Με ή χωρίς το κριτήριο εγκατάστασης δορυφορικού συστήματος η νέα πρόσκληση για προσωρινή παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων;

Εντείνονται οι πιέσεις προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ προκειμένου η επικείμενη 2η πρόσκληση του Μέτρου 3.1.9 «Προσωρινή παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων ως συνέπεια της επιδημικής έκρηξης της Covid-19» να εκδοθεί με πιο δίκαια κριτήρια. 

Και όχι άδικα, αφού σύμφωνα με την Ένωση Πλοιοκτητών Παράκτιας Αλιείας Ελλάδος «στην προηγούμενη πρόσκληση κατά το έτος 2020 εντάχθηκε μόνο το 5% επί του συνόλου των αλιευτικών παράκτιων σκαφών, καθώς από το ΥΠΑΑΤ τέθηκε ως προϋπόθεση η ύπαρξη δορυφορικής συσκευής παρακολούθησης VMS επί του σκάφους, παρόλο που τα περισσότερα παράκτια αλιευτικά δεν είναι υποχρεωμένα σε αυτό, παρά μόνο εάν είναι ολικού μήκους άνω των 12 μέτρων, ή φέρουν ειδικές άδειες, όπως μεγάλων πελαγικών κ.ά.».

Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες σε τηλεδιάσκεψη που είχε το Δ.Σ. της Ένωσης με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Οικονόμου, ο τελευταίος διαβεβαίωσε τους παράκτιους αλιείς ότι θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και οι αγκυλώσεις και με τα συναρμόδια υπουργεία.  Πάντως, πιέσεις έχουν ασκηθεί και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.