Μ. Βρετανία: Με πλεόνασμα γουρουνιών οι εκμεταλλεύσεις εξαιτίας της έλλειψης εργατικών χεριών

Πριν από μερικές μέρες, οι Βρετανοί παραγωγοί χοιρινού κρέατος προειδοποίησαν ότι περίπου 70.000 πλεονάζοντα ζώα έχουν «παγιδευτεί» σε εκμεταλλεύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, ως αποτέλεσμα της έλλειψης εργατικών χεριών σε σφαγεία και μονάδες επεξεργασίας κρέατος.

Ένα στοιχείο που προκαλεί επιπλέον ανησυχία είναι το γεγονός ότι ο πλεονάζων αριθμός των χοίρων αυξάνεται κατά 15.000 κάθε εβδομάδα, καθώς 25% λιγότερα γουρούνια οδεύουν προς σφαγή σε σύγκριση ό,τι συνέβαινε υπό κανονικές συνθήκες, σύμφωνα με την Ένωση Χοιροτρόφων της Μεγάλης Βρετανίας (NPA).

Οι χοίροι που είναι έτοιμοι για σφαγή αλλά έχουν εγκωβιστεί σε εκμεταλλεύσεις εκτροφής απαιτούν σίτιση και στέγαση, προκαλώντας δυσκολίες στους κτηνοτρόφους. Όπως επισημαίνει η NPA, το βάρος των μεγάλων γουρουνιών αυξάνεται κατά περίπου ένα κιλό την ημέρα.

Η βιομηχανία επεξεργασίας κρέατος της Μ. Βρετανίας, η οποία στελεχώνεται κατά τα 2/3 από εργαζομένους που δεν προέρχονται από τη χώρα, έχει στερηθεί περίπου το 15% του εργατικού δυναμικού της, δηλαδή περίπου 95.000 άτομα που απασχολούνται συνήθως στον τομέα, σύμφωνα με τη Βρετανική Ένωση Μεταποιητών Κρέατος. Πολλοί από τους ανατολικοευρωπαίους που εργάζονταν σε μονάδες επεξεργασίας κρέατος επέστρεψαν στις χώρες τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και δεν έχουν επιστρέψει από τότε.