Χρήματα και τρόπο για τις αποζημιώσεις που δεν δικαιολογούνται από τον ΕΛΓΑ αναζητά το ΥΠΑΑΤ

Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα δεν αποκλείεται να παρουσιαστεί στους παραγωγούς, των οποίων οι καλλιέργειες υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τα κύματα κακοκαιρίας, αλλά δεν δικαιολογούνται από τον ΕΛΓΑ, ο τρόπος αποζημίωσής τους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», μία λύση που συζητείται σοβαρά από το κυβερνητικό επιτελείο αφορά το πλαίσιο παροχής κρατικής αρωγής.

Πρωτοβουλίες

Εξάλλου, μία μικρή «γεύση» έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης από την περιοδεία του στην Ημαθία, όπου ανακοίνωσε σχετικά με τους ροδακινοπαραγωγούς ότι θα κινηθεί σε τρία επίπεδα σχετικά με ζημιές που δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Συγκεκριμένα, από το υπουργείο γίνεται γνωστό ότι:

✱ Με δεδομένο ότι, επί συνόλου περσινών παραχθέντων 180.000 τόνων ροδάκινων, οι εξαγωγές σε Ουκρανία (36.000 τόνοι) και Λευκορωσία (6.000 τόνοι), φέτος λόγω του πολέμου μηδενίστηκαν, ο υπουργός θα ζητήσει την κάλυψη της απώλειας του εισοδήματος των αγροτών από την ΕΕ και συγκεκριμένα από τα κονδύλια που υπάρχουν για αποζημιώσεις λόγω του πολέμου.

✱ Για τα αδιάθετα προϊόντα που βρίσκονται στα ψυγεία, θα γίνει καταγραφή και θα οδηγηθούν σε κομποστοποίηση, ώστε να αποζημιωθούν από de minimis.

✱ Με την ολοκλήρωση των εκτιμήσεων από τον ΕΛΓΑ, θα εξαντληθεί κάθε δημοσιονομική δυνατότητα για τη στήριξη των αγροτών, ώστε να καλυφθεί -και μέσω de minimis- η απώλεια εισοδήματος των παραγωγών.