Πριν από την παρέλαση της 25ης Μαρτίου πληρώνονται οι πρώτες Συνδεδεμένες και η Ειδική Βάμβακος

Ποιες άλλες ενισχύσεις αναμένεται να καταβληθούν στους δικαιούχους

Με την επέτειο για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση προγραμματίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ να πραγματοποιήσει την πρώτη μεγάλη πληρωμή του έτους, καταβάλλοντας συνδεδεμένες ενισχύσεις και υπόλοιπα των άμεσων ενισχύσεων του έτους 2020.

Μετά από έναν μήνα και πλέον καθυστέρηση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», ο Οργανισμός αναμένεται να πραγματοποιήσει τις πληρωμές την παραμονή της 25ης Μαρτίου, δηλαδή την Τετάρτη 24 του μηνός, με τα χρήματα να είναι αρχικά διαθέσιμα για τους δικαιούχους μέσω των ΑΤΜ.

Το συνολικό ποσό αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 250 εκατ. ευρώ, αν και πρώτα πρέπει να υπογραφούν οι υπουργικές αποφάσεις για τον καθορισμό της τιμής της συνδεδεμένης στήριξης για το έτος ενίσχυσης 2020 στην καλλιέργεια των προϊόντων.

Από το αποκλειστικό ρεπορτάζ της «ΥΧ», οι Συνδεδεμένες Ενισχύσεις των προϊόντων που πρόκειται να πληρωθούν, και άρα αναμένεται να καθοριστεί η τιμή τους, αφορούν τις εξής καλλιέργειες:

Σκληρός σίτος, με το πλαφόν να έχει οριστεί στα 11.743.009 ευρώ.

Βρώσιμα όσπρια, με το πλαφόν να ορίζεται στα 4.774.548 ευρώ.

Πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή, με το πλαφόν της συνολικής ενίσχυσης να ανέρχεται σε 6.684.367 ευρώ.

Καρποί με κέλυφος, με το πλαφόν να ορίζεται στα 3.914.336 ευρώ.

Μήλα, με το συνολικό ποσό ενίσχυσης να μην ξεπερνάει τα 3.914.336 ευρώ.

Πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά σανοδοτικά ψυχανθή, με το πλαφόν της συνολικής ενίσχυσης να ανέρχεται στα 27.164.626 ευρώ.

Βαμβάκι

Στο πακέτο πληρωμών θα συμπεριληφθεί και η Ειδική Ενίσχυση Βάμβακος, για την οποία επίσης αναμένεται να καθοριστεί το ύψος της τιμής ενίσχυσης. Υπενθυμίζεται ότι το πλαφόν για την Ειδική Ενίσχυση Βάμβακος έχει οριστεί στα 187.344.000 ευρώ.

Επιπλέον, θα καταβληθούν και υπόλοιπα της Βασικής Ενίσχυσης, του Πρασινίσματος και της Ενίσχυσης για τους Γεωργούς Νεαρής Ηλικίας με τα ίδια ποσοστά του Δεκεμβρίου, δηλαδή 97% Βασικής, 90% Νεαρής, 95% Πρασίνισμα.

Μικρά νησιά Αιγαίου

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», ο ΟΠΕΚΕΠΕ προσανατολίζεται να προχωρήσει και σε πληρωμές που αφορούν το Πρόγραμμα Στήριξης των μικρών νησιών του Αιγαίου Πελάγους. Ειδικότερα, στο πακέτο πληρωμών της 24ης Μαρτίου περιλαμβάνονται οι ενισχύσεις για:

Τη διατήρηση των παραδοσιακών ελαιώνων.

Την καλλιέργεια κριθαριού Λήμνου.

Την καλλιέργεια τοματακίου Σαντορίνης.

Την καλλιέργεια αγκινάρας Τήνου.

Την καλλιέργεια φασολιού, βρώσιμου λαθουρίου και φάβας Σαντορίνης.

Την καλλιέργεια γεώμηλων.

Την καλλιέργεια εσπεριδοειδών στα νησιά Χίος, Σάμος και στις ΠΕ Καλύμνου, Καρπάθου, Κω και Ρόδου.