Συνάντηση με τους μεγάλους διανομείς τροφίμων και τις ενώσεις καταναλωτών της Ισπανίας για να συζητήσουν μια πρόταση που αποσκοπεί στον περιορισμό των τιμών περίπου 20-30 προϊόντων του «βασικού καλαθιού τροφίμων», πραγματοποίησε η υπουργός Εργασίας της χώρας, Yolanda Diaz.

Η Diaz εξήγησε ότι η πρότασή της δεν θα μεταφραστεί σε παρέμβαση στις τιμές, αλλά στοχεύει στον περιορισμό των τιμών για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις του ραγδαία αυξανόμενου πληθωρισμού στους καταναλωτές (ο πληθωρισμός ήταν 10,4% τον Αύγουστο). Ορισμένες τιμές τροφίμων στην Ισπανία έχουν αυξηθεί κατά 800%, προειδοποίησε η ίδια.

Οι ενώσεις αγροτών UPA και ASAJA εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι οι αγρότες θα υποστούν τις σοβαρές συνέπειες που απορρέουν από την ανωτέρω πρωτοβουλία. Ο πρόεδρος της ASAJA, Pedro Barato, επέκρινε έντονα τις «ιδιοτροπίες και τον εγωισμό» της Diaz, η οποία, όπως είπε, «θα θέσει σε κίνδυνο τα θεμέλια ενός τόσο σημαντικού τομέα όπως η γεωργία». Ένα τέτοιο μέτρο θα καταλήξει να «τιμωρεί εκείνους που υποφέρουν περισσότερο από τις τιμές που χρεώνονται για τα γεωργικά προϊόντα», δηλαδή τους αγρότες, πρόσθεσε, όπως αναφέρει η EFE Agro.

www.euractiv.com