Ολλανδία: Η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλάζει την πολιτική λίπανσης για τους αγρότες

Εδώ και χρόνια, οι Ολλανδοί αγρότες έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν περισσότερη κοπριά στα χωράφια τους σε σύγκριση με τους παραγωγούς σε άλλες χώρες της ΕΕ, λόγω της μικρής ολλανδικής επικράτειας.

Όμως, αυτή η εξαίρεση από τους κανόνες αναμένεται να καταργηθεί σταδιακά μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, όπως ανέφεραν στην ιστοσελίδα του ολλανδικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου NOS και την εφημερίδα De Telegraaf πηγές κοντά στο υπουργικό συμβούλιο της χώρας.

Πριν από λίγους μήνες, έγινε ξεκάθαρο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήθελε να καταργήσει το καθεστώς παρέκκλισης της Ολλανδίας, το οποίο επέτρεπε στους αγρότες της χώρας να χρησιμοποιούν περισσότερη κοπριά. Ο Ολλανδός υπουργός Γεωργίας, Henk Staghouwer, διαπραγματεύτηκε να συμβεί αυτό εντός ενός σταδιακού τριετούς πλαισίου.

Το προσχέδιο της συμφωνίας αναφέρει ότι οι περίπου 18.000 αγρότες που ωφελούνται από το καθεστώς παρέκκλισης θα πρέπει να χρησιμοποιούν λιγότερη κοπριά από το επόμενο έτος, ενώ από το 2026 θα πρέπει να ακολουθούν τους ίδιους κανόνες με τους υπόλοιπους αγρότες της ΕΕ. Αυτό, επίσης, σημαίνει ότι οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να ξεφορτώνονται την κοπριά που δεν μπορούν πλέον να απλώσουν στα εδάφη τους, κάτι που θα μπορούσε να κοστίσει χιλιάδες ευρώ ετησίως.

Το υπουργικό συμβούλιο της Ολλανδίας εργάζεται για να παράσχει οικονομική αποζημίωση στους πληγέντες αγρότες.

Εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Γεωργίας, Φύσης και Ποιότητας Τροφίμων δήλωσε στο NOS ότι τους τελευταίους μήνες διεξήχθησαν «πολύ εκτενείς συζητήσεις» σχετικά με την παρέκκλιση. «Ο στόχος ήταν να υπάρχει σαφήνεια για τους αγρότες και ότι δεν θα αντιμετωπίσουν μεγάλες απότομες αλλαγές στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες».