Νεοφυής επιχείρηση δίνει χρηματική ανταμοιβή σε όσους ανακυκλώνουν

Η πράσινη νεοφυής επιχείρηση Bower, η εφαρμογή που δίνει κίνητρα για την ανακύκλωση και τις βιώσιμες επιλογές, μόλις συγκέντρωσε 4,1 εκατομμύρια ευρώ για να επαναλάβει την επιτυχία της στη Σκανδιναβία σε διεθνές επίπεδο. Η εφαρμογή, που ιδρύθηκε το 2015, ανταμείβει άμεσα τους χρήστες με χρήματα ή κουπόνια όταν ανακυκλώνουν καθημερινά απορρίμματα.

Οι χρήστες μπορούν να σαρώσουν οτιδήποτε με γραμμωτό κώδικα, από κουτιά γάλακτος μέχρι πακέτα, και να λάβουν χρήματα, όταν μεταφέρουν τη συσκευασία σε ένα σημείο ανακύκλωσης.

Μια σημαντική συνέπεια της πανδημίας ήταν η άνοδος μιας «πανδημίας πλαστικών», η παγκόσμια αύξηση των αναλώσιμων και των απορριμμάτων δηλαδή. Έκθεση της Defra, της περιβαλλοντικής υπηρεσίας της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, διαπίστωσε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα απόβλητα στην Αγγλία αυξήθηκαν κατά περισσότερους από 881.000 τόνους, γεγονός που συνέπεσε επίσης με τα χαμηλότερα ποσοστά ανακύκλωσης από το 2011.

Παρ’ όλα αυτά, μια έκθεση του 2021 από το φιλανθρωπικό WRAP βρήκε ότι η ανακύκλωση είναι ένας καθιερωμένος κανόνας στη συντριπτική πλειοψηφία (90%) των νοικοκυριών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η νεοφυής επιχείρηση θέλει να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα. Για αυτόν τον λόγο, η εφαρμογή εκπαιδεύει επίσης το κοινό σχετικά με τα απόβλητα και τη ρύπανση από πλαστικό.

Οι χρήστες μπορούν εύκολα να σαρώσουν τους γραμμικούς κώδικες της συσκευασίας προκειμένου να μάθουν για τα υλικά και τη δυνατότητα ανακύκλωσής τους, ενώ μπορούν επίσης, να χρησιμοποιήσουν το ενσωματωμένο GPS της εφαρμογής για να βρουν το πλησιέστερο σημείο ανακύκλωσής τους.

Η εφαρμογή είναι δωρεάν για χρήση τόσο σε Android όσο και σε iOS κινητά και επιτρέπει στους χρήστες να καταχωρίζουν οποιοδήποτε προϊόν και οποιαδήποτε τοποθεσία ανακύκλωσης.

Η τράπεζα δεδομένων της εφαρμογής δημιουργείται μέσω των χρηστών, οι οποίοι καταχωρίζουν συνεχώς νέους γραμμωτούς κώδικες και σημεία ανακύκλωσης για να βοηθήσουν. Οι ανταμοιβές μπορούν να διεκδικηθούν με τη μορφή πόντων, οι οποίοι μπορούν να ανταλλάσσονται με κουπόνια που παρέχουν στους χρήστες εκπτώσεις σε μελλοντικές αγορές, ή να εξαργυρωθούν ως χρήματα. Οι χρήστες μπορούν να καταθέσουν αυτά τα χρήματα απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, να τα μεταφέρουν σε έναν φίλο ή να τα δώσουν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Πάνω από 12.300 ευρώ έχουν δωριστεί για φιλανθρωπικούς σκοπούς μέσω της Bower μέχρι στιγμής.