Η στήριξη προς τους μικρομεσαίους αγρότες αποτελεί απαράβατο όρο για την έγκριση των στρατηγικών σχεδίων της ΚΑΠ που θα υποβάλουν τα κράτη-μέλη, σύμφωνα με τον Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι. Κατά τη διάρκεια διακοινοβουλευτικής ακρόασης, ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ ξεκαθάρισε ότι οποιοδήποτε σχέδιο περιορίζει την πρόσβαση των μικρομεσαίων αγροτών στη χρηματοδότηση θα τον βρει σθεναρά αντίθετο.

Ο κ. Βοϊτσεχόφσκι επεσήμανε ότι, παρότι τα κράτη-μέλη επιτρέπεται να δημιουργούν τις πολιτικές τους «έως έναν βαθμό», αυτές θα πρέπει πάντοτε να βασίζονται στην αρχή της γενικής πρόσβασης στα προγράμματα. «Θα εναντιωθώ στα Στρατηγικά Σχέδια που θα καταβάλουν προσπάθειες ώστε να περιοριστεί η πρόσβαση [στη χρηματοδότηση] σε συγκεκριμένες ομάδες δικαιούχων», είπε, διευκρινίζοντας ότι θα αντιταχθεί σε κάθε προσπάθεια περιορισμού της πρόσβασης των μικρομεσαίων εκμεταλλεύσεων. Μέσω αυτών των Στρατηγικών Σχεδίων, τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα καθορίσουν πώς σκοπεύουν να επιτύχουν τους εννέα στόχους της νέας ΚΑΠ σε επίπεδο ΕΕ και ταυτόχρονα να ανταποκριθούν στις ανάγκες των αγροτικών κοινοτήτων. Τα προσχέδια των σχεδίων αναμένεται να υποβληθούν για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Η ανωτέρω εξαγγελία σηματοδοτεί αλλαγή πλεύσης για τον Ευρωπαίο επίτροπο, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν αρκετά διστακτικός στο να επιβεβαιώσει το ενδεχόμενο απόρριψης των Στρατηγικών Σχεδίων.

Κατά την παρέμβασή του στην ακρόαση, ο κ. Βοϊτσεχόφσκι τόνισε επίσης ότι οι αγρότες δεν γίνεται να εξαναγκαστούν να αλλάξουν τις πρακτικές τους, αλλά αντίθετα θα πρέπει να ενθαρρυνθούν να υλοποιήσουν φιλόδοξους περιβαλλοντικούς στόχους. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να γίνει «η κατάλληλη προσφορά προς εκείνους», δήλωσε.

Επιπλέον, ο επίτροπος ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει συνέργεια μεταξύ της ΚΑΠ και άλλων πολιτικών, τονίζοντας ότι τα Στρατηγικά Σχέδια των κρατών-μελών δεν μπορούν να απομονωθούν. «Οι παρεμβάσεις θα πρέπει να σχεδιάζονται με τρόπο που να συμβάλλει στην υλοποίηση στόχων άλλων πολιτικών», εξήγησε, επισημαίνοντας τα προγράμματα ανάκαμψης ως μια άλλη πιθανή οδό για την παροχή στήριξης στους αγρότες.

www.euractiv.com