Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Η ΕΕ θα διπλασιάσει την εξωτερική της χρηματοδότηση για τη βιοποικιλότητα»

 «Η Ευρώπη είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα για την κλιματική αλλαγή και την οικολογική κρίση» επεσήμανε η πρόεδρος της Κομισιόν στην ομιλία της για την Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας ότι αναμένει την ίδια ανταπόκριση από ΗΠΑ και Κίνα.
 
Ομιλία για την Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αναφορά στην κλιματική κρίση και τους νέους μηχανισμούς ανταπόκρισης σε αυτήν εκφώνησε νωρίτερα στο Στραασβούργο, ενώπιον της Ολομέλειεας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
 
«Σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή και την οικολογική κρίση, η Ευρώπη μπορεί να κάνει πολλά. Και θα στηρίξει και άλλους. Είμαι στην περήφανη θέση να ανακοινώσω σήμερα ότι η ΕΕ θα διπλασιάσει την εξωτερική της χρηματοδότηση για τη βιοποικιλότητα, ιδίως για τις πλέον ευάλωτες χώρες» τόνισε η επικεφαλής της Κομισιόν.
 
Η κα φον ντερ Λάιεν επεσήμανε ότι η ΕΕ θα εξασφαλίσει ότι η υψηλότερη φιλοδοξία όσον αφορά το κλίμα θα συνοδεύεται και από μεγαλύτερη κοινωνική φιλοδοξία. «Πρέπει να είναι μια δίκαιη πράσινη μετάβαση. Αυτός είναι και ο λόγος που προτείναμε ένα νέο Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα με σκοπό την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, από την οποία υποφέρουν ήδη 34 εκατομμύρια Ευρωπαίοι» ανέφερε, προσθέτοντας: «Στην περσινή μου ομιλία εξήγησα τον στόχο μας για μείωση των εκπομπών κατά τουλάχιστον 55 % έως το 2030. Από τότε έχουμε μετατρέψει μαζί τους στόχους μας για το κλίμα σε νομικές υποχρεώσεις. Και είμαστε η πρώτη μεγάλη οικονομία που παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη νομοθεσία για να επιτύχει αυτούς τους στόχους».
 
Η πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε την COP26 που θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκόβη ως την «ώρα της αλήθειας» για την παγκόσμια κοινότητα. «Το μήνυμά μου σήμερα είναι ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα. Θα προτείνουμε τώρα ένα επιπλέον ποσό 4 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής έως το 2027». Ωστόσο, η ίδια ξεκαθάρισε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να δράσει μόνη της. «Μεγάλες οικονομίες —από τις ΗΠΑ έως την Ιαπωνία— έχουν θέσει φιλόδοξους στόχους για κλιματική ουδετερότητα το 2050 ή λίγο αργότερα.
 
Οι στόχοι αυτοί πρέπει τώρα να υποστηριχθούν εγκαίρως από σαφή σχέδια ενόψει της Γλασκόβης, καθώς οι τρέχουσες δεσμεύσεις για το 2030 δεν θα συμβάλουν επαρκώς ώστε η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη να περιοριστεί στους 1,5 °C. Κάθε χώρα έχει τη δική της ευθύνη» τόνισε με νόημα, ξεκαθαρίζοντας ότι θέλει συνοδοιπόρους σε αυτή την πρωτοβουλία τις ΗΠΑ και την Κίνα.
 
«Αναμένουμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους εταίρους μας να ενισχύσουν και αυτοί τις προσπάθειές τους. Εάν οι ΗΠΑ και η ΕΕ γεφυρώσουν από κοινού το χάσμα όσον αφορά τη χρηματοδότηση της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, αυτό θα αποτελέσει ισχυρό μήνυμα ότι αναλαμβάνουν παγκόσμιο ηγετικό ρόλο στον τομέα του κλίματος».
 
Όσον αφορά τη χώρα της Άπω Ανατολής, η κα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι «οι στόχοι που έχει θέσει ο [Κινέζος] πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είναι ενθαρρυντικοί», απηύθυνε όμως έκκληση για «επίδειξη του ίδιου ηγετικού πνεύματος ως προς τον καθορισμό του τρόπου με τον οποίο θα καταφέρει η Κίνα να τους εκπληρώσει».