Έρµαιο του καιρού οι πρώιµες ποικιλίες αµυγδαλιάς

Στη φάση της ανθοφορίας βρίσκονται οι πρώιμες ποικιλίες αμυγδαλιάς και, όπως δείχνουν οι μέχρι τώρα εξελίξεις, θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα από την πτώση της θερμοκρασίας στις ψυχρότερες περιοχές. Αν και βρισκόμαστε στις αρχές της άνοιξης, είναι δύσκολο να προβλέψουμε για το επόμενο διάστημα το πώς θα εξελιχθεί η ανθοφορία και, το βασικότερο από όλα, πώς θα γίνει σωστά και η γονιμοποίηση.
Την περσινή περίοδο, το πρόβλημα προέκυψε αρχές Απριλίου, με ολική καταστροφή της καρποφορίας στο μεγαλύτερο ποσοστό της χώρας. Την παρούσα καλλιεργητική περίοδο, οι ποικιλίες που παρουσιάζουν πρόβλημα στην ανθοφορία είναι οι Φεραγνιές, Τέξας και Σολέτο.
Όπως μας ενημερώνει ο Νίκος Νταλίπης, παραγωγός αμύγδαλου από τη Φαρμάκη Ελασσόνας, στην περιοχή του έχει ανθίσει η ποικιλία Τέξας και η Φεραγνιά έχει εκδηλωθεί με το πρασίνισμα της κορυφής.
«Βρισκόμαστε σε μία δύσκολη περίοδο, όπου από τις καιρικές συνθήκες θα εξαρτηθεί και η παραγωγή μας. Η περασμένη χρονιά χαρακτηρίστηκε από μειωμένη καρποφορία. Αν αυτό συνεχιστεί, θα έχουμε ακόμη ένα αρνητικό αποτέλεσμα και θα πρέπει να βρούμε εναλλακτικές λύσεις για την περιοχή μας, όπου η αμυγδαλιά αποτελεί για πολλούς αγρότες στην κύρια παραγωγή».
Την ίδια εικόνα μας μεταφέρει συνολικά από την Ελασσόνα και ο Στέργιος Νάνος, γεωπόνος της Ένωσης Ελασσόνας. «Το μεγαλύτερο ποσοστό των δέντρων της αμυγδαλιάς βρίσκεται λίγο πριν το άνοιγμα των μπουμπουκιών. Ανάλογα με την πτώση της θερμοκρασίας και τη διάρκειά της, θα έχουμε και τα αντίστοιχα αποτελέσματα. Οι πρώιμες ποικιλίες που έχουν ανοίξει θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα».
Πολύτιμη η βοήθεια των ανεμομεικτών
Δίνοντας τη δική του επιστημονική διάσταση, ο Αλέξανδρος Παπαχατζής καθηγητής Δενδροκομίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ισχυρίζεται ότι ο καιρός είναι ακόμη πίσω και ίσως να έχουμε και άλλες εκπλήξεις στη συνέχεια.
Σημαντικό επίσης πρόβλημα, κατά τον ίδιο, είναι ότι οι μέλισσες δεν μπορούν να πετάξουν για να γίνει η γονιμοποίηση, κάτι το οποίο θα επηρεάσει και την παραγωγή. «Οι αψιανθείς ποικιλίες, όπως είναι η Μαρινάδα, η Πέντα και η Μακάκο, μπορούν να αποτελέσουν μία λύση, καθώς δεν έχουν τα προβλήματα των πρώιμων ποικιλιών».
Εκείνο όμως που τονίζει ιδιαίτερα είναι η αναγκαιότητα της εγκατάστασης ανεμομεικτών, ώστε να προστατευθεί σε μεγάλο ποσοστό η παραγωγή. «Σχεδόν κάθε χρόνο ο ΕΛΓΑ πληρώνει μεγάλα ποσά για την απώλεια της παραγωγής λόγω του παγετού. Με έναν ορθολογικό σχεδιασμό θα μπορούσε να γίνει εγκατάσταση ανεμογεννητριών, ώστε να προστατεύσουν τις υπάρχουσες καλλιέργειες αμυγδαλιάς από τις χαμηλές θερμοκρασίες», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαχατζής.
Το αμύγδαλο δεν είναι προϊόν «πρώτης ανάγκης»
Για μία δύσκολη χρονιά κάνει λόγο και ο Κώστας Λαναράς, παραγωγός και έμπορος αμυγδάλων από το Συκούριο Λάρισας. Εκτιμά ότι ένα ποσοστό 10% έχει μπει στο στάδιο της ανθοφορίας, όπου θα αντιμετωπίσει προβλήματα από τις καιρικές συνθήκες, αλλά το κρύο θα κρατήσει την έναρξη της ανθοφορίας για τις άλλες ποικιλίες.
Επίσης, ο ίδιος κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο αυξημένο κόστος παραγωγής, όπου θα επηρεάσει το εισόδημα των παραγωγών. Υποστηρίζει επιπλέον ότι «το αμύγδαλο δεν είναι είδος πρώτης ανάγκης και οι τιμές θα κρατηθούν σε χαμηλά επίπεδα».