Άλµατα στις πωλήσεις βιολογικών οίνων το 2020 στην Ευρώπη

Μεγάλα άλματα καταγράφηκαν στις πωλήσεις βιολογικών κρασιών του 2020, ενώ χρονιά ρεκόρ χαρακτηρίστηκε για τη βιολογική αμπελουργία το 2019, με τη Γαλλία να εξακολουθεί να ηγείται του κλάδου. Η αύξηση ρεκόρ του 23% στους βιολογικούς αμπελώνες έκανε τη Γαλλία την τρίτη χώρα με περισσότερα από 1.000.000 στρέμματα αμπελώνων, ξεπερνώντας την Ιταλία και ακολουθώντας την Ισπανία.

Μετά το άλμα του 2016, η ανάπτυξη για τους Ιταλούς έχει σταθεροποιηθεί, ενώ αξιοσημείωτη αύξηση κατέγραψε και η Γερμανία κατά 14%, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το organic-market.info.

Για τη Γερμανία, το φράγμα των 100.000 στρεμμάτων έσπασε, ανεβάζοντας για πρώτη φορά το ποσοστό της βιολογικής αμπελουργίας στο 10,6% υψηλότερα από εκείνο του γεωργικού συνόλου της, ενώ και η Αυστρία ακολουθεί δυναμικά, με ανάπτυξη περίπου 10%.

Για τους Γάλλους, η εγχώρια ζήτηση είναι εκείνη που θεωρείται ότι καθορίζει και τις τάσεις των βιολογικών, οι πωλήσεις των οποίων αυξήθηκαν κατά 13% το 2019 στα 11,9 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η κατά κεφαλήν κατανάλωση ανέρχεται στα 178 ευρώ, ενώ στα 144 ευρώ είναι εκείνη των Γερμανών.

Το 11,6% των οίνων που πωλούνται στη Γαλλία είναι προϊόν βιολογικής καλλιέργειας, αναφέρει μελέτη που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Agence Bio, βάσει της οποίας, όμως, περίπου ένας στους έξι καταναλωτές επιλέγει αποκλειστικά βιολογικά προϊόντα.

Στην περίπτωση της Γερμανίας, το έτος πανδημίας 2020 φαίνεται ότι έσπασε όλα τα ρεκόρ για τα βιολογικά με πωλήσεις της τάξεως των 15 δισ. ευρώ και αύξηση κατά 22% από το προηγούμενο έτος, ενώ αυξήσεις αποτυπώνονται και στο κρασί. Ήδη, όμως, και από το 2019, τα βιολογικά είχαν σημειώσει αυξήσεις πωλήσεων κατά σχεδόν 10%.

«Αυξημένη ζήτηση» κατά την πανδημία, αλλά και άνοδο του ετήσιου κύκλου εργασιών κατά 20% ανέφερε για τη χρονιά ο χονδρέμπορος κρασιού, Peter Riegel, από την περιοχή της Λίμνης Κονστάνς.