Σπάει ρεκόρ ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο – Η μεγαλύτερη μεταβολή από τον Δεκέμβριο του 2010

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει ο πληθωρισμός, καθώς το κύμα ανατιμήσεων εντάθηκε, όπως αναμενόταν άλλωστε, τον Ιανουάριο. Το χειρότερο είναι ότι ακόμη δεν υπάρχουν ορατά σημάδια ανάσχεσης αυτού του κύματος, καθώς παραμένουν σε υψηλά επίπεδα οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, των τροφίμων και αγροτικών πρώτων υλών, ενώ πλέον καταγράφονται πολύ σημαντικές αυξήσεις και στις τιμές των υγρών καυσίμων. Η πρόσφατη κακοκαιρία προκαλεί ήδη αυξήσεις τιμών στα νωπά φρούτα και λαχανικά, ενώ οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη, και δη η ένταση ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για υποχώρηση των τιμών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat που ανακοινώθηκαν χθες, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα τον Ιανουάριο προβλέπεται ότι διαμορφώθηκε σε 5,5% έναντι ετήσιας μεταβολής 4,4% τον Δεκέμβριο του 2021. Εάν η εκτίμηση της Eurostat επιβεβαιωθεί (σ.σ. τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου και του εναρμονισμένου, πρόκειται να ανακοινωθούν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή στις 15 Φεβρουαρίου), τότε ο εν λόγω δείκτης θα έχει σημειώσει την υψηλότερη τιμή των τελευταίων 11 ετών. Η τελευταία φορά που ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε σε επίπεδα άνω του 5% ήταν τον Δεκέμβριο του 2010 (5,2%), ενώ την ίδια χρονιά είχε φτάσει και στο 5,7% (Σεπτέμβριος του 2010).

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι με την εκτίμηση για πληθωρισμό 5,5% η Ελλάδα δεν συγκαταλέγεται πλέον στις χώρες της Ευρωζώνης με τις μικρότερες αυξήσεις τιμών, κάτι που αποτελούσε μέχρι πρόσφατα βασικό επιχείρημα αρκετών κυβερνητικών στελεχών στο πλαίσιο της προσπάθειας υποβάθμισης του ζητήματος της ακρίβειας. Με βάση τα χθεσινά στοιχεία-εκτιμήσεις της Eurostat, τον Ιανουάριο καταγράφηκε στην Ελλάδα η 7η μεγαλύτερη αύξηση τιμών καταναλωτή μεταξύ των 19 χωρών της Ευρωζώνης.

spaei-rekor-o-plithorismos-ton-ianoyario0

Τούτο, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πλέον ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι υψηλότερος από αυτόν της Ευρωζώνης (5,1% η εκτίμηση της Eurostat για τον Ιανουάριο), επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις για εμφάνιση των πληθωριστικών πιέσεων στην Ελλάδα με χρονική υστέρηση, η οποία οφείλεται κυρίως σε δύο παράγοντες: επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα πιο αργά το 2021 σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς μέχρι την άνοιξη η χώρα ήταν σε lockdown, και σημαντική εξάρτηση από εισαγόμενα προϊόντα, τελικά και ενδιάμεσα.

Βάσει των στοιχείων της Eurostat, οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν στην Ευρωζώνη κατά 28,6% τον Ιανουάριο του 2022 (έναντι 25,9% τον Δεκέμβριο του 2021), ενώ μεγαλύτερες ήταν και οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων (3,6% τον Ιανουάριο του 2022 έναντι 3,2% τον Δεκέμβριο του 2021). Οι τιμές των υπηρεσιών κατέγραψαν την ίδια αύξηση (2,4%) και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα μικρότερη αύξηση (2,3% τον Ιανουάριο από 2,9% τον Δεκέμβριο).

Βάσει των στοιχείων της εταιρείας ερευνών αγοράς IRI, οι τιμές των προϊόντων σούπερ μάρκετ την εβδομάδα που τελείωσε στις 16 Ιανουαρίου 2022 ήταν 5% υψηλότερες σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Στα τρόφιμα, οι ανατιμήσεις αυτή την εβδομάδα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 ήταν της τάξης του 1% μεσοσταθμικά, με σημαντικές, όμως, ανατιμήσεις στα γαλακτοκομικά (3%) και στα συσκευασμένα τρόφιμα (3%), καθώς και στα αναψυκτικά και ροφήματα (2%). Η μοναδική κατηγορία στην οποία καταγράφεται μείωση τιμών (2%) είναι στα αλκοολούχα ποτά. Στα μη τρόφιμα, οι αυξήσεις ήταν της τάξης του 11% σε ετήσια βάση.

Σημαντικές πλέον αυξήσεις καταγράφονται και στις τιμές των καυσίμων. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων, η μέση τιμή πανελλαδικά της απλής αμόλυβδης βενζίνης διαμορφώθηκε την 1η Φεβρουαρίου σε 1,831 ευρώ/λίτρο και του πετρελαίου κίνησης σε 1,572 ευρώ/λίτρο. Ενα μήνα πριν, η μέση τιμή πανελλαδικά της απλής αμόλυβδης ήταν 1,746 ευρώ/λίτρο και του πετρελαίου κίνησης 1,481 ευρώ/λίτρο. Μέσα σε ένα μήνα, δηλαδή, η τιμή της απλής αμόλυβδης αυξήθηκε κατά 4,86% και του πετρελαίου κίνησης κατά 6,14%.

Πηγή: kathimerini.gr