Μειώσεις και προβλήματα έφερε ο καιρός για αχλάδι και μήλο

Μετά τους παγετούς, και οι καύσωνες αυξάνουν τις ανάγκες για καλλιεργητικές φροντίδες

γράφουν οι Μαρία Αντωνίου, Γιώργος Αργυρίου, Γιώργος Ρούστας, Αφροδίτη Χρυσοχόου

Παγετοί κυρίως, αλλά και υψηλές θερμοκρασίες δεν άφησαν σε ησυχία τις καλλιέργειες μήλων και αχλαδιών, προκαλώντας αλλού σημαντικές ζημιές και μειώσεις στις παραγωγές και αλλού μικρότερα προβλήματα.

Υπό το πρίσμα των σημαντικών μειώσεων στην παραγωγή, οι Τυρναβίτες αχλαδοπαραγωγοί συγκομίζουν επιτραπέζιες ποικιλίες, έχοντας αντιμετωπίσει φέτος και αυξημένα κόστη, πέραν των δύσκολων συνθηκών για την καλλιέργεια. Αντίθετα, ενόψει της συγκομιδής, το βιομηχανικό αχλάδι της Ημαθίας φαίνεται ότι γλύτωσε από το μένος του καιρού, με τους παραγωγούς να εκτιμούν ελαφρώς αυξημένη την τιμή, ένα αίτημα που διατυπώνεται και για τα βιομηχανικά του Τυρνάβου.

Παράλληλα, δεν λείπουν οι μειώσεις σε διάφορες περιοχές και από τη μηλοκαλλιέργεια, αναλόγως ποικιλιών και μικροκλίματος, με τους παραγωγούς να εφαρμόζουν και εκεί αυξημένες φροντίδες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν, όπως στην περίπτωση της Αγιάς. Τα πιο πρώιμα μπαίνουν στην τελική ευθεία πριν από τη συγκομιδή, που έρχεται από το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, για να ακολουθήσουν και οι επόμενες ποικιλίες το φθινόπωρο. Καλύτερη εικόνα μεταφέρεται για τα μήλα Ημαθίας, ενώ στην Καστοριά η μείωση, ανάλογα με την περιοχή, υπολογίζεται έως 30%. Το ισχυρότερο πλήγμα φαίνεται ότι δέχθηκαν τα Πιλαφά στην Αρκαδία, από τον παγετό.

Καλή και μεγαλύτερη παραγωγή για το βιομηχανικό αχλάδι στην Ημαθία

Καλή παραγωγή, με τη μέχρι στιγμής εικόνα, αναμένεται από την καλλιέργεια βιομηχανικού αχλαδιού στον Νομό Ημαθίας, η συγκομιδή του οποίου πρόκειται να αρχίσει το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Η μέχρι τώρα πορεία του φρούτου δεν δείχνει ιδιαίτερα προβλήματα ή ασθένειες, σε αντίθεση με τα ροδάκινα που αντιμετώπισαν μεγάλες καταστροφές, λόγω των καιρικών συνθηκών. Το βιομηχανικό αχλάδι, όπως και τα μήλα στον νομό φαίνεται ότι γλύτωσαν από τη μανία του καιρού, καθώς η ανθοφορία τους δεν συνέπεσε με τους παγετούς του Μαΐου, με ορισμένες εξαιρέσεις.

Όπως αναφέρει ο παραγωγός βιομηχανικού αχλαδιού και μήλου από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, Νίκος Παπαδόπουλος, φέτος η παραγωγή αχλαδιού προμηνύεται πολύ καλή και αναμένεται κατά πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με άλλες χρονιές. «Στα δικά μου κτήματα, πιστεύω ότι θα πάω πολύ καλά. Το κάθε δέντρο έχει αρκετό καρπό και για αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη μεταχείριση στην τροφή τους.

Εάν καταφέρω να μεγαλώσω τον καρπό πάνω από 130 γρ. ώστε να πάνε στην α΄ κατηγορία, τότε κάθε στρέμμα αναμένεται να μου αποδώσει πάνω από 4-5 τόνους», λέει χαρακτηριστικά. Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, εξαιτίας των καταστροφών στο ροδάκινο και των ιδιαίτερα λιγοστών παραγωγών, οι κονσερβοποιίες δεν υπολογίζουν φέτος τα γραμμάρια. Κάτι ανάλογο ο ίδιος εκτιμά ότι μπορεί να συμβεί και στο βιομηχανικό αχλάδι, με ελαφρώς αυξημένη τιμή σε σχέση με πέρσι.

Ζητήματα με τις ταξιανθίες

Σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια του μήλου, ο κ. Παπαδόπουλος επισημαίνει ότι κάποιες ποικιλίες είχαν προβλήματα με τους παγετούς, καθώς «ενώ είχαν μια εύρωστη και έντονη ανθοφορία, σε ορισμένες ποικιλίες, όπως η Granny Smith και η Pink Lady, ξεράθηκαν προς το τέλος όλες οι ταξιανθίες, με αποτέλεσμα τα ανθισμένα μάτια να μη δώσουν ούτε ένα μήλο. Οι νέες ποικιλίες, όπως και της οικογένειας Gala, δεν είχαν θέμα», εξήγησε, εκτιμώντας πάντως, μία βιώσιμη και συμφέρουσα παραγωγή φέτος.

Τιμές σε μήλο και αχλάδι αναμένεται να αρχίσουν να ακούγονται με το ξεκίνημα της πρώτης συγκομιδής, σύμφωνα με τον παραγωγό, που εξηγεί ότι για το μήλο αυτή τοποθετείται από τις 10-12 Αυγούστου και το «κύριο χέρι» μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα αρχίσει να συγκομίζεται και το αχλάδι, με τιμή ασφαλείας τα 40 λεπτά, κατά τον ίδιο.

Μετά τους παγετούς, μάχη και με τους καύσωνες δίνουν τα αχλάδια Τυρνάβου

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκομιδή των αχλαδιών στην επαρχία Τυρνάβου, με τους παραγωγούς να εμφανίζονται αρκετά προβληματισμένοι, καθώς η σοδειά είναι αισθητά μειωμένη σε ποσοστό που κυμαίνεται από 70% έως και 100%, ανάλογα με το μικροκλίμα της κάθε περιοχής.

Το οικονομικό πλήγμα για την επαρχία είναι μεγάλο, αν αναλογιστεί κανείς ότι η περιοχή δοκιμάστηκε από τους σεισμούς του Μαρτίου, ενώ οι συνεχείς παγετοί έπληξαν το σύνολο των δενδροκαλλιεργειών.

Προ ημερών, ολοκληρώθηκε η συγκομιδή στην ποικιλία «Κοντούλα» και αυτές τις μέρες συνεχίζεται με τις ποικιλίες «Κόσια» και «Santa Maria». Η συγκομιδή στα επιτραπέζια αχλάδια θα ολοκληρωθεί –ως είθισται– με τα Κρυστάλια. Η ελληνική ποικιλία «Κρυστάλι» είναι αυτή που έχει επικρατήσει τις τελευταίες δεκαετίες στην περιοχή και είναι ιδιαίτερα προτιμητέα στην εγχώρια αγορά.

Οι Τυρναβίτες παραγωγοί έχοντας αποκτήσει, μετά από εμπειρίες δεκαετιών, την απόλυτη τεχνογνωσία στην ιδιαίτερα απαιτητική καλλιέργεια της συγκεκριμένης ποικιλίας θεωρούνται οι κυρίαρχοι της αγοράς. Η συγκομιδή συνήθως αποθηκεύεται και διατίθεται έως και τον Μάρτιο του επόμενου έτους περίπου στην αγορά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Δέντρων Τυρνάβου «Γαία fruit», Χρήστο Τασούλα, «φέτος η παραγωγή είναι όψιμη κατά περίπου δέκα ημέρες, ενώ η μάχη με τις καιρικές συνθήκες συνεχίζεται. Μετά τις αυξημένες καλλιεργητικές φροντίδες που χρειάστηκε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε το βακτηριακό κάψιμο από τους παγετούς, τώρα έχουμε τους παρατεταμένους καύσωνες, οι οποίοι δεν επιτρέπουν στο αχλάδι να αναπτυχθεί σωστά. Για παράδειγμα, στην ‘‘Κοντούλα’’ από τους 20.000 τόνους, η φετινή σοδειά μετά βίας θα ξεπεράσει τους 7.000 τόνους», ανέφερε. «Λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής, καταλαβαίνετε ότι παλεύουμε για την επιβίωσή μας, για να μην μπούμε μέσα», σχολίασε.

Λόγω μειωμένης παραγωγής, οι τιμές φέτος θα είναι ανεβασμένες κατά 5 με 10 λεπτά, αναλόγως ποιότητας.

Στήριξη από τη μεταποίηση ζητούν οι παραγωγοί βιομηχανικού

Στα βιομηχανικά αχλάδια, η συγκομιδή θα ξεκινήσει μετά τον Δεκαπενταύγουστο, με τις ποικιλίες «Σίσσυ», «Williams» και «Highland», ενώ οι παραγωγοί του Συνεταιρισμού Δέντρων προσδοκούν τιμές πάνω από τα 40 λεπτά. «Η βιομηχανία θα πρέπει να μας στηρίξει σε αυτήν τη δύσκολη χρονιά που βιώνουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τασούλας.

Μειωμένες παραγωγές σε αχλάδια και μήλα Πιλαφά εκτιμούν στην Πελοπόννησο

Μια παγωμένη νύχτα, όπως αποδεικνύεται, ήταν αρκετή για να προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές στην παραγωγή μήλων και αχλαδιών στην Πελοπόννησο.

Στη Δήμαινα Αργολίδας, όπου κυριαρχεί η βιολογική καλλιέργεια του αχλαδιού, η χρονιά θα χαρακτηριστεί από μειωμένη παραγωγή λόγω του ανοιξιάτικου παγετού. «Υπάρχουν παραγωγοί που έπαθαν 100% ζημιά, ενώ ο μέσος όρος είναι στο 70%» ανέφερε ο Θανάσης Οικονόμου, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Δήμαινας, εξηγώντας ότι η ζημιά είναι μεγάλη, αφού η παγωνιά έπεσε πάνω σε ανθοφορία-δέσιμο του καρπού.

Η συνήθης παραγωγή για την περιοχή κυμαίνεται στους 600-700 τόνους, αλλά, φέτος, σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, δεν θα ξεπεραστούν οι 150 τόνοι. Η συγκομιδή του αχλαδιού αναμένεται να αρχίσει στις 20 Αυγούστου περίπου και ακόμα δεν υπάρχουν ενδείξεις για την τιμή που μπορεί να κερδίσει. Την περασμένη χρονιά, το βιολογικό αχλάδι έφτασε το 1,50 ευρώ και τα 60 λεπτά το συμβατικό.

Το ίδιο περίπου σκηνικό μεταφέρεται και από την Αρκαδία, όπου ο παγετός της άνοιξης έκανε μεγάλη ζημιά στα μήλα. Σύμφωνα με τον γεωπόνο, αναπλ. γεν. διευθυντή στην Ένωση Αρκαδίας, Βαγγέλη Παρασκευόπουλο, «ο παγετός της 10ης Απριλίου έκανε μεγάλη ζημιά στα μήλα Πιλαφά που έφθασε και το 80%, ενώ τα υπόλοιπα μήλα, τα λεγόμενα κόκκινα, δεν τα πείραξε τόσο ο πάγος, με αποτέλεσμα η ζημιά να μην είναι μεγάλη». Η συγκομιδή των κόκκινων μήλων στην περιοχή γίνεται μετά τις 15 Σεπτέμβρη και τα Πιλαφά μαζεύονται μετά τις 15 Οκτώβρη.

Αισιοδοξία στη Ζαγορά, αγωνία στην Αγιά για το μήλο

Κορυφώνονται αυτές τις μέρες οι καλλιεργητικές φροντίδες των παραγωγών, τόσο στην επαρχία Αγιάς, όσο και στη Ζαγορά Πηλίου, καθώς βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τη συγκομιδή των πρώιμων ποικιλιών Gala, σε μία χρονιά που χαρακτηρίζεται όψιμη. Προ ημερών, ολοκληρώθηκε το αραίωμα, ενώ συνεχίζονται τα ποτίσματα με εντατικούς ρυθμούς λόγω και των αυξημένων θερμοκρασιών που επικρατούν στον κάμπο. Στην Αγιά, οι υποδομές βοηθούν το απρόσκοπτο πότισμα των δέντρων, ενώ στη Ζαγορά η έλλειψη υποδομών καθιστά τη χρήση του νερού φειδωλή.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού «Κίσσαβος» Αγιάς, Γιώργο Ζέικο, «η συγκομιδή θα ξεκινήσει το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, με την ποικιλία Gala, ενώ οι παραγωγοί προσπαθούν με αυξημένες καλλιεργητικές φροντίδες να αντιμετωπίσουν τις ασθένειες που έχουν εμφανιστεί». Κατά τον ίδιο, η περσινή χρονιά, δεδομένων των δύσκολων συνθηκών που προκάλεσε η πανδημία, χαρακτηρίζεται σχετικά καλή. «Φέτος, εξήγαμε νωρίς κάποιες ποσότητες από τα γεμάτα με μήλα ψυγεία μας», ανέφερε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια προβλήματα διάθεσης αντιμετώπισαν την άνοιξη οι μεμονωμένοι παραγωγοί της επαρχίας. Στη Ζαγορά, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός με τα περίφημα μήλα «Ζαγορίν» δεν αντιμετωπίζει προβλήματα διάθεσης του προϊόντος, καθώς το ΠΟΠ παραμένει περιζήτητο στις αγορές. Η φετινή παραγωγή χαρακτηρίζεται καλή, ενώ η εμπειρία των παραγωγών, σε συνδυασμό με τις σύγχρονες καλλιεργητικές πρακτικές που ακολουθούνται, εγγυώνται και φέτος το καλό αποτέλεσμα.

Έως 30% η ζημιά στην Καστοριά

Σε ό,τι αφορά τα μήλα Καστοριάς, στην περιοχή η ζημιά λόγω των καιρικών φαινομένων εκτιμάται έως το 30%. Ποικιλίες, όπως τα Fuji και Gala, καθώς και οι νεαρές φυτείες, δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερα ζητήματα, σε αντίθεση με τους παλαιότερους οπωρώνες, καθώς και ποικιλίες όπως τα Red Chief, αλλά και ελεύθερες φυτείες (αυτές που δεν καλλιεργούνται με τη μέθοδο της παλμέτας) που αντιμετώπισαν προβλήματα, σύμφωνα με τον Δημήτρη Βαενά, πρόεδρο του Συνεταιρισμού Ορεινών Μήλων Βιτσίου Καστοριάς.