισχύσεις, ένταξη των επιλαχόντων στα Σχέδια Βελτίωσης, στελέχωση των υπηρεσιών και συμμετοχή στην κατάρτιση του Στρατηγικού Σχεδίου της νέας ΚΑΠ βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο μενού των διεκδικήσεων που κατέθεσαν οι αντιπεριφερειάρχες Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας στον νέο υπουργό, Σπήλιο Λιβανό.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησής τους με τη νέα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, οι αντιπεριφερειάρχες επισήμαναν τα μεγάλα προβλήματα που καταγράφονται στην περιφέρεια αρμοδιότητάς τους και ζήτησαν από τον υπουργό να συνδράμει στην επίλυσή τους. Από την πλευρά του, ο κ. Λιβανός ζήτησε από τους αντιπεριφερειάρχες να καταθέσουν άμεσα και με στοιχεία τις ζημιές που έχουν υποστεί οι παραγωγοί εξαιτίας της πανδημίας, και δη ανά προϊόν, προκειμένου να εξεταστούν σε ποιους και σε ποια προϊόντα θα κατανεμηθούν τα ποσά από τα υπόλοιπα των 156 εκατ. ευρώ για τις κορωνοενισχύσεις.
Η «ΥΧ» επικοινώνησε με έξι από τους 13 αντιπεριφερειάρχες Αγροτικής Ανάπτυξης, οι οποίοι αποκαλύπτουν όσα συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης και τι ζήτησε ο καθένας για την περιοχή του.
Κεντρική Μακεδονία
Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Σωτήρης Μπάτος εξηγεί στην «ΥΧ» ότι όλοι οι αντιπεριφερειάρχες έχουν αναπτύξει μια καλή συνεργασία και στο πλαίσιο αυτό έχουν δημιουργήσει μια άτυπη επιτροπή, και «συναντιούνται» μία φορά τον μήνα για να αναπτύσσουν τα κοινά τους προβλήματα.
«Με αυτά τα κοινά ζητήματα πηγαίνουμε στον εκάστοτε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και το ίδιο θα κάνουμε και με τον κ. Λιβανό, με τον οποίο είχαμε, κατ’ αρχάς, μια συνάντηση γνωριμίας. Χωρίς να μπούμε εκτενώς σε επιμέρους ζητήματα, συζητήσαμε τα θέματα των αποζημιώσεων λόγω κορωνοϊού, την επιτάχυνση των διαδικασιών και τους τρόπους με τους οποίους θα αποζημιωθούν ορισμένα προϊόντα. Ένα ακόμη σοβαρό θέμα για το οποίο ενημερώθηκε ο κ. Λιβανός ήταν η υποστελέχωση των υπηρεσιών των περιφερειών και η ανάγκη προσλήψεων».
Όπως επισημαίνει ο κ. Μπάτος, «για τα Σχέδια Βελτίωσης και το πρόγραμμα Νέων Αγροτών ζητήσαμε να μη βγουν νέα Σχέδια, αλλά να ικανοποιηθούν οι αγρότες που είναι επιλαχόντες των τωρινών. Από εκεί κι έπειτα, ανανεώσαμε το ραντεβού μας ο κάθε αντιπεριφερειάρχης ξεχωριστά για τις επόμενες ημέρες, για να συζητήσουμε τα κατά τόπους ζητήματα, ενώ εξετάζουμε και το ενδεχόμενο όλοι οι αντιπεριφερειάρχες να συναντιόμαστε μια φορά τον μήνα με την ηγεσία του υπουργείου, για να λύνουμε προβλήματα».
Ανατ. Μακεδονία & Θράκη
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Ζιμπίδης, αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, πρότεινε στον υπουργό «στα Σχέδια Βελτίωσης να ενταχθούν μόνο οι Νέοι Αγρότες, ώστε να μπορέσουν να τα υλοποιήσουν». Εστιάζοντας σε θέματα της ΠΑΜ-Θ, μετέφερε το θέμα των αποζημιώσεων παραγωγών λόγω κορωνοϊού, ειδικά των πατατοπαραγωγών.
Εξήγησε ότι «αποζημιώθηκαν μόνο οι καλλιεργητές φθινοπωρινής πατάτας, 550 άτομα για 3.000 στρέμματα», ενώ έμειναν εκτός 2.000 αγρότες που καλλιεργούν 24.000 στρέμματα καλοκαιρινή πατάτα, αυτή που σπέρνεται την άνοιξη. Ο ίδιος εξηγεί πως σε συνάντησή του στην Αθήνα με τον υφυπουργό κ. Οικονόμου το θέμα είναι σε διαδικασία επίλυσης, ενώ έθεσε και το ζήτημα της «μη αποζημίωσης αιγοπροβατοτρόφων που αποκλείστηκαν από την έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τις απώλειες που προκάλεσε ο κορωνοϊός το Πάσχα, με την αιτιολογία ότι δεν παρέδωσαν γάλα. Έμειναν εκτός πολλοί κτηνοτρόφοι, ειδικά από την ορεινή Ξάνθη και Ροδόπη».
Επίσης, ο κ. Ζιμπίδης ζήτησε να συμμετέχουν ως περιφέρεια, με προτάσεις, στη διαμόρφωση της πρότασης για τη νέα ΚΑΠ, αίτημα που «αποδέχτηκε με χαρά ο νέος υπουργός».
Στερεά Ελλάδα
Εστιάζοντας στο πρόβλημα της νέας αρδευτικής περιόδου, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Δημήτρης Βουρδάνος, αναφέρθηκε στα σημαντικά προβλήματα των θεομηνιών της «Θάλειας» και του «Ιανού», όπως αυτά παραμένουν άλυτα μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έχει γίνει ακόμη η αποκατάσταση των υποδομών και υπάρχει ολιγωρία από την πλευρά της πολιτείας ως προς το θέμα των αποζημιώσεων για καταστροφές και φθορές σε αρδευτικά συγκροτήματα, μοτέρ, γεωτρήσεις, σωλήνες και άλλα εργαλεία για την άρδευση των καλλιεργειών.
Παράλληλα, ο κ. Βουρδάνος μίλησε και για την αναγκαιότητα ενίσχυσης των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ σε υποδομές και σε ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να είναι έτοιμοι για τη νέα καλλιεργητική περίοδο.
Τέλος, αναφορικά με το θέμα της επέκτασης των μέτρων ενίσχυσης των παραγωγών λόγω της πανδημίας είπε ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι πατατοπαραγωγοί καλοκαιρινής φύτευσης, οι οποίοι δεν υπάγονται στις γενικότερες διατάξεις του ΥΠΑΑΤ, όπως επίσης και οι ελαιοπαραγωγοί πράσινης ελιάς. Στα παραπάνω προβλήματα και στην αντιμετώπισή τους, ο κ. Βουρδάνος υποστήριξε την αναγκαιότητα στελέχωσης των ΔΑΟΚ με την πρόσληψη νέου επιστημονικού προσωπικού, ώστε να υπάρχει εύρυθμη λειτουργία της περιφέρειας στον αγροτικό τομέα.
Πελοπόννησος
Ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Νίκωνας Τζινιέρης, έθεσε μία σειρά ζητημάτων που αφορούν τον πρωτογενή τομέα της περιοχής του. Όπως εξηγεί ο ίδιος, τα κυριότερα ζητήματα που τέθηκαν αφορούν:
✱ Τα έργα των εγγείων βελτιώσεων της περιφέρειας, όπως το φράγμα του Ασωπού στην Κορινθία, το αρδευτικό δίκτυο του φράγματος των Φιλιατρών και η δημοπράτηση του φράγματος της Κελεφίνας στην Λακωνία.
✱ Τα προβλήματα των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ.
✱ Τον μη υπολογισμό των χρημάτων που δόθηκαν για την Covid-19 στους αγρότες ως ενισχύσεις.
✱ Τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για τον καύσωνα του Μαΐου. «Αναφέρθηκα εκ νέου σε προτάσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη βελτίωση των διαδικασιών υποστήριξης του πρωτογενούς τομέα.
Οι προτάσεις αυτές είχαν ως στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικής και ορθής εφαρμογής του κάθε μέτρου που αφορά την παραγωγή, την ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης των παραγωγών και τη βελτιστοποίηση της ταχύτητας απάντησης των εμπλεκόμενων υπηρεσιών σε προβλήματα των παραγωγών», σημειώνει.
Δυτική Ελλάδα
Την επίσπευση των διαδικασιών από την πλευρά των περιφερειών, ώστε να προχωρήσει η φάση της καταβολής του υπολοίπου των ειδικών ενισχύσεων που έχει εγκριθεί από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους για τα προϊόντα που επλήγησαν από την πανδημία, ζήτησε από τους αντιπεριφερειάρχες, ο κ. Λιβανός. Ο ίδιος επισήμανε την ανάγκη να κατατεθούν άμεσα στο υπουργείο τα στοιχεία για κάθε προϊόν ξεχωριστά, προκειμένου να αποζημιωθούν οι παραγωγοί από το υπόλοιπο των 156 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, επιβεβαιώνεται το δημοσίευμα της «ΥΧ», καθώς ο υπουργός ενημέρωσε τους αντιπεριφερειάρχες για την πρόθεση του υπουργείου να προχωρήσει το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της μαύρης Κορινθιακής Σταφίδας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Πρόκειται για ένα θέμα που έχει διεκδικήσει δυναμικά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, υποστηρίζοντας πως είναι η μόνη λύση για τη διάσωση της καλλιέργειας.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας, Θεόδωρος Βασιλόπουλος, έθεσε θέμα αποζημιώσεων για τα προϊόντα που παράγονται στη Δυτική Ελλάδα, όπως οι ελιές Καλαμών, τα εσπεριδοειδή, το βαμβάκι, η αραχίδα κ.ά. Επίσης, κυρίαρχο ζητούμενο για τη Δυτική Ελλάδα είναι η νέα ΚΑΠ 2023-2027 και τα αγροτικά προγράμματα (Σχέδια Βελτίωσης κ.λπ.).
Θεσσαλία
Τα εκκρεμή ζητήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας είχε την ευκαιρία να γνωστοποιήσει στο νέο υπουργό ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Θεσσαλίας, Γιώργος Λαδόπουλος. Αρχικά, ζήτησε την ενίσχυση των ΔΑΟΚ με προσωπικό (γεωπόνους, κτηνιάτρους, τοπογράφους), προκειμένου να τρέξουν γρηγορότερα τα προγράμματα των Σχεδίων Βελτίωσης και των Νέων Αγροτών.
«Στη Θεσσαλία υπάρχουν 680 επιλαχόντες, οι οποίοι αναμένουν την αύξηση του προϋπολογισμού των Σχεδίων Βελτίωσης στη μεταβατική περίοδο 2021-2023, ώστε να ενταχθούν στο χρηματοδοτικό αυτό πρόγραμμα», δήλωσε ο κ. Λαδόπουλος. Για τους καπνοπαραγωγούς, ζητήθηκε αποζημίωση με 50 ευρώ/στρ.από το πρόγραμμα de minimis για τα 8.000 στρέμματα ποικιλίας Virginia, για την περίοδο 2018-2019. Ο Θεσσαλός αντιπεριφερειάρχης ζήτησε ακόμη την άμεση χρηματοδότηση από το ΠΑΑ των εγγειοβελτιωτικών έργων και την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τους ΓΟΕΒ και τους ΤΟΕΒ, αλλά και την παραχώρηση χρήσης αγροτεμαχίων στις εκτάσεις της πρώην λίμνης Κάρλας, με χαμηλό τίμημα.
«Προτείναμε αυτό να αφορά ανέργους, νέους έως 35 ετών πτυχιούχους γεωτεχνικής σχολής (ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ) και επαγγελματίες αγρότες, με αντίτιμο 5 ευρώ το στρέμμα ανά καλλιεργητική περίοδο και ανώτατο όριο τα 100 στρέμματα ανά άτομο, συμπεριλαμβανομένης της γης που έχουν σήμερα, ιδιόκτητης ή μισθωμένης», κατέληξε ο κ. Λαδόπουλος.