Βραζιλία: Οι «σκλάβοι της αποψίλωσης» πιόνια στην καταστροφή των τροπικών δασών

Η διαδεδομένη πρακτική της καταναγκαστικής εργασίας τροφοδοτεί τον αφανισμό του οικοσυστήματος του Αμαζονίου

Στα τέλη Ιουνίου, όταν μια ομάδα καταπολέμησης της δουλείας στη Βραζιλία κατέφθασε σε αγροτική περιοχή της πολιτείας Παρά, κοντά στον Αμαζόνιο, τα μέλη της περίμεναν ότι θα διέσωζαν παράνομους υλοτόμους που εργάζονταν σε συνθήκες σκλαβιάς. Όμως τα δέντρα είχαν ήδη κοπεί και οι υλοτόμοι είχαν αποχωρήσει. Αντ’ αυτού, οι Βραζιλιάνοι επιθεωρητές εργασίας δήλωσαν στο Thomson Reuters ότι βρήκαν τέσσερις άνδρες και ένα αγόρι 15 ετών να χτίζουν φράχτες και υπόστεγα για βοοειδή με τα υλικά της παράνομης ξυλείας, κατόπιν εντολής ενός τοπικού γαιοκτήμονα που τους κρατούσε υπό άθλιες συνθήκες σε ετοιμόρροπες παράγκες.

«Δεν είχαν νερό, ούτε μπάνιο» αναφέρει ο επιθεωρητής Magno Riga, που ήταν επικεφαλής της αποστολής διάσωσης. «Μας είπαν ότι δεν είχαν βρεθεί ποτέ ξανά σε τόσο επισφαλείς συνθήκες».

Η αποψίλωση των δασών αυξήθηκε στη Βραζιλία μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ακροδεξιού προέδρου Μπολσονάρο το 2019, ο οποίος έδωσε το πράσινο φως για εξορυκτικές και αγροτικές δραστηριότητες σε προστατευόμενα μέρη του Αμαζονίου, αποδυναμώνοντας τις υπηρεσίες επιβολής του περιβαλλοντικού δικαίου. Όμως, παρότι η αποψίλωση των δασών έχει προκαλέσει τη διεθνή κατακραυγή, «ελάχιστη προσοχή έχει δοθεί στις καταχρηστικές εργασιακές πρακτικές που στηρίζουν αυτήν τη δραστηριότητα», παρατηρούν ειδικοί νομικοί σύμβουλοι.

Ιστορικά, η Παρά είναι η περιοχή στην οποία οι εργαζόμενοι βρέθηκαν πιο συχνά υπό συνθήκες σκλαβιάς, αντιπροσωπεύοντας τουλάχιστον 13.259 από τους συνολικά 56.000 ανθρώπους που έχουν βρεθεί σε τέτοια κατάσταση στη Βραζιλία από το 1995. Επιπλέον, από το 2006 βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις πολιτείες της περιοχής του Αμαζονίου που υποφέρουν από αποψίλωση, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

«Η σχέση μεταξύ αποψίλωσης και δουλείας είναι σταθερή εδώ και 20 με 30 χρόνια», τονίζει η εισαγγελέας Λις Σομπράλ Καρντόσο, η οποία ηγείται της προσπάθειας κατά της δουλείας σε ένα ανεξάρτητο όργανο δημοσίων υπαλλήλων.